Sari direct la conținut

Trei companii straine ar putea investi aproape 8,5 miliarde euro in Romania

HotNews.ro

Romania ar putea atrage in perioada urmatoare trei investitii straine in valoare totala de aproape 8,5 miliarde de euro, insa companiile implicate nu au luat deciziile finale in legatura cu acestea, potrivit reprezentantilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Cea mai mare investitie, de cinci miliarde de euro, ar putea fi a companiei austriece Voest Alpine care doreste sa construiasca un combinat siderurgic.

Urmatoarele doua proiecte necesita investitii de trei miliarde de euro, respectiv 450 milioane de euro, insa reprezentantii ARIS nu au putut da detalii despre acestea.

Totodata, ARIS are in derulare alte 99 de proiecte de investitii, cu o valoare de peste opt miliarde de euro, potrivit Monicai Barbuletiu, vicepresedintele institutiei. Acestea includ atat investitiile care au fost deja implementate, dar si pe cele in curs de realizare.

Cele mai multe proiecte sunt in sectorul auto, urmat de cel al energiei regenerabile si IT&C. Reprezentantii ARIS au declarat ca aceste proiecte vor genera aproximativ 48.000 de locuri de munca in momentul finalizarii.

„Am reusit sa atragem proiecte, chiar daca mai mici, in zone care chiar au nevoie de aceste investitii. Politica noastra din ultimul an a fost sa atragem aceste investitii in zone mai putin dezvoltate si cu somaj mai ridicat”, a precizat Monica Barbuletiu.

Astfel, in 2007, cele mai mari valori ale investitiilor straine directe monitoriizate de ARIS s-au indreptat catre regiunile Sud, Sud-Vest si Nord-Est.

Majoritatea investitorilor care au intrat pe piata romaneasca sunt din Uniunea Europeana, China, Coreea si Japonia.

Pentru mentinerea si in acest an a trendului ascendent al investiilor greenfield, ARIS va implementa un proiect de sensibilizare a autoritatilor locale in vederea extinderii retelei de parcuri industriale si a terenurilor ce pot fi puse la dispozitia investitorilor. Reprezentantii agentiei considera ca acest demers este necesar deoarece un numar tot mai mare de investiitori straini solicita locatii si terenuri cu suprafate de peste 100 de hectare, dar avand in vedere si faptul ca suprafata unora dintre parcurile industriale existente nu acopera solicitarile investitorilor.

Suprafata totala a celor 41 de parcuri industriale din Romania este de 1.500 de hectare, vicepresedintele ARIS fiind de parere ca aceasta ar trebui sa creasca cu minim 50%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro