Ziua a treia la CIJ: Romania incearca si joi sa demonstreze ca Insula Serpilor nu trebuie sa fie relevanta in delimitarea platoului continental
Pledoariile celei de-a treia zi la CIJ au inceput la ora 11:00 si sunt dedicate tot Insulei Serpilor, iar ceea ce a fost anuntat la inceput doar ca o „circumstanta geografica” pare sa aibe un rol consistent in argumentatia Romaniei. Reprezentantii romani au 5 linii de argumentatie, dupa cum a zis agentul Romaniei, Bogdan Aurescu, tocmai pentru a arata ca nu are si nu trebuie sa aiba un rol in delimitarea platoului continental.
Dupa pledoariile de miercuri ale profesorului James Crawford si ale agentului Bogdan Aurescu, urmeaza alte trei linii de argumentatie: profesorul Allain Pellet va vorbi despre Insula Serpilor ca o circumstanta relevanta pentru delimitare si contracareaza teza ucraineana conform careia Insula Serpilor reprezinta tarm relevant pentru delimitare. El face o analiza a practicii statelor si a jurisprudentei CIJ si a tribunalelor arbitrale in materie de delimitare care releva ca formatiunile maritime (inclusiv insule de mari dimensiuni si avand o populatie numeroasa) primesc in mod uzual doar efect limitat in ceea ce priveste delimitarea spatiilor maritime.
Ii va urma Vaughan Lowe – un specialist in dreptul marii – care va vorbi despre statutul juridic al Insulei Serpilor in conformitate cu Conventia de la Montego Bay privind Dreptul Marii. Lowe demonstreaza ca Insula Serpilor, avand in vedere caracteristice sale naturale, se incadreaza in categoria „stancilor” prevazuta de Conventia de la Montego Bay privind Dreptul Marii si conform acestei Conventii nu este indreptatita la platou continental si zona economica exclusiva proprii.
In final, agentul Romaniei Bogdan Aurescu va aborda incercarile Ucrainei de a modifica statutul juridic al Insulei Serpilor. El demonstreaza ca masurile recente luate de autoritatile ucrainene pentru „dezvoltarea” Insulei Serpilor sunt in mod evident intreprinse cu scopul de a sustine pozitia Ucrainei in contextul procedurilor privind delimitarea spatiilor maritime si, prin urmare, nu au valoare juridica.
Toate aceste argumentatii, cinci puncte de abordare diferite, au drept scop a demonstra faptul ca Insula Serpilor este o stanca, nu are drept la platoul continental si nu trebuie sa influenteze delimitarea platoului continental intre Romania si Ucraina.