Minciuna poate avea cauze genetice. Zece explicatii de ce mint oamenii
Minciuni. Le auzim la tot pasul si le raspandim cu sau fara voia noastra. Nu ne place sa fim mintiti si, cu toate astea, si noi ii mintim pe altii la randul nostru. De unde vin minciunile si de ce le inventam?
Potrivit psihiatrilor care au facut studii pe mai multe grupuri de gemeni, exista persoane predispuse gentic sa minta si sa insele. Anumite disfunctii cerebrale mai putin obisnuite au fost asociate cu minciuna patologica.
Si mediul inconjurator ii determina pe oameni sa minta. Copiii care provin din familii dezorganizate, au tendinta sa minta mai mult decat cei care au crescut intr-o familie normala. Potrivit psihiatrilor, copiii cu probleme mint pentru a modifica realitatea si a-si face viata mai dulce.
Ce ii determina pe oameni sa minta?
Lacomia – vrem putere, avantaje, bani, admiratie
Teama – de multe ori mintim de frica, de ceea ce ni s-ar putea intampla daca spunem adevarul
Dorinta de a fi acceptati – suntem nevoiti sa facem tot ceea ce trebuie pentru a fi acceptati, sa ne facem placuti si apreciati
Obisnuinta- unii nu pot scoate doua vorbe, daca nu spun si o minciuna
Prostia – unora le este jena sa recunoasca ca nu stiu adevarul si incep sa-si dea cu parerea sau sa inventeze ceva.
Tipuri de minciuni. De ce le spun oamenii?
Sunt doua tipuri de minciuni: “minciuni albe”, care fac foarte putin rau sau chiar deloc, si “minciuni negre”, care, in unele cazuri, se pot termina tragic.
“Arati foarte bine in rochia asta”. Multi dintre noi vor spune ca aceasta este o minciuna nevinovata. Unii o spun pentru a-si mentine relatiile bune cu alte persoane, in timp ce altii o spun doar ca sa nu-si dezamageasca prietenii care asteapta de la ei un anumit raspuns. Oamenii isi invata de mici copii sa minta. Atunci cand primesc un cadou, ii pun sa spuna “Multumesc, ce mult imi place!” doar pentru a fi politicosi.
“N-am facut-o eu!” este probabil una dintre cele mai intalnite minciuni spuse de cei care vor sa scape de o pedeapsa. Daca un copil stie ca a facut ceva rau si stie ca va fi pedepsit, reactia lui naturala este sa inventeze o scuza. De cele mai multe ori, acest lucru nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Cand va fi prins, va fi pedepsit dublu: atat pentru ce a facut, cat si pentru ca a ascuns adevarul. Chiar si adultii mint cu nerusinare doar doar vor scapa dintr-o situatie compromitatoare, care le poate periclita cariera.
“Mama ta a plecat foarte foarte departe”. Uneori ne trezim ca suntem fortati sa mintim pentru a proteja pe cineva drag. Cum sa-i spui unui copil ca mama lui a murit? Sau cum sa-i spui ca a fost adoptat? In aceste cazuri esti nevoit sa minti si toata lumea te intelege.
“Daca nu te duci acum la culcare, il chem pe bau bau”. Este genul de minciuna spusa de parinti copiilor care nu asculta. Cati dintre noi nu am trait cu teama ca cineva ne va lua de langa parinti si nu ne va mai aduce inapoi?
“Am prins unul de 2 metri!”. Exagerarea este o minciuna. Este folosita sa-l impresioneze pe interlocutor, dar si sa mai pipereze un pic o poveste plictisitoare.
“Ti-am spus ca am fost un schior profesionist?”. Psihologii au descoperit ca oamenii mint pentru a parea mai mult decat sunt in fata celorlalti. Ei au descoperit ca 60% dintre oameni mint cel putin o data intr-o discutie de 10 minute si spun in medie 2-3 minciuni.
Ei infloresc povestea mai ales in ceea ce-i priveste, pentru ca vor sa impresioneze.
“Am 25 de ani, brunet/a, conformatie atletica …”. Este prototipul personei pe care o intalnesti pe chat. Cu toate ca au in jur de 45 de ani, atat barbatii, cat si femeile, profita de faptul ca nimeni nu are cum sa verifice ceea ce spun si isi dau identitati false. Multi o fac din motive de siguranta, dar ca se se amuze.
“Da, am mai lucrat cu acest software si inainte”. Unii mint sa obtina un post care nu li se cuvine. Isi doresc atat de tare o anumita functie, incat sunt dispusi sa minta, cu speranta ca vor invata din mers sa faca un anumit lucru. Ei vor sa-si impresioneze seful si spera ca vor fi promovati. Mint pentru a obtine anumite avantaje in defavoarea colegilor. Oricare ar fi motivul, aceasta este cea mai urata forma de minciuna.
“Acest produs da rezultate foarte bune”. Oamenii sunt pacaliti de tot felul de reclame mincinoase la produse care nu se deosebesc cu nimic de altele. Sunt milioane de oameni care cred ca acele produse chiar fac minuni, insa, in realitate, este vorba doar de bani.
“Da, ma apuc imediat sa lucrez la raportul care iti trebuie”. Cu totii ne-am confuntat cu promisiuni false din partea unor colegi. Problema este ca daca promiti asemenea lucruri in mod repetat si nu te tii de cuvant, colegii te vor cataloga drept neserios si nu vei reusi prea usor sa le mai capeti increderea.
Sursa: bbc.co.uk, associatedcontent.com