Afacerea „Licenta”
O afacere de cateva mii de euro, ilegala si imorala, s-a extins si in Cluj. Sute de titluri de lucrari de diploma apartinand universitatilor din Timisoara si din Bucuresti, fiecare in valoare de peste o suta de euro, au fost scoase la bataie pentru absolventii de facultate de la aproape toate specializarile.
Multe dintre cadrele didactice aflate in posturi de conducere in universitati declara ca nu stiu nimic despre acest fenomen. In acest timp, surse din cadrul facultatilor ne-au declarat ca o parte dintre lucrarile de diploma elaborate la Cluj sunt distribuite, cu o medie de doi ani intarziere, la facultatile din Bucuresti si din Timisoara, intr-un soi de reciprocitate.
Aceasta, si pentru ca pana recent in mai multe facultati de la universitatile clujene lucrarile de diploma nu fusesera arhivate si indosariate.
Reporterul Buna ziua, Ardeal a pretins ca este un student in anul terminal la o facultate de medicina din Cluj Napoca, care are nevoie urgenta de o lucrare de licenta finalizata. A trimis un mail la adresa de mail aratata pe site-ul diploma2003.3x.ro, iar dupa doua zile a primit raspuns.
Este nevoie de pana la 200 de euro pentru a achizitiona o astfel de lucrare de licenta, iar lista este disponibila pe site-ul respectiv. La o alta adresa de mail disponibila pe site-ul diploma.ro, reporterul si-a declinat identitatea insa nu a primit pana la ora redactarii acestui material nici un raspuns la intrebarea de unde au procurat administratorii site-ului cele cateva sute de lucrari de diploma.
Avand in vedere volumul mare de munca necesar pentru redactarea unei singure astfel de lucrari, se presupune ca acestea au fost achizitionate gata redactate din diferite surse universitare.
Lucrarile de diploma ar trebui indosariate si tinute in evidenta arhivelor de la fiecare facultate in parte, insa in mai multe facultati din Cluj reporterul ?Buna ziua, Ardeal? a constatat ca regula nu este respectata iar lucrarile de diploma sunt pastrate, neindosariate, in diferite locuri, cum ar fi birourile profesorilor.
„Este o realitate vizibila”
Unele dintre cadrele didactice din universitatile clujene nu stiu nici la aceasta data de traficul in valoare de mii de euro anual in care sunt implicate inclusiv lucrari de diploma din Cluj. ?Acum aud prima data ca se vand lucrari.
Ar trebui sa se respecte normele metodologice de elaborare care sunt prevazute in regulamentul didactic, dar eu nu pot intelege incalcarea acestor principii de moralitate?, a declarat prorectorul pe probleme administrative al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, Mihai Rusu, adaugand ca daca se va demonstra ca in acest trafic au fost implicate cadre didactice, acestea „merita tot oprobriul”.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Universitatii Babes-Bolyai, Catalin Baba, a recunoscut ca traficul cu lucrari de diploma a luat amploarea unui fenomen. ?Este o realitate vizibila. Datele factuale arata ca in Romania exista site-uri intregi pe Internet de pe care pot fi luate lucrari de diploma.
Dar nu avem ce face, nu putem opri internetul pentru asta?, a declarat Baba. Si purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Daniel Tomoni, a adoptat aceeasi pozitie rezervata. ?Noi nu putem controla dinamica lucrarilor de diploma si de licenta, si nu avem semnale ca au fost luate masuri impotriva acestor traficanti.
Se fac bani de pe urma lor, intr-adevar, dar nivelul lucrarilor de licenta traficate e destul de slab?, a declarat Tomoni. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, Gabriel Rusu, a subliniat insa ca pana la aceasta data nu a fost cercetat nici un traficant de lucrari de diploma. In mod normal, traficantii respectivi intra sub incidenta Legii Drepturilor de Autor, 8/1996.
Din cauza profesorilor neimplicati
Unul dintre traficanti, contactat de reporterul Buna ziua, Ardeal, a declarat ca o mare parte din vina pentru starea de fapt o poarta indrumatorii de diploma ai studentilor. ?Noi ne adresam studentilor care nu au timp, pentru ca foarte multi studenti lucreaza din timpul facultatii pentru bani si experienta si nu mai au timp pentru lucrarea de diploma.
Daca profesorii ar fi coordonatori adevarati si i-ar ajuta cu materiale si sfaturi nu credem ca ar mai apela la ajutorul altor persoane?, a declarat Emil, din Bucuresti, pe al carui site de internet sunt scoase la mezat nu mai putin de 500 de lucrari de diploma.
Daca fiecare dintre aceste lucrari ar fi vandute o singura data, la pretul minim de o suta de euro, traficantii ar ajunge la un profit de 5.000 de euro. Administratorii unei alte afaceri cu lucrari de diploma considera ca profesorii care examineaza lucrarile nu isi dau interesul pentru examinarea corecta a muncii studentului.
„O lucrare la care s-a muncit cateva luni bune, pe care ne-am straduit s-o facem sa arate cat mai bine, sa aiba o tema cat mai inovatoare si interesanta, sa fie documentata din cat mai multe surse de informare si sa fie lipsita de greseli gramaticale si de ortografie, este rasfoita in cinci minute de cativa profesori dezinteresati si plictisiti”, a aratat o sursa, adaugand ca „nota depinde de modul cum lucrarea este prezentata si de nota studentului de la examenul scris”.
Debandada in arhive
Traficul de lucrari de licenta este facilitat si de debandada din cadrul universitatilor. La mai multe facultati din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Legea Arhivelor Nationale este incalcata flagrant.
Lucrarile de licenta erau depozitate in biblioteci sau in birouri, desi Legea Arhivelor Nationale, 16/1996, prevede ca acestea trebuie sa fie arhivate la doi ani dupa emiterea lor in spatii adecvate.
La Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj de exemplu, lucrarile de diploma erau depuse, pana acum trei saptamani, in biblioteca facultatii, la discretia studentilor. Documentele au fost mutate abia acum doua saptamani. Sursele noastre au aratat ca situatia este similara la mai multe facultati.
In alta ordine de idei, documentele Retelei Nationale de Calculatoare arata ca domeniul diploma.ro, unul dintre cei mai mari ofertanti de lucrari de diploma, este, surprinzator, inregistrat pe numele firmei MobiFon SA Bucuresti, administratorul brandului Connex. In plus, la numarul de telefon al administratorului site-ului respectiv raspund operatorii pentru relatiile cu publicul ai MobiFon.
Detaliile administrative pentru celelalte doua domenii mai ample, licentza.as.ro si diploma2003.3x.ro, nu sunt disponibile in documentele Retelei Nationale de Calculatoare din cauza ca sunt gazduite de alte domenii.