BCR: Deficitul de cont curent s-ar putea reduce usor in 2008, la 13,7% din PIB
Ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut (PIB) s-ar putea reduce usor in acest an, pana la 13,7%, de la 14% din PIB in 2007, iar finantarea sa prin investitii straine directe si fonduri europene s-ar putea situa la 50-55%, se arata intr-o analiza a BCR. Potrivit analistilor bancii, cresterea economica sustinuta din 2008 si incetinirea ritmului de crestere a deficitului comercial sunt principalele cauze ale reducerii deficitului de cont curent.
„Dupa o adancire puternica la inceputul anului 2007 determinata de eliminarea taxelor vamale si amanarea unor importuri tehnologice pana dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, deficitul balantei comerciale, determinantul clasic al deficitului de cont curent al Romaniei, a avut o performanta imbunatatita. Maturizarea pietelor de consum si deprecierea leului din ultimul an au limitat expansiunea importurilor in timp ce accelerarea exporturilor s-a datorat ofertei imbunatatite a industriei prelucratoare”, se arata in document.
Principalele riscuri asupra prognozei BCR privind evolutia deficitului de cont curent sunt incetinirea transferurilor curente nete, ca urmare a dificultatilor economice cu care se confrunta Spania si Italia, destinatiile preferate ale romanilor plecati sa munceasca in strainatate, in vreme ce importul de forta de munca determina iesiri de fonduri prin intermediul remiterilor. Totodata, aprecierea excesiva a leului, sub nivelul de 3,5, accentuata si de recenta decizie a bancii centrale de majorare a dobanzii de politica monetara, se poate dovedi periculoasa pentru economie pe termen mediu si lung din perspectiva adancirii deficitului comercial.
Analistii BCR mai noteaza ca agricultura va avea un aport major la cresterea economica din ultimele doua trimestre ale acestui an, ca urmare a vremii relativ favorabile si a investitiilor realizate.
„Primele date statistice arata o crestere consistenta a productiei de cereale iar efectele pozitive vor viza atat deficitul comercial cat si rata inflatiei. Singurele pericole la adresa unei recolte exceptionale in 2008 sunt fenomenele meteo extreme. Inundatiile din ultima parte a lunii iulie care au afectat sub 1% din suprafata agricola arabila nu vor avea un impact negativ major asupra productiei agricole, dar reclama investitii majore in infrastructura si amenajarea teritoriului pentru reducerea dependentei Romaniei de starea vremii”, se arata in analiza BCR.
Avansul cresterii economice s-ar putea incetini in 2009, sunt de parere analistii, din cauza mentinerii unei rate de dobanda de politica monetara inalta. Cu toate acestea, cresterea economica din 2009 s-ar putea situa in jurul valorii de 6%, ceea ce inseamna o valoare de circa trei ori mai mare decat media cresterii economice din zona euro de anul viitor.
Totodata, analistii avertizeaza ca majorarile recent anuntate ale pensiilor pentru luna noiembrie si pentru anul viitor induc riscuri consistente asupra deficitului bugetar din 2009.