Sari direct la conținut

Mugur Isarescu: Accesarea fondurilor europene reprezinta principala problema a Romaniei

HotNews.ro

Accesarea fondurilor europene reprezinta principala problema a Romaniei, momentan tara noastra contribuind cu sume mai mari decat atrage, ceea ce reflecta dezechilibre macroeconomice majore, potrivit lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de NewsIn. El a amintit ca Romania a avut dreptul la fonduri de doua miliarde de euro in 2007, din care a reusit sa atraga doar 440 milioane de euro.

„Acesti bani nu ne sunt dati, ei trebuie accesati, nu sunt parasutati. Accesarea acestor bani de multe ori ajunge la paradoxuri, adica zonele cele mai nevoiase pot sa acceseze cu mult mai multa dificultate asemenea surse pentru ca accesarea lor inseamna calificare, nu sararcie”, a explicat Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, Romania a avut dreptul anul trecut la fonduri de doua miliarde de euro, din care a reusit sa atraga doar 440 milioane de euro, respectiv 21% din suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana si numai pe un singur domeniu am accesat toti bani – la fondul european pentru pescuit.

„La fondurile totale pentru agricultura si dezvoltare rurala, gradul de accesare a fost de numai 3%. Fondurile de dezvoltare regionala am mers cam cu 30%, iar fondul social cu 31%, arata un grad de accesare relativ scazut”, a precizat Isarescu.

La un an de la aderare, gradul de acesare al fondurilor europene a fost de 21-22% in Romania, din care 32% fonduri structurale si de coeziune si numai 3% fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala. „In primul an de la aderare, in Cehia gradul de absorbtie a fost de 41%, in Polonia 42%, Slovacia 41%, Ungaria 42%, deci aproximativ dublu”, a precizat guvernatorul bancii centrale.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat ca Romania a fost singurul stat care s-a regasit in pozitia de contribuitor net la bugetul UE in 2007.

Bancile vor finanta proiecte din agricultura dupa ce creditele de consum vor ajunge la saturatie

Bancile romanesti vor incepe sa finanteze si proiectele din agricultura in urmatorii ani, dar deocamata inca mizeaza pe creditele de consum si pe cele imobiliare care vor ajunge la saturatie cam in unu-doi ani, a estimat joi Mugur Isarescu.

„Dupa ce au ajuns la saturatie pe segmente multinationale cu creditarea, si e foarte bine, in conditiile in care o mare parte din multinationale se finanteaza de la bancile din afara, si nu vad nimic rau in acest lucru, o sa ajunga la o saturare in ceea ce priveste creditul de consum. Probabil ca imobiliarul va mai atrage finantari un an sau doi, dar eu cred ca bancile in cautarea de creditare vor ajunge si la agricultura”, a spus Isarescu.

De asemnea, acesta crede ca in doi-trei ani nu vor mai fi diferente mari intre dobanzile din Romania si cele din Uniunea Europeana. „Inflatia se va reduce si va face ca, in doi-trei ani, sa nu mai fie diferente mari intre dobanzile din Romania si cele din Uniunea Europeana”, ceea ce ar trebui sa contribuie la cresterea surselor de finantare interna, odata cu cresterea economica a tarii, a precizat acesta.

Pentru 2007, Romania a avut dreptul sa acceseze fonduri europene de 2 miliarde euro (1,7% din PUB), iar in 2008 va avea dreptul la 2,9 milioane euro (2,2% din PIB-ul estimat), in 2009 la 4 miliarde euro (2,5% din PIB), in 2010 – 4,3 miliarde euro (2,5% din PIB), in 2011 – 4,5 milioane euro (2,4% din PIB).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro