Sari direct la conținut

Firmele din Romania, pe primul loc in lume la numarul de taxe platite pe an

HotNews.ro

Romania se situeaza pe ultimul loc in lume in functie de numarul taxelor care trebuie platite de o companie, potrivit raportului „Doing Business 2009” intocmit de Banca Mondiala, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru achitarea acestora. Primul loc in clasament este ocupat de Insulele Maldive si Qatar, companiile din cele doua tari trebuind sa plateasca o singura taxa pe an.

Un numar scazut de taxe platesc si firmele din Suedia (2), Hong Kong (4) si Norvegia (4), in vreme ce cele mai multe sunt platite de cele din Romania (113), Belarus (112) si Uzbekistan (106).

Companiile din Insulele Maldive termina cel mai repede de achitat impozitele, timpul alocat de acestea pentru plata impozitelor fiind mai mic de o ora pe an, fiind urmate de firmele din Emiratele Arabe Unite (12 ore pe an), Bahrain si Qatar (cate 36 de ore pe an). La polul opus se gasesc firmele braziliene, care pierd 2.600 de ore pe an pentru plata taxelor, si cele din Camerun si Belarus, care au nevoie de 1.400, respectiv 1.188 ore pe an pentru a-si achita impozitele. In Romania, firmele isi platesc taxele si impozitele datorate statului in 202 ore.

In ceea ce priveste valoarea impozitelor, ca procent din profit, cele mai scazute taxe sunt platite de companiile de Vanuatu (8,4%), Insulele Maldive (9,1%) si Qatar (11,3%). Societatile comerciale romanesti platesc, potrivit Bancii Mondiale, impozite totale de 48% din profit. In coada clasamentului se gasesc Gambia, Burundi si Sierra Leone, firmele din aceste tari trebuind sa plateasca impozite de peste 200% din profit.

Romania are performante bune in ceea ce priveste creditarea, ocupand locul 12 in topul statelor incluse in studiu. In Malaezia, Hong Kong si Africa de Sud se inregistreaza insa accesul cel mai facil la creditare, in vreme ce firmele din Siria, Timorul de Est si Palau nu au in mare masura acces la credite bancare.

Totodata, tara noastra se situeaza pe locul 26 in ceea ce priveste deschiderea unei afaceri si pe 85 la inchiderea uneia. Totodata, tara noastra s-a clasat pe pozitia 114 in ceea ce priveste inregistrarea unei proprietati si pe locul 143 in functie de conditiile angajarii fortei de munca.

Pentru a realiza acest raport, Banca Mondiala a luat in calcul 181 de tari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro