Sari direct la conținut

Aristoteles Workshop – proiectul romanesc de succes al „rebelului” Dan Nutu

HotNews.ro

Incepand din 10 august si pana in 7 septembrie, 17 tineri cineasti europeni se vor scoli la Sibiel, in judetul Sibiu, in cadrul celei de-a treia editii a workshopului Aristoteles. Ideea acestui atelier le apartine Cristinei Hoffman si lui Dan Nutu, care i-au convins in 2006 pe reprezentantii ARTE si pe cei ai Televiziunii Romane de necesitatea unui curs de vara pentru tineri documentaristi din Europa Centrala si de Est. ARTE a ramas in proiect pana la actuala editie, directorii sai deplasandu-se in fiecare an la Sibiu pentru a sarbatori, in cadrul atelierului, Ziua ARTE. (In acest an, ea se tine pe 16 august.).

TVR-ul insa s-a extras din ecuatie o data ce Tudor Giurgiu n-a mai fost Presedinte, Director General al institutiei de pe Pangrati. Chiar si fara TVR, deci cu un buget mai firav, dar ajutat de CNC si de Ambasada Frantei, Aristoteles Workshop isi deschide portile, planuind acelasi program ca si in anii trecuti.

Cei 17 tineri vor locui impreuna intr-un soi de tabara la aer curat si vor fi impartiti in patru echipe. Dupa o pregatire teoretica legata de toate etapele productiei unui film documentar, vor incepe sa-si caute subiecte prin judetul Sibiul ori in jurul acestuia, dupa care vor incepe sa filmeze. Vor monta la sfarsit materialul sub indrumarea profesorilor, iar un juriu va hotari la final care film a iesit castigator. Astfel, taxa de participare de 400 de euro de persoana poate fi rascumparata la final. Elevii celei de-a treia editii vin din Croatia, Serbia, Rusia, Cehia, Ungaria si Romania.

Printre cei care se ocupa in acest an de cursanti se numara Steve Ascher, autorul unui manual de cinema recomandat de „The Independent” drept o „Biblie” in domeniu, Jeanne Jordan (care a predat la un moment dat regie de film la Harvard si care acum sustine masterclass-uri in intreaga lume), Simon Brook (invitat la Sibiel nu pentru ca este fiul regizorului Peter Brook, ci pentru ca e realizator de filme documentare) si iranianul Rafi Pitts (care, dupa ce a participat in Competitia Oficiala de la Berlin, in 2006, a venit la Aristoteles la fiecare editie).

Cristina Hoffman a absolvit actoria la Bucuresti si a parasit Romania dupa ce apucase sa interpreze rolul tinerei din comedia de mare succes „Operatiunea Monstrul”. A fost o vreme selectioner pentru Europa de Est la Festivalul de la Berlin, iar din acest an se ocupa, alaturi de mai multi colegi, de selectia filmelor sectiunii „Semaine de la Critique” din cadrul Festivalului de la Cannes.

Dan Nutu, unul dintre cei mai indragiti actori romani, a emigrat si el, dar in Statele Unite, lasand in urma imaginea unui „rebel fara cauza” din cateva filme memorabile („Duminica la ora 6” de Lucian Pintilie sau „Suta de lei” si „Meandre” de Mircea Saucan), imagine intarita de povestile despre nesupunerea sa fata de regimul comunist, care circulau underground in epoca. Dan Nutu revine de trei ani tot mai des in Romania, gratie acestui atelier pe care il produce si in care se implica cu toate energia.

Eforturile au dat rezultate inca de la prima editie. „Nu te supara, dar…” de Adina Pintilie si „Bar de zi si alte povestiri” de Corina Radu, realizate in cadrul Aristoteles Workshop, au obtinut multe premii in Romania si in afara ei. Iar „Ciobanul zburator”, de Catalin Musat, realizat anul trecut la Sibiel, participa in aceste zile la prestigiosul Festival de la Locarno, in cadrul sectiunii competitionale „Leopards of Tomorrow”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro