Sari direct la conținut

Marea Britanie a prezentat detaliile planului său de a opri imigrația ilegală prin Canalul Mânecii

HotNews.ro
Migranti traversand Canalul Manecii, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images
Migranti traversand Canalul Manecii, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images

Guvernul britanic a prezentat marți detaliile unei noi legi care interzice migranților care intră ilegal în țară prin traversarea Canalului Mânecii în ambarcațiuni de mici dimensiuni să ceară azil în Regatul Unit, relatează Reuters.

Premierul Rishi Sunak afirmase anterior că oprirea sosirilor de acest tip în Marea Britanie reprezintă una dintre cele 5 priorități cheie ale mandatului său după ce numărul migranților care au debarcat pe coasta de sud a Angliei a crescut la peste 45.000 anul trecut, 90% dintre aceștia solicitând azil.

Noua lege prevede practic că toți solicitanții de azil care intră ilegal în Marea Britanie cu astfel de ambarcațiuni urmează să fie deportați, refuzându-li-se dreptul de a cere azil.

„Ei nu se vor opri până când lumea nu va ști că dacă intri ilegal în Marea Britanie vei fi reținut și înlăturat rapid”, a declarat ministrul britanic al Internelor, Suella Braverman, în fața parlamentului de la Londra.

„Această lege permite reținerea fără posibilitatea eliberării pe cauțiune sau a unei revizuiri judiciare a celor care sosesc ilegal (…) până când vor putea fi înlăturați” în decurs de 28 de zile față de momentul când sunt prinși, a mai spus ea.

Braverman a subliniat că migranții care intră ilegal în țară nu vor mai putea să folosească legile anti-sclavagism din Regat pentru a încerca să blocheze deportarea lor.

Marea Britanie vrea să deporteze imigranții ilegali în Rwanda

Organizația caritabilă The Refugee Council a declarat că mii de refugiați autentici care anterior au putut să primească azil vor fi acum „închiși ca infractori” și a acuzat că legea „distruge” angajamentele asumate de Londra în cadrul convenției ONU pentru drepturile refugiaților.

Convenția prevede că țările care aderă la ea trebuie să ofere solicitanților de azil o audiere corectă, indiferent de modul în care au ajuns în țară.

Braverman însă a declarat că guvernul este încrezător că noua legislație este compatibilă cu obligațiile internaționale ale Marii Britanii.

Opoziția și organizațiile caritabile și-au exprimat îndoieli și cu privire la faptul că noile măsuri vor fi mai eficiente decât cele adoptate anterior de Marea Britanie pentru a încerca să oprească migrația ilegală.

Anul trecut fostul premier Boris Johnson a anunțat semnarea unui acord cu Rwanda pentru ca zeci de mii de migranți să poată fi relocați în țara africană, însă planul a fost blocat pe ultima sută de metri în luna iunie de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Înalta Curte din Londra a hotărât apoi în decembrie că expulzarea imigranților ilegali în Rwanda este legală, însă oponenții încearcă să întoarcă acest verdict.

Este așteptat ca și legea prezentată marți de guvernul britanic să fie atacată în justiție.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro