Sari direct la conținut

La munca, in Europa

Monitorul de Cluj

De aceea, chiar daca portile Uniunii ni s-au deschis, ar fi bine sa verificam pe cit posibil inainte locul in care vom merge. Monitorul de Cluj va invata sa va gasiti locuri de munca in Uniunea Europeana.

Costuri cit un salariu european

Nu mai e nici o noutate in faptul ca putem apela la diverse agentii de recrutare. Inclusiv agentiile care pina deunazi plasau studenti la munca in Statele Unite ofereau si ofera locuri de munca si in Europa. Acum, cu atit mai mult, acestea pot oferi aceste joburi „afara“, pentru ca au deja legaturile gata formate. Au existat probleme si in aceasta zona.

„Nimic nu este, pina la urma, garantat. De exemplu, ei fac recrutarea, dar nu trimit oamenii in timp util, din motive care nu tin neaparat de companiile de plasare-recrutare. Compania de afara, intre timp, isi gaseste omul in alta parte si anuleaza contractul.

Au existat si cazuri in care oamenii recrutati aici erau pe drum spre destinatie cind s-a operat anularea contractului, iar oamenii o data ajunsi la destinatie s-au considerat inselati pentru ca slujba pentru care s-au pregatit nu mai exista“, spune Mihai Podar, specialist in resurse umane.

Daca se doreste obtinerea unei slujbe printr-o agentie specializata, in Cluj preturile pleaca de la 30 de lei si pot ajunge la o medie de 1.500 de euro, in functie de destinatie si de serviciile prestate. Pentru 30 de lei, practic, se obtine doar inregistrarea CV-ului in bazele de date ale agentiilor specializate in recrutare care in principal opereaza pe piata romaneasca.

De aceea, daca se doreste obtinerea unei slujbe afara, este indicat sa se intrebe punctual daca acest serviciu este oferit si daca CV-ul va ajunge sub ochii vreunui angajator strain.

La aproximativ 1.500 de euro se ridica cheltuielile legate de traducerea unor acte, serviciile de plasare a fortei de munca, evaluarea nivelului de limba straina al solicitantului si, uneori, chiar plata transportului pina la destinatie.

Munca proprie de „cercetare“

O solutie mai ieftina, insa nu intotdeauna foarte sigura, consta in munca de „cercetare“ pe care cel ce isi doreste o slujba in Europa o poate face direct. Costurile vor fi date doar de plata orei de Internet si timpul petrecut in fata calculatorului, urmind ca la fiecare etapa de recrutare sa plateasca pretul aferent, in cazul in care a fost selectat pentru un job.

„Cu siguranta, exista costuri legate de traducerile de acte, probabil de inscrieri in baze de date sau de expedieri de documente, pentru ca sint si angajatori care nu admit expedierile online“, a declarat Mariana Somesfalean, „recruiter“. Un mic secret al celor care fac recrutarile consta si in felul in care fac cercetarea online.

„Nu e destul sa iei paginile de web pentru a gasi un job bun. Trebuie cautate si paginile de Internet ale companiilor. Acolo trebuie depuse CV-uri chiar daca nu au intotdeauna deschideri de posturi. In viitor poti fi contactat de catre companie daca ai un CV suficient de bogat si potrivit cu nevoile lor. E acelasi principiu de selectie cu care deja romanii s-au obisnuit si la noi in tara.

Poate criteriile de selectie de afara sint mult mai pretentioase pentru joburile calificate, dar pentru joburile de necalificati sau incepatori sint sanse reale. Sau exista sanse si mai bune pentru cei super-calificati. Ei au si sansa de a face un «internship» in companie ca apoi sa ramina angajati cu contract. Teoretic este posibil.

In trecut am avut cazuri din acestea, dar mai rar“, a declarat si Aron Jeno, agent de plasare a fortei de munca.

In medie, costurile de accesare si obtinere a unei slujbe in acest mod se ridica la aproximativ 500-900 de euro, in functie de destinatie si de nivelul jobului. (Lacrima ANDREICA)

De unde incepe cautarea

Iata doar citeva din paginile web care publica locuri de munca vacante in Europa:

– www.eures.europa.eu – pagina web unde toate statele membre UE publica oferte de munca

– www.jobware.net – portal care ofera locuri de munca in aproape statele UE, dar nu numai, inclusiv in companii multinationale

– www.infojobs.net – unul dintre cele mai dezvoltate portaluri spaniole care publica ofertele si cererile de locuri de munca pentru Spania

– www.jobespresso.net – portalul care inglobeaza toate ofertele publicate online in paginile de Internet italiene

– www.totaljobs.com – pagina web care aduna toate anunturile si ofertele de munca din toata Marea Britanie si ofera si citeva idei de completare a unui CV potrivit cu asteptarile angajatorilor englezi, dar este si un instrument prin care poate fi verificata oferta salariala din diferitele zone si domenii de activitate

– www.portugal-info.net/jobs – informatii despre locuri de munca in Portugalia si oferte valabile

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro