Sari direct la conținut

O jurnalista rusă a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru că a acuzat Rusia că a bombardat teatrul din Mariupol

HotNews.ro
Maria Ponomarenko a fost condamnata la sase ani de inchisoare, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Maria Ponomarenko a fost condamnata la sase ani de inchisoare, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată miercuri la șase ani într-o colonie penală pentru că a acuzat forțele aeriene rusești că a bombardat un teatru din orașul ucrainean Mariupol în aprilie anul trecut, unde se adăposteau femei și copii, relatează Reuters și CNN.

Tribunalul districtual Lenin din orașul siberian Barnaul i-a interzis de asemenea Mariei Ponomarenko să lucreze ca jurnalistă timp de cinci ani, potrivit unui comunicat al instanței. Procurorii ceruseră o pedeapsă de nouă ani.

„Patriotismul înseamnă dragoste pentru patria sa, iar dragostea pentru patrie nu trebuie exprimată prin încurajarea crimei”, a declarat Ponomarenko în instanță înainte de condamnare, potrivit publicației RusNews unde a lucrat.

„A-ți ataca aproapele este o crimă”.

„Dacă este un război, atunci numiți-l război”, a spus ea din una din celebrele cuști din sala de judecată. „Aceasta este o crimă de stat împotriva armatei – este ca și cum ai scuipa pe mormintele veteranilor”.

Ce scria ziarul rusesc Kommersant despre Ponomarenko

Angajatorul ei, RusNews, spune că jurnalista a stat închisă până acum într-un centru de detenţie preventivă, ceea ce a avut un impact psihologic asupra ei. Ea ar fi avut o tentativă de sinucidere, în septembrie.

Ponomarenko este mamă a doi copii.

Ziarul Kommersant a scris că Ponomarenko a fost diagnosticată cu „tulburare de personalitate isterică” în timp ce se afla în detenţie şi că şi-a tăiat venele. Avocatul ei ar fi spus că aceasta suferea de claustrofobie şi că a spart o fereastră, relatează News.ro.

La începutul lunii februarie, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut autorităţilor ruse să o „elibereze imediat” pe Ponomarenko, împreună cu editorialistul Iskander Iasaveev, şi să „înceteze să mai urmărească penal membrii presei pentru relatările şi comentariile lor despre războiul din Ucraina”.

Atacul asupra teatrului din Mariupol

Teatrul Academiei Dramatice din Mariupol a fost distrus de un atac aerian în dimineaţa zilei de 16 martie 2022. Clădirea era folosită ca adăpost pentru civili în timpul asediului rusesc asupra oraşului. Kievul a acuzat Rusia că a bombardat teatrul, în timp ce Rusia a declarat că acesta a fost aruncat în aer de naţionaliştii ucraineni.

O anchetă a Amnesty International a ajuns la concluzia că forţele ruseşti au comis o crimă de război prin lovirea teatrului. Potrivit Amnesty, cel puţin zece persoane au fost ucise, dar multe alte decese nu au fost raportate. Oficialii ucraineni susţin că cel puţin 300 de persoane au fost ucise în teatru.

Ponоmarenko a fost reţinută în aprilie pentru postările sale online, în conformitate cu legile introduse la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina. Legile impun sancţiuni severe pentru discreditarea forţelor armate.

Conform celui mai recent recensământ al închisorilor realizat de CPJ, cel puţin 19 jurnalişti se aflau în spatele gratiilor în Rusia la 1 decembrie 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro