Bruxelles-ul crede ca integrarea Romaniei si Bulgariei in UE a fost o greseala. State membre fac presiuni pentru activarea clauzei pe justitie
Expertii Comisiei Europene vor vizita din nou Romania si Bulgaria saptamana viitoare, pentru a analiza masurile luate in domeniul justitie, in vederea rapoartelor pe care le va prezenta in luna iulie, a declarat joi pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray. Contextul este insa unul in care din ce in ce mai multe voci de la Bruxelles considera ca integrarea celor doua tari in UE a fost o greseala si state membre ale UE fac presiuni asupra Comisiei pentru activarea clauzei de salvgardare pe justitie.
Informatia pe scurt:
* Expertii UE vor face o evaluare a progreselor in lupta anticoruptie saptamana viitoare, la Bucuresti.
* La Bruxelles, in institutiile europene si in mediul diplomatic, exista opinia ca aderarea Romaniei si Bulgariei a fost prematura. In acelasi timp, parlamentele unor state membre fac presiuni asupra Comisiei pentru activarea clauzei de salvgardare.
* Surse comunitare au declarat pentru HotNews.ro ca – in ciuda presiunilor si a campaniei din presa internationala – este putin probabila activarea clauzei de salvgardare, insa Comisia ar putea decide continuarea pentru inca un an a mecanismului de monitorizare.
Potrivit Europei Libere, un raport preliminar al Comisiei Europene din luna aprilie, indica faptul ca justita si agricultura din Romania au probleme atat de mari incat se vorbea din nou despre posibilitatea aplicarii clauzelor de salvgardare.
„Pot sa va spun in mod cert ca nu exista niciun proiect preliminar, nu a inceput inca nicio munca de punere cap la cap a informatiilor. Exista informatii factuale la zi trimise de autoritatile romane, dar nu se lucreaza inca la niciun raport. Comisia va avea o misiune de experti la Bucuresti saptamana viitoare. In urma ei vor incepe pregatirile pentru raportul pe care il vom prezenta in luna iulie”, a spus Gray pentru HotNews.ro.
Fie ca este vorba despre un raport preliminar sau doar despre informatii factuale, ele nu par decat sa confirme dezamagirea provocata la Bruxelles in ceea ce priveste cele doua tari care au aderat in 2007.
„Opinia dominanta la Bruxelles este ca membrii Consiliului European au greusit cand au garantat celor doua tari admiterea in 2007 sau 2008”, a declarat Mike Emerson, de la Centrul pentru Politici Europene (un think tank de la Bruxelles). „Ar fi fost bine daca erau tinute inca un an sau doi sub observatie severa, inainte de a li se promite o data pentru admitere”, crede expertul.
Comisia Europeana considera ca „una dintre marile probleme, pe care o gasim in ambele tari, sunt anchetele prelungite”. „Ce nu vedem sunt procese, mai ales in cazurile de coruptie la nivel inalt, iar in cazul Bulgariei, progresele in cazul luptei impotriva crimei organizate”, a spus purtatorul de cuvant al Comisiei.
Pe de alta parte, Mark Gray sustine ca dezamagirea provocata de aderarea celor doua tari nu este impartasita si de Comisie. „Am facut ceea ce trebuia, la momentul potrivit. In anul ce a trecut, Romania a jucat un rol important in UE. Nu impartasim perceptia ca cele doua tari au aderat prea devreme”, a spus el.
Gray a atras insa atentia ca institutirea mecanismului de verificare si cooperare pe justitie este tocmai elementul prin care s-a transmis ca mai trebuie luate masuri in domeniul justitiei si al luptei anticoruptie.
Reuters citeaza diplomati europeni care considera si ei ca aderarea Romaniei a avut loc prea devreme. Bruxelles-ul poate monitoriza progresele facute, dar capacitatea sa de a impune statelor membre respectarea angajamentelor este scazuta dupa aderare, comenteaza agentia de presa.
Lucrurile nu stau intocmai asa, intrucat in domeniul justitiei, activarea clauzei de salvgardare ar insemna nerecunoasterea deciziilor tribunalelor romanesti in celelalte state ale UE, iar in cazul agriculturii ar presupune reducerea cu 25% a fondurilor alocate agriculturii Romaniei.
Bruxelles-ul se asteapta sa fie mai precaut de acum inainte cu statele candidate, atat in stabilirea obiectivelor, cat si in necesitatea unor rezultate.
„Lectia pe care a invatat-o din aceasta situatie este ca, daca lucrurile nu se rezolva in procesul de aderare, atunci nu poti sa fii sigur ca ele se vor rezolva dupa aceea”, a declarat Katinka Barysch de la Centre for European Reform din Londra.
UPDATE: In acest moment, Comisia nu evalueaza nici declaratia presedintelui Basescu referitor la Curtea Constitutionala, care ar fi „o pavaza” pentru coruptie, nici cercetarea lui Gigi Becali de catre DNA, ci asteapta rezultatele misiunii expertilor europeni care vor fi la Bucuresti saptamana viitoare, au declarat surse comunitare pentru HotNews.ro.
Ceea ce se intampla insa in acest moment la Bruxelles, sunt presiuni ale unor state membre facute asupra Comisiei Europene, pentru activarea clauzei de salvgardare pe justitie pentru Romania. „Faptul ca Romania si Bulgaria sunt evaluate concomitent, si situatia din Bulgaria de acum nu ne avantajeaza deloc”, au spus sursele citate.
Presiunile sunt exercitate de parlamentele nationale ale unor state membre si sunt sustinute de articole de presa care au reflectat cu promptitudine si scandalul in care a fost implicat clubul Steaua si patronul acestuia, dar si declaratia presedintelui Basescu.
„Exista, astfel, o imagine despre Romania ca tara corupta si ea se propaga. Pe de alta parte, se fac progrese in tara – cel mai recent este anchetarea oamenilor de fotbal de catre DNA – dar nici asta nu este bine. Pe de o parte, daca apar astfel de relatari in presa, oamenii spun despre Romania ca e o tara corupta, daca nu ar aparea astfel de informatii ar exista impresia ca nu se face nimic”, au mai spus sursele comunitare.
Privite de la Bruxelles, autoritatile romane par foarte sigure ca CE nu va activa clauza de salvgardare, „mult prea sigure”. „Exista senzatia la Bucuresti ca raportul va inlatura pericolul si amenintarea clauzei de salvgardare, ceea ce nu este asa. Cel mai probabil, raportul ar putea prevedea continuarea mecanismului de monitorizare pentru inca un an. Este insa foarte devreme sa vorbim despre asta, in conditiile in care prezentarea documentului va fi pe la jumatatea lunii iulie”, au mai spus sursele.
La nivelul insitutiilor europene exista impresia ca Romania si Bulgaria au aderat prea devreme la UE, ca a fost o greseala, impresie ce se coroboreaza cu opinia parlamentelor unor state membre, au spus si sursele HotNews.ro.
Insa – asa cum a spus si purtatorul de cuvant Mark Gray – aceasta nu este si opinia Comisiei Europene, in ciuda faptului ca institutia primeste o multime de sesizari contra Romaniei privind incalcarea tratatelor. Romania a avut o serie de probleme, pe domeniul concurentei, in special. Insa majoritatea sesizarilor impotriva Romaniei sunt clasate, ele nefiind indreptatite, dovada ca Romania are legislatia conforma cu cea europeana si, mai mult, ca o si aplica.