Vegetarianism extrem: gata cu orice produs animal, dar si cu sanatatea
Prin dieta vegetariana se intelege, in general, consumul de cereale, oleaginoase, multe fructe si legume. Ce se intampla insa atunci cand parintii adopta un stil drastic de vegetarianism, in care nu se permite consumarea absolut niciunui produs de tip animal, impus apoi si copiilor? Atunci cand cei mici nu mai au acces la calciul din lapte sau la proteine, pot avea probleme cu oasele sau cu dintii. Ce spun insa vegetarienii si nutritionistii?
Vegetarianismul, la baza, are un scop nobil si un efect sanatos asupra organismului. Principiul de baza este neconsumarea produselor animale, insa vegetarianismul este de mai multe tipuri, astfel incat unele permit consumul de oua, lapte sau peste.
Alte tipuri, in schimb, sunt mult mai drastice, nepermitand consumarea niciunui aliment provenit de la animale, inclusiv mierea. In „veganism” se interzice, de asemenea, purtarea oricarui produs care are provenienta animala: incaltaminte sau haine din lana, matase sau piele. Ca si vegetarianismul, acest stil de viata are la baza protejarea propriei sanatati, respectarea dreptului la viata a oricarei fiinte si protejarea mediului inconjurator.
Faptul ca parintii aleg un stil de viata sau altul reprezinta propria decizie, luata in cunostinta de cauza. Ce se intampla insa daca si copiii sunt nevoiti sa renunte la oua, branza, lapte sau carne – surse indispensabile de fier, calciu, vitamine si proteine?
Cu o saptamana in urma, subiectul a fost extrem de dezbatut, dupa ce o fetita de 12 ani, adepta a vegetarianismului extrem, a fost internata, in Scotia, pentru rahitism. Coloana ei vertebrala arata ca cea a unei persoane de 80 de ani, spun doctorii. Rahitismul, o boala care duce la curbarea coloanei si la fracturi osoase, este cauzat de lipsa de vitamina D. Aceasta se gaseste de obicei in pestele gras, oua si unt.
Multi nutritionisti sunt de parere ca un copil crescut cu o dieta vegetariana drastica se poate dezvolta sanatos, insa „trebuie sa stii foarte bine ce faci. E nevoie de sfatul specializat al unui dietetician”, spune Jackie Lowdon de la Asociatia Britanica a Nutritionistilor.
Societatea Britanica a Vegetarienilor sustine ca aceasta dieta este potrivita pentru orice varsta. Un reprezentant al Societatii a afirmat, totusi, ca nu este recomandat ca cei mici sa adopte „veganismul” – ramura drastica a vegetarianismului.
„Regimurile de slabire sau cele vegetariene nu sunt binevenite pentru copiii care nu au trecut de pubertate. Trebuie sa astepte sa se dezvolte fizic si abia apoi sa decida daca vor sa adopte acest stil de viata sau nu”, spune medicul nutritionist Livia Nemo.
„Pentru a se dezvolta, muschii au nevoie de proteine din peste, pui sau vita slaba, iar scheletul are nevoie de calciu. Proteinele se pot lua doar din lapte sau oua, dar se recomanda si carnea, insa nu grasa si nu in exces. E nevoie de un regim de viata cumpatat”, a mai adaugat Nemo.
Conform The Independent, o treime dintre vegani prezinta un nivel foarte scazut al vitaminei B 12, riscand afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale inimii. Mamele „vegane” care nu iau vitamina B12 pot cauza sugarului afectiuni cerebrale. Lipsa laptelui, deci a calciului, cauzeaza oase fragile si fracturi, insa „veganii” pot apela la alte surse de calciu: laptele din soia sau adaugarea cretei (carbonat de calciu) in mancare sau paine.
Fierul si vitamina D, prezente in carne, se pot lua ca supliment alimentar. Totusi, „acestea nu sunt suficiente. Vitaminele luate din pastile nu sunt de ajuns, daca nu sunt completate de proteine”, spune nutritionistul Livia Nemo.
Substante nutritive necesare oricarei persoane:
- Vitamina B12: Deoarece aceasta vitamina se regaseste in principal in carne, lactate si oua, „veganii” trebuie sa o ia din alte surse, precum suplimentele alimentare sau cereale cu adaos de vitamine. Lipsa vitaminei B 12 poate duce la afectiuni ireversibile ale sistemului nervos.
- Vitamina D: Pielea noastra produce vitamina D atunci cand stam la soare. Este insa destul de greu ca organismul nostru sa produca suficienta vitamina D atunci cand stam atatea ore in birou, cand iernile sunt lungi sau vremea este imprevizibila. Vitamina D are un rol esential in dezvoltarea sistemului osos la copii, lipsa acesteia cauzand rahitism. Uleiul de peste este o sursa foarte buna de vitamina D, insa vegetarienii o pot obtine din cereale cu adaos de vitamine sau din margarina.
- Calciu: Prezent in lactate, calciul este esential pentru oase rezistente. Adesea, lipseste din dieta „vegana”, asa ca trebuie luat ca supliment alimentar.
- Fier: Fara suficient fier, „veganii” si vegetarienii pot deveni anemici. Lipsa fierului incetineste cresterea normala a bebelusilor. Carnea este bogata in fier, dar vegetarienii pot manca legume cu frunze verzi, precum spanacul, urzicile sau radacina de papadie.
- Calorii: Desi obezitatea la copii este un lucru foarte intalnit in tarile dezvoltate, prea putine calorii inseamna ca cei mici nu se vor dezvolta asa cum trebuie.
- Proteine: cele de calitate superioara se gasesc in carne, peste, oua si lactate. Cele cu o valoare nutritiva mai scazuta se gasesc in nuci, fasole, linte, soia si cereale integrale. Luate separat, cerealele integrale nu contin toti aminoacizii esentiali, insa intrunesc toata grupa de aminoacizi daca sunt combinate corect. Asadar, este crucial sa stii cum sa combini felurile de mancare, astfel incat sa beneficiezi de toate substantele necesare.