Sari direct la conținut

Guvernul SUA iese la cumparaturi. Se pregatesc marile infuzii de capital

HotNews.ro

Trezoreria Statelor Unite planuieste sa cumpere actiuni simple sau preferentiale in cadrul bancilor americane cel mai tarziu pana la finele lui octombrie, informeaza Bloomberg. Desi Trezoreria inca mai doreste sa cumpere credite neperformante de la institutiile financiare cu cele 700 de miliarde de dolari ale planului Paulson, o infuzie directa de capital ar oferi un ajutor imediat sectorului bancar.

Avand in spatele sau autoritatea primita din partea Congresului american prin aprobarea planului de salvare a sectorului bancar in valoare de 700 miliarde dolari, Trezoreria SUA ar putea cumpara actiuni simple sau preferentiale in cadrul bancilor pe care le capitalizeaza, dar nu intentioneaza sa ocupe locuri in echipele de conducere ale companiilor financiare.

Purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Dana Perino, a declarat ca Paulson „se gandeste serios” la o injectie de capital in bancile americane cu probleme. „Secretarul Paulson analizeaza diferite aspecte pentru a determina cum e mai bine sa procedam, cand si de cati bani vom avea nevoie”, a mai declarat Perino, citata de Reuters.

O injectie directa de capital ar avea efectul de spori capacitatea bancilor de a face imprumuturi, completand planul de salvare care viza eliminarea creditelor neperformante. O parte din criticii planului de salvare al lui Paulson declarau ca procesul de cumparare a creditelor neperformante ar dura prea mult si, astfel, ar fi mai putin eficient decat o infuzie directa de capital prin cumpararea de actiuni, ce ar plasa mai multi bani in banci pentru efectuarea de imprumuturi.

Nationalizari si in Marea Britanie

Guvernul britanic a anuntat miercuri un plan de sprijinire a sistemului bancar din Marea Britanie, care prevede o recapitalizare de pana la 50 miliarde lire sterline (65 miliarde euro sau 87,5 miliarde dolari) si o linie de credit de 200 miliarde lire sterline (260 miliarde de euro) oferita de Banca Angliei.

Trezoreria britanica anuntase ca opt mari banci (Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered) au confirmat participarea lor la asa-numitul plan de recapitalizare. Guvernul va putea cumpara actiuni preferentiale in valoare de pana la 50 miliarde lire sterline la aceste banci.

Pentru a putea face fata crizei economice globale, Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si alte banci centrale au redus miercuri dobanzile cheie cu jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata. BCE a scazut dobanda de politica monetara la 3.75%. Si Fed-ul american a decis sa reduca dobanda cu jumatata de punct, pana la 1.50% Masuri similare au fost luate si de Banca Angliei si de bancile centrale din Elvetia, Canada si Suedia. Banca Japoniei si-a anuntat sprijinul pentru „aceste actiuni de politica monetara”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro