Sari direct la conținut

BNR da inca un impuls leului si descurajeaza depozitele in dolari

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata dobanzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale in lei si le-a diminuat pe cele in dolari, potrivit Mediafax. Dobanzile pentru rezervele constituite in euro au ramas la acelasi nivel.Prin aceasta masura banca centrala incearca sa faca atractive depozitele si imprumuturile in moneda nationala.

Astfel, dobanzile pentru rezervele constituite in lei au crescut cu 0,45 puncte procentuale, la 3,05%, iar cele la dolari au scazut cu acelasi cuantum, la 0,85%. In ceea ce priveste rezervele in euro, dobanzile s-au mentinut la 1,25%.

Potrivit lui Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, prin aceasta masura banca centrala incearca sa schimbe comportamentul bancilor, in sensul de a face atractive depozitele si imprumuturile in lei in detrimentul celor in valuta.

„Masura vine in sprijinul intermedierii financiare in moneda nationala. Folosirea mai intensa a leului in procesul de intermediere duce la cresterea eficientei deciziilor de politica monetara a BNR”, a declarat pentru HotNews.ro Florian Libocor, economistul sef al BRD – Groupe Societe Generale.

„Momentan nu cred ca masura BNR va genera reactii la nivelul institutiilor financiar-bancare. In cel mai probabil caz se va astepta decizia din 26 martie”, a mai spus Libocor.

Pentru rezervele minime obligatorii, banca centrala trebuie sa plateasca dobanzi cel putin egale cu rata medie ponderata a dobanzilor platite de bancile comerciale la depozite la vedere. Potrivit normelor BNR, bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve de minimum 40% din pasivele in valuta si 20% din resursele atrase in lei pentru o perioada mai mica de doi ani sau in cazul pasivelor cu clauza de rambursare anticipata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro