Dupa reuniunea G7, Europa mizeaza pe cartea solidaritatii pentru a stopa criza financiara
Dupa angajamentele anuntate de G7, G20 si FMI, factorii decidenti ai Uniunii Europene incearca, duminica, sa adopte masuri concrete, in cadrul summitului extraordinar de la Paris, pentru a calma pietele si a stopa efectele crizei financiare care afecteaza economia la nivel global, relateaza AFP.
„Pot sa va asigur ca nu veti fi dezamagiti”, a promis, sambata, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, in fata bancherilor reuniti la Washington.
Reuniunea Eurogrup va incerca „sa puna muschi pe scheletul” declaratiei de principii adoptate vineri de cele sapte mari puteri industriale – G7, a spus ministrul francez.
In fata caderii marilor burse mondiale si a primelor indicii privind transferarea crizei financiare in economia reala, comunitatea internationala mizeaza pe solidaritate, pentru a preveni o criza istorica.
Fondul Monetar International, care reuneste 185 de state, dintre care numeroase economii emergente sau cu venituri mici, si-a exprimat sustinerea pentru planul in cinci puncte elaborat de G7.
Acest plan isi propune sa deblocheze pietele monetare, pentru a permite bancilor sa atraga capital din sectorul public sau privat si sa relanseze piata creditului imobiliar.
FMI s-a declarat gata sa ajute tarile care au de suferit in urma acestei crize. „Unele tari pot avea probleme de lichiditati. FMI a fost creat pentru a oferi ajutor in astfel de cazuri si suntem gata sa furnizam lichiditatile necesare”, a explicat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn.
Islanda, una dintre tarile cele mai afectate de criza si care negociaza cu Rusia obtinerea unui imprumut de 4 miliarde de euro, ar putea apela la FMI pentru obtinerea fondurilor necesare, a precizat duminica ministrul islandez al Industriei.
Criza incepe sa afecteze si economiile emergente
Reuniunea G7 a fost urmata, sambata, de cea a „G20”, prin includerea in discutii a marilor economii emergente, precum Africa de Sud, Brazilia, China sau India.
Presedintele american George W. Bush, care a participat la aceasta reuniune la nivel ministerial, a recunoscut ca actuala criza isi are originea in Statele Unite.
Dar aceasta criza, care a atins deja Europa, incepe sa afecteze si economiile emergente, a avertizat ministrul brazilian al Economiei, Guido Mantega.
G7 a convenit sa aduca „un raspuns serios, la scara mondiala”, pentru a combate criza financiara. „Fiecare dintre noi recunoaste ca este vorba despre o grava criza mondiala care are nevoie de un raspuns serios, la scara mondiala”, a declarat Bush.
Expertii astepata masuri concrete
Deschiderea pietelor financiare de luni dimineata va fi un prim test al impactului declaratiilor din acest week-end, care nu au convins inca expertii.
„Nu exista nimic in aceste declaratii care sa linisteasca pietele, nu exista substanta pentru acest lucru”, considera Peter Morici, profesor la la universitatea Maryland.
De altfel, si directorul general al FMI a recunoscut ca sunt necesare masuri suplimentare pentru a stabiliza situatia sistemului financiar international, care se afla „in pragul imploziei”.
„Exista o mare doza de irational in aceasta criza. Dar exista, de asemenea, sentimentul ca nu vedem decat varful icebergului, ca actorii din piata financiara nu stiu la ce sa se astepte iar cei politici cu atat mai putin”, a declarat Robert Zarader, economist si fondator al societatii de consiliere financiara Equancy.
In ceea ce priveste durata acestei crize, Mario Draghi, guvernator al Bancii Italiei si presedinte al Forumului pentru stabilitate financiara, a recunoscut ca „nu exista nicio bagheta magica care poate rezolva problema dintr-o singura atingere”.
In acest context, masurile „concrete”, dupa cum a promis ministrul francez al Economiei, care vor fi anuntate la reuniunea tarilor din zona euro sunt asteptate cu mare interes.
Potrivit unor surse concordante, aceste masuri ar putea viza o implicare mai mare a statului in sectorul bancar, inspirandu-se din planul britanic de salvare.
Germania, acuzata in debutul crizei ca joaca rolul cavalerului singuratic, respingand orice plan global de salvare, pare sa-si fi schimbat optiunile. Berlinul a anunatat deja, vineri, un plan national de sustinere a sectorului bancar, apropiat de cel propus de Londra.
Sambata, Franta si Germania si-au afisat solidaritatea.
„Vom analiza impreuna aceasta criza, iar concluziile care vor fi trase vor face obiectul unei perfecte identitati a punctelor de vedere intre Germania si Franta”, a afirmat presedintele Nicolas Sarkozy, dupa intalnirea cu Angela Merkel.
Nici reducerea dobanzilor de politica monetara, nici operatiunile masive de sustinere din fonduri publice a bancilor, nici apelul la calm al marilor institututii financiare internationale nu au reusit pana in prezent sa elimine panica din piete.
Marile burse mondiale au pierdut, de la incepului anului, circa jumatate din valoarea initiala. In ultimele sapte zile, bursele din New York, Londra si Paris au suferit cea mai mare pierdere saptamanala din istoria lor, scazand cu circa 20%.