Dieta si stresul – doi dintre factorii care influenteaza calitatea memoriei
Nu de putine ori ti se intampla sa uiti anumite lucruri, cifre, nume sau unde ai pus cheile de la masina. Toata lumea ar trebui sa isi faca un program pentru imbunatatirea memoriei, incepand de la copiii de 6-7 ani pana la varstnici. Poti sa iti imbunatatesti memoria prin diferite exercitii – exact asa cum faci si cu muschii -, prin vizualizare – facand cat mai multe asocieri -, memorand versurile anumitor cantece sau poti opta pentru diferite jocuri, gen sah sau jocuri de perspicacitate.
Ce trebuie sa faci inainte de a incepe un program de imbunatatire a memoriei?
In primul rand trebuie sa adopti o dieta foarte buna, sa incerci sa scapi de stres si sa faci cat mai multe exercitii. Fa exercitii fizice pentru a mari cantitatea de oxigen care ajunge la creier. In afara de dieta si lipsa stresului, un alt element foarte important intr-un astfel de program este atitudinea pozitiva. Daca te intrebi cum te poate ajuta o atitudine pozitiva, afla ca aceasta te ajuta sa retii mult mai repede informatiile; fiind relaxat, vei fi deschis catre tot ceea ce este nou.
Cum afecteaza stresul memoria?
Stresul blocheaza informatia, nu permite creierului sa faca anumite conexiuni. Lipsa de somn sau alcoolul pot fi datatoare de stres, care iti va afecta memoria. Incearca sa reduci nivelul de stres cu ajutorul unor exercitii pentru respiratie sau pentru relaxare.
Ce importanta are dieta intr-un astfel de program?
Daca mananci foarte multe grasimi, cel care va avea de suferit este creierul, care nu va primi cantitatea necesara de oxigen, arata videojug.com. Este foarte important sa controlezi substantele daunatoare care iti pot afecta memoria.
De ce uit anumite lucruri dupa ce iau pranzul?
De cele mai multe ori dupa ce iei masa de pranz, te simti obosit. Mananci alimente mai greu de digerat, bei multa apa sau suc sau consumi o mare cantitate de zahar, care va creste nivelul de insulina din corp. Asadar, atunci cand simti nevoia sa te intinzi cateva minute, aminteste-ti ca este doar masa de pranz care se digera :). Ce trebuie sa faci intr-o asemenea situatie? Incearca sa inlocuiesti mesele consistente, consumate intr-un timp foarte scurt cu mesele mici, consumate la interval de doua-trei ore.
Fa exercitii si dormi suficient
Creierul se va simti bine, corpul se va simti bine, iar memoria ta va functiona la un nivel mai inalt daca practici anumite exercitii. Exercitiile pot incepe de la jocuri de sah, ajungand pana la dans, cantat sau micile plimbari pe faleza. Somnul este esential atat pentru corp, cat si pentru minte. Nu este obligatoriu sa dormi opt ore pe noapte, pentru ca ceea ce conteaza este calitatea somnului. Evita somniferele si incearca sa dormi doar daca iti este somn, pentru ca daca te fortezi vei fi mai obosit ca la inceput.