Miezul votului politic
S-a tot spus ca bucurestenii voteaza politic. Asa este. Duminica,votul lor va fi inspaimantator de politic. Sa tragem linia. Ce ni se ofera? Un candidat serios si un candidat care joaca, trepidant, rolul razvratitului. Un candidat care nu a fost prins cu minciuna in aceasta campanie electorala si un candidat care a tinut-o dintr-o minciuna in alta. De la listele cu care s-a calificat in cursa pana la ultima: autostrada suspendata (va amintiti, sper, ca ni se spunea cum peste doi ani vom sta uimiti si o vom admira) se va face numai daca bucurestenii o vor aproba prin referendum, zice, mai nou, dl Oprescu, pregatind, desigur, motivul cel mai plauzibil pentru nerealizarea ei daca va castiga duminica.
Eu am vrut, va zice dl Oprescu daca devine primar, dar nu au vrut bucurestenii mei dragi si ca un primar responsabil nu ma pot opune vointei lor. Acum, inca o minciuna: dnii Blaga si Mitrea repeta episodul Ialta, stabilind, samavolnic, soarta Bucurestilor.
Diferenta fundamentala dintre dnii Blaga si Oprescu este, dupa opinia mea, ca primul iese din campanie asa cum a intrat, dovedind consecventa si precizie, in vreme ce al doilea s-a dat de atatea ori peste cap, incat a iesit cu totul altul. Vi-l mai amintiti pe dl Oprescu, cel care era cu putin inainte de campania electorala? Smecher degajat si detasat, mistocar usor cinic, om relaxat, blazat adesea, un sangvin de Primaverii. Iata-l acum! Patetic, pasional, haiduc romantic, ingrijorat de Bucuresti si preocupat pana la nesomn de saracii de la periferii.
Nu stiu ce vor vota bucurestenii duminica. Cursa este foarte stransa. Dar stiu cum vor vota. Va fi un vot foarte politic. Cand spunem ca se voteaza politic, spunem ca nu conteaza programul, nu conteaza nici macar persoana candidatului, conteaza doar extractia sa politica. PD-L a mers linistit pe aceasta prejudecata: se stie, Bucurestii nu vor vota niciodata vreunul dintre partidele dlui Iliescu, indiferent de cum s-ar numi el. Si PSD a actionat ca un partid resemnat in privinta aceasta. Vremea in care dl Geoana era nu doar infrant, ci umilit de refuzul bucurestenilor la localele din 2004 se pare insa ca a trecut. Dar asta nu inseamna deloc ca votul e mai putin politic.
Daca un vot pentru dl Blaga este politic pentru ca, e clar, va veni de la cei care simpatizeaza pe presedintele Basescu si, prin extensie, PD-L, votul pentru dl Oprescu este inca si mai politic. Este votul care ignora lipsa de program (noua gaselnita cu „orasul educational“ e absolut ridicola si te intrebi, oare, daca aceasta campanie mai tinea mult, cat de departe ajungea dl Oprescu cu utopiile), este votul care ignora calitatile candidatului, este votul care ignora totul. Caci un vot pentru dl Oprescu, in opinia mea, perpetueaza votul „anti“ cu orice pret, care a devenit obisnuit la romani. Sa multumim, desigur, politicienilor nostri pentru aceasta situatie.
Fenomenul nu trebuie ignorat. In primul tur, aproape unu din trei alegatori a votat cu dl Oprescu care, de altfel, a si castigat aceasta prima mansa a competitiei electorale. Dl Blaga mai spera astazi sa ajunga primar numai pentru ca Legea alegerilor locale prevede electiuni in doua tururi pentru primari. Daca aveam, ca la presedintii de Consilii Judetene, o lege electorala pe principiul „invingatorul ia totul“, noul primar general al Bucurestilor era deja dl Sorin Oprescu.
De asemenea, o parte semnificativa dintre bucuresteni vor vota, in continuare, pe principiul raului cel mic. Cei doi candidati sunt greu de masurat in privinta asta, pentru ca nici unul nu a fost primar. Nici unul nu a avut ocazia sa arate ce poate. Daca biografiile lor profesionale nu va conving, atunci ganditi dupa un vechi proverb electoral american: intre doua rele, votati cu cel care e mai putin ipocrit!