Constructia ilegala a lui Soare „straluceste” pe barajul din Crucea
In urma cu aproximativ o saptamana cotidianul „Replica” relata despre o constructie, ridicata pe un baraj din comuna Crucea, satul Baltagesti. Respectiva constructie pune in pericol nu numai structura barajului, ci si, implicit, localitatile pe care acesta ar fi trebuit sa le protejeze de eventualele revarsari de ape.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Constructii Constanta, Radu Damian, constructia este ilegala, cu atat mai mult cu cat se situeaza pe o structura de protectie. Impotriva proprietarului, Nicolae Soare, a formulat o plangere la Prefectura Constanta si societatea comerciala Global Harbour Medgidia, care are in posesie livada de langa baraj, precum si lacul de acumulare.
Imediat dupa 1989, livada si lacul de acumulare au trecut in patrimoniul comunei Crucea, fiind achizitionate ulterior de societatea comerciala Pomicula Valu lui Traian. In anul 2004, activele SC Pomicola au fost preluate de catre SC Global Harbour, livada si dreptul de a folosi lacul de acumulare format de catre baraj trecand in proprietatea acesteia.
Cam in aceeasi perioada a inceput si constructia cladirii lui Nicolae Soare, a carei destinatie este, aparent, aceea de locuinta si anexe pentru cresterea animalelor. Soare nu s-a multumit doar cu ridicarea constructiei, ci a inchis si barajul, ridicand un gard imprejmuitor care a blocat accesul la mecanismul de deschidere si inchidere al barajului.
Datorita acestui lucru, societatea Global Harbour nu mai poate folosi lacul de acumulare, vital pentru irigarea livezii. „Din cate am inteles din plangerea formulata de catre administratorul respectivei societati, zona respectiva este destul de secetoasa, iar lacul de acumulare este singura cale de a aduce apa pentru irigarea livezii.
Blocarea accesului la baraj, si la lacul de acumulare, aduce un prejudiciu destul de mare societatii, cu atat mai mult cu cat aceasta are dreptul legal de a-l folosi, spre deosebire de proprietarul cladirii”, au declarat surse din cadrul Prefecturii Constanta. Mai mult, din cauza blocarii barajului, si a proastei exploatari a acestuia, in anul 2005 livada a fost inundata.
Egoism dus la extrem
Din fericire, apele nu au fost indeajuns de mari pentru a inunda si localitatile din aval, insa au inundat proprietatea lui Soare. Pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete, si cladirea sa sa nu mai fie victima apelor, Nicolae Soare a luat cu de la sine putere decizia de a colmata lacul de acumulare, in prezent acesta fiind secat.
In mod evident, acesta nu a tinut insa cont si de casele localnicilor, pe care le-a pus in pericol imprejmuind barajul, si secand lacul dupa bunul sau plac, cu singura dorinta de a-si proteja investitia.
Barajul pe care acesta a construit are aproximativ opt metri inaltime, patru sute de metri lungime si doisprezece metri latime, si se afla in administrarea si exploatarea Primariei din Corbu, care l-a preluat in anul 1990.
Locuinta si anexele sale afecteaza starea initiala a barajului prin supraincarcarea acestuia, dar si prin activitatile pe care Nicolae Soare le desfasoara in jurul constructiei, acestea putand sa cauzeze infiltratii in baraj, sau producerea de caverne, care fac structura de protectie inutila.
„Prin aceste actiuni de construire, si prin lipsa de intretinere, este periclitat nu doar barajul in sine, ci si localitatile din aval, care raman fara protectie in cazul producerii unor viituri, si care in urma unor inundatii se pot solda cu prabusiri de case, pierderi materiale importante, si chiar pierderi de vieti omenesti”, a afirmat purtatorul de cuvant al Inspectoratului
Judetean de Constructii, Radu Damian. In cazul constructiilor ridicate in mod ilegal pe domeniul public sau privat al administratiilor locale, cum este si cazul cladirii lui Nicolae Soare, primaria poate dispune demolarea acestora, fara a mai fi nevoie de hotarare judecatoreasca.
Proprietarul este anuntat sa-si autodemoleze cladirea in termen de 60 de zile, iar daca refuza sa indeplineasca aceasta obligatie, atunci primaria poate interveni si poate demola constructia, iar costul va fi recuperat de la proprietar.
Potrivit primarului din Crucea, Gheorghe Frigioi, Soare a fost deja instiintat ca trebuie sa-si demoleze constructia, urmand a se vedea daca se va conforma dispozitiei primite sau nu.