Sari direct la conținut

Cocktail sa fie, dar cu moderatie

Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa

A inceput sezonul estival. Fuste scurte, piscina, mare… Alaturi de acestea, nelipsitul cocktail. Indiferent de momentul zilei, aceste licori irezistibile si racoritoare sunt pe mesele tuturor. In functie de continutul de alcool, cocktailurile pot fi o sursa de vitamine, minerale si glucide sau doar ne pot deshidrata.

Sa facem totusi unele precizari in legatura cu aceste bauturi care au strabatut drum lung de la banchetele romane si formulele alchimistilor in cautarea elixirului pentru o viata mai lunga, pana la bauturile exotice de azi.

O dieta sanatoasa inseamna sa-ti transformi viata intr-una plina de energie, vigoare si eficienta, inseamna echilibru, savurare si nu infulecare, dar si sacrificii pentru recompense viitoare. Un stil de viata sanatos include moderatie si niste reguli in ceea ce priveste lucrurile care s-a dovedit stiintific ca dauneaza. Ferindu-ne de absolutism agresiv, putem beneficia de gustul irezistibil al cocktailurilor.

Aceasta grupa de bauturi s-a impartit in 2 mari categorii: alcoolice (infamul Cosmopolitan) si nonalcoolice (racoritorul GreenApple).

Cocktailurile nonalcoolice

Sunt obtinute prin mixarea de fructe, legume, mirodenii, iaurturi, lapte sunt adevarate surse de vitamine, minerale, fibre, antioxidanti, fitoelemente, pastrandu-ne stralucirea pielii, vitalitatea si sanatatea. Acestea au si o componenta mai putin indragita, aceea a continutului caloric mare, zaharuri, uneori grasimi.

Ele nu vor diminua din efectele benefice ale nutrientilor dar ne fac atenti la cantitatea consumata si momentul zilei cand este savurat. De exemplu, un pahar de Tropical Delight, un cocktail facut din mere, ananas si portocale, se constituie intr-un aport de circa 150 de Kcal, de 90% din necesarul zilnic de vit C, 0,3 g lipide si 30 g Carbohidrati. Caloriile acestea le putem arde intr-o ora de mers pe jos sau de dans.

Cocktailurile cu fructe si lactate ne aduc si un aport de Calciu atat de necesar. Surse importante de vitamina C sunt portocalele, grepfruit, kiwi dar si papaya, mango, ananas, rodii. Confruntati cu viteza uluitoare de desfasurare a lucrurilor, sunt putini cei care isi fac timp sa manance fructe (mai ales rodii, ananas, rubarba, lime) cu un continut extraordinar de benefic. Putem deci sa consumam o bautura in loc sa cautam la farmacie pastilele care sa ne faca mai puternici si mai energici.

Fibrele sunt un alt constituent important si necesar pe care putem sa-l luam dintr-un cocktail cu pere, mere, capsuni. Polifenolii si alti antioxidanti prezenti in amestecurile acestea previn imbatranirea organismului. Iar daca avem si un adaos minim de ceai sau cafea, se mai adauga pe lista de antioxidanti si vitamine. Un exemplu pe care il pot da este Iced Mocha, facut din cafea, ciocolata, lapte, inghetata de vanilie cu 600 Kcal pentru pahar, 43,9 g lipide si 50 g carbohidrati; acestea se pot arde intr-o ora de efort fizic intens (inot de performanta, alergare, tenis de camp).

Cocktailurile dietetice

Aparute in statiunea termala Evian, sunt facute din fructe, legume, iaurt, fara zahar,cu indulcitori artificiali. Sunt create tocmai pentru acele persoane cu un stil de viata mai riguros, sunt un contra exemplu pentru cocktailurile cu ciocolata si cafea.

La extrema cealalta avem cocktailuri alcoolice.

Caipirossa, atat de indragit de fete, este preparat din capsuni, lamaie, votca si zahar brun. Un pahar are circa 260 de Kcal. Mojito din lime, rom, menta si zahar are circa 220 Kcal. Pina Colada facut din lapte de cocos, suc de ananas si rom are aproape 300Kcal. Aceste calorii se ard facand 30 de minute de fotbal, aerobic, inot.

Prin adaugare de alcool se dubleaza, chiar tripleaza continutul in calorii (in 100 ml de whisky sunt 300 Kcal). Legendarul deja Bloody Mary obtinut din votca, suc de rosii si suc de lamaie are 260 kcal, iar Mai Tai- ‘Sfarsitul lumii, nimic mai grozav’ cum s-ar traduce din tahitiana, facut din rom, suc de lime, sirop de rodii, sirop de migdale si curacao are aproape 400Kcal.

Ferindu-ne de cliseul ‘cercetatorii de la institutul de nutritie’, subliniez faptul ca alcoolul consumat cu moderatie (un pahar pe zi) poate avea efecte benefice, scazand grasimile din sange si prevenind bolile cardiovasculare (avand anumite contraindicatii la gravide, persoane sub 18 ani, imunodeprimati etc). Dar cum se intampla intotdeauna, consumat in exces, alcoolul devine mult daunator (carente nutritionale, cresterea riscului cardiovascular, dereglarea imunitatii).

Ne confruntam cu noi curente dar si cu instrumentele statului care ne ameninta felul de viata si obiceiurile, libertatea de asociere si abilitate de-a functiona ca fiinte cu liber arbitru. La un capat avem piramida alimentelor sanatoase, la celalalt – epidemia de obezitate. Rare sunt discursurile echilibrate.

Daca ne mentinem departe de extreme, putem savura aceste bauturi moderne, vesele, elaborate, bucurandu-ne si de valentele lor nutritive. Regula de baza este moderatia.

Sursa: Dr. Gabriela Strambu

Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa

www.fpas.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro