Prestatiile medicale pentru posesorii Cardului european de asigurat
Potrivit normelor in vigoare, furnizorul de servicii de sanatate la care apeleaza posesorii Cardului european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) trebuie sa aiba fata de acesta aceeasi abordare ca in cazul in care are un pacient nou care nu este pe lista sa de asigurati, nu locuieste in zona respectiva sau este asigurat la o alta institutie de asigurari decit cea la care doctorul are contract.
Acelasi tratament
Astfel, faptul ca o persoana detine un Card european de asigurari sociale de sanatate in locul documentului de asigurare de sanatate a statului membru nu implica nici o schimbare in abordarea medicului fata de respectiva persoana.
Cu alte cuvinte, atunci cind o persoana contacteaza furnizorul de servicii de sanatate, problema de care se plinge pacientul trebuie sa fie stabilita si tratata de doctorul care il primeste.
De asemenea, posesorii CEASS vor avea dreptul de a le fi rambursate prestatiile in natura care devin necesare din punct de vedere medical in timpul sederii lor pe teritoriul altui stat membru, tinind cont de natura prestatiilor si de durata prevazuta a sederii lor.
Astfel, in aceeasi situatie medicala, tratamentul care trebuie acordat pacientului cu card este acelasi ca tratamentul pe care doctorul l-ar acorda unei persoane asigurate din acelasi stat membru in aceleasi circumstante sau ca si tratamentul acordat unei persoane aflate temporar in afara localitatii de rezidenta fara a fi medicul curant al acestuia.
Tratamentul acordat are scopul de a-i permite persoanei sa isi continue, daca doreste, sederea temporara, in conditii medicale sigure. Cu alte cuvinte, pacientul nu trebuie sa fie pus in situatia de a fi obligat sa se intoarca acasa pentru a fi tratat.
Unele analize nu sint disponibile in alte tari
Exista anumite analize sau tratamente care, de regula, nu sint disponibile pentru posesorii cardului. Doctorul la care apeleaza posesorul de CEASS ar trebui, pentru a stabili tratamentul adecvat, sa aplice aceleasi criterii medicale ca si in cazul unei persoane asigurate in statul membru pe care o consulta pentru prima data si care locuieste temporar in zona in care se afla medicul.
Unele tipuri de tratamente pot sa fie insa aminate pina la intoarcerea acasa a persoanei asigurate. Este cazul majoritatii tratamentelor dentare, de exemplu, sau al anumitor analize suplimentare care folosesc echipamente specifice si care trebuie sa fie interpretate de medicii specialisti.
Mai mult, anumite tratamente care trebuiesc urmate pe o perioada indelungata si necesita supraveghere nu sint compatibile cu durata de sedere temporara a persoanei. In acel caz, o data ce perioada primara sau interimara de asistenta medicala a trecut, doctorul trebuie sa pregateasca un raport pentru medicul persoanei respective, pentru ca acesta din urma sa poata prelua tratamentul.
Un furnizor de servicii de sanatate ar putea totusi sa refuze acordarea anumitor forme de tratamente sau prescrierea anumitor analize pe care institutia de asigurari de sanatate ar putea refuza sa le plateasca, fie pentru ca furnizorul considera ca tratamentul nu este necesar din motive medicale sau considera ca tratamentul este necesar, dar necesita supraveghere medicala care nu este compatibila cu natura sederii temporare a persoanei.
Cind trebuie sa platiti?
Medicul care consulta o persoana posesoare a unui card european, ar trebui sa ceara aceeasi suma ca si cea folosita ca baza pentru rambursarile catre pacientii acoperiti de regimurile de securitate sociala din statul membru al doctorului, sau sa aplice aceleasi conditii de evaluare a costurilor acordate de statul membru pentru persoanele asigurate in propriul sistem de sanatate.
Daca medicul primeste pacientul in privat sau medicul nu apartine sistemului de asigurari sociale de sanatate, doctorul trebuie sa informeze pacientul in avans ca va trebui sa plateasca o suma in plus care nu va fi acoperita de regimul de asigurari sociale de sanatate.
Avind in vedere acestea, pacientul care detine un CEASS este tratat in exact acelasi fel ca si un pacient asigurat in statul membru al medicului. Comportamentul medicului este reglementat de regulile statutare, administrative, profesionale si etice ale statului membru.
Neintelegerile dintre medic si institutia de asigurari de sanatate privind tratamentul acordat posesorului cardului european apar in contextul national si nu pot fi excluse in cazul posesorului de CEASS, in special in cazul anumitor forme specifice de tratament care sint costisitoare sau care au nevoie de o autorizare prealabila a statului membru.
Dosarul medical retinut de doctor, in aceleasi conditii ca dosarele celorlalti pacienti, este factorul cheie care va sta la baza stabilirii faptului ca tratamentul a fost necesar.
Din acest motiv, acolo unde sint mai multe alternative de terapie, doctorul trebuie sa tina cont de durata de sedere a persoanei si poate, atunci cind e cazul, sa contacteze consilierul medical al sistemului de asigurari de care apartine sau un alt doctor pentru a-l sfatui cum sa procedeze.