Sari direct la conținut

Republica Moldova pare pregatita sa renunte la perspectivele aderarii la NATO in schimbul Transnistriei

HotNews.ro

O solutie pare sa se profileze pentru rezolvarea conflictului transnistrean, comenteaza AFP. Republica Moldova ar fi dispusa sa „faca un troc” intre aspiratiile sale de a adera la NATO si revenirea regiunii separatiste sub suveranitatea Chisinaului. Intre timp, transnistrenii sunt preocupati de supravietuire, nu de statutul regiunii in care locuiesc.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, s-a aratat oprimist in privinta rezolvarii conflictului in viitorul apropiat. „Exista si dorinta partii ruse de a ne ajuta”, a spus Stratan. Dupa esecul din 2003 de a rezolva conflictul, Rusia a facut Chisinaului o propunere care consta, potrivit lui Andrei Stratan, intr-o „declaratie de neutralitate permanenta” a Republicii Moldova. In schimb, Transnistria ar trece sub suveranitatea Chisinaului, care i-ar oferi o autonomie sporita.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a intalnit in aprilie cu liderul regiunii separatiste, Igor Smirnov, iar in urma discutiilor si-a exprimat speranta privind solutionarea conflictului inainte de alegerile din Republica Moldova, prevazute pentru inceputul anului 2009.

Alta a fost insa opinia transnistrenilor. „Sunt ani de cand Chisinaul propaga iluzii privind lipsa de dificultate in rezolvarea acestui conflict”, a spus Serghei Simonenko, ministrul adjunct de externe al Transnistriei, adaugand ca „Moldova nu a propus nimic interesant”.

Rusia la randul ei exercita presiuni asupra Tiraspolului, presini recunoscute de oficialul transnistrean. El sustine ca partea rusa le-a aratat ca propunerile lui Voronin privind autonomia reprezinta „singura iesire din starea de conflict”.

In conditiile in care Romania este deja membru al NATO, Ucraina este ferm decisa sa adere la Alianta, la fel ca si Georgia, Rusia nu priveste cu ochi buni o posibila extindere a NATO care sa includa si Moldova. Pe de alta parte, este adevarat ca autoritatile de la Chisinau – care aspira la integrarea in Uniunea Europeana – nu au declarat niciodata public ca ar avea si aspiratii de aderare la NATO.

„Moscova se teme ca o eventuala schimbare a puterii in Moldova (condusa acum de comunisti), sa nu schimbe opinia Chisinaului in ceea ce priveste aderarea la NATO”, a declarat Andrey Safonov, redactorul sef al saptamanalului de opozitie transnistrean, Novaya Gazeta pentru AFP.

In tot acest timp, locuitorii regiunii separatiste nu par impresionati de declaratiile sforaitoare ale autoritatilor privind independenta regiunii, mai indica AFP. Marea majoritate a populatiei pare preocupata sa supravietuiasca, mai degraba decat de politica. Moldova este cea mai saraca tara a Europei, dar situatia nu sta mai bine in Transnistria, acolo unde salariul mediu nu depaseste 200 de dolari, iar inflatia a fost de 29% in 2007.

„Nu avem nimic de care sa fim mandri”, spune o vanzatoare de ziare din Tiraspol, Alla Lyssenko. „Viata mea nu este mai buna dupa ce am dobandit independenta, dimpotriva. Nu exista nicio slujba bine platita aici, eu castig 50-60 de dolari pe luna, iar banii astia imi ajung sa merg la magazin de 2-3 ori”, a spus femeia de 49 de ani pentru AFP.

Moscova ramane singura prietena a transnistrenilor si chiar daca 97% dintre transnistreni au votat in referendumul din 2006 alipirea la Rusia, nimic nu s-a schimbat. Deziluzia se face simtita. „Rusia nu ne vrea, dar Moldova ne vrea si nu o vrem noi”, spune Lyssenko. Explicatia lor e simpla: nu vor sa devina cetateni de rangul doi ai Moldovei. „Moldova se apropie de Romania. Noi suntem rusi si nu au nevoie de noi. Ei ne vor forta sa invatam romaneste”, se lamenteaza transnistrenii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro