Sari direct la conținut

Oficial, Violenta in scolile constantene, in scadere

Replica de Constanta

Potrivit statisticilor Centrului Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala Constanta, in ultima perioada violenta in scoli a inregistrat o scadere continua. Centrul a inceput monitorizarea lunara a cazurilor de violenta scolara incepand cu luna martie a acestui an, luna in care s-a inregistrat si numarul cel mai mare de cazuri, considerat totusi redus in comparatie cu totalul elevilor.

Astfel, au fost depistate doar 11 cazuri dintr-un total de 1700 de elevi pe luna martie, iar pe lunile aprilie si mai s-au inregistrat doar 18 cazuri.

Potrivit statisticilor Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Constanta, violenta scolara a fost de mai multe feluri: violenta fizica intre elev-elev, elev-profesor, elev si alte persoane din afara scolii, dar si violenta domestica.

Violentele au fost semnalate de catre elevii si profesorii de serviciu, paznici, cadre didactice si diriginti, iar in cazurile de violenta domestica sesizarile au fost facute de rude si apropiati, anuntandu-se organele de politie.

Potrivit directoarei Rodica Constantin, Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala Constanta a luat in cursul anului scolar mai multe masuri pentru reducerea violentei in scoli.

Printre acestea se numara monitorizarea zilnica a frecventei la ore, organizarea de campanii de informare si responsabilizare a parintilor, prezentarea de materiale de informare in orele de dirigentie, actiuni extrascolare cu implicarea elevilor si a cadrelor didactice. De asemenea, au fost organizate dezbateri in colaborare cu politia, pe tema combaterii violentei in scolii.

„Masurile luate au urmarit mentinerea si sustinerea comportamentelor normale varstei, iar masurile de consiliere psihologica au vizat programe de prevenire si ameliorare a delicventei juvenile, precum si parteneriate cu diferite fundatii de profil”, a declarat pentru „Replica” de Constanta Rodica Constantin.

Din pacate, consilierea psihologica duce lipsa de solicitari, fiind zile cand nu se primeste nici o cerere din partea parintilor sau a elevilor.

Consiliere si in vacanta

In perioada martie – mai a.c. au fost raportate 18 cazuri de violenta fizica sau verbala elev-elev, 3 de violenta domestica, 4 de violenta verbala elev-cadru didactic si 3 de violenta datorata elevilor terti.

Rezolvarile au fost de diverse tipuri: rezolvare pe cale amiabila, in prezenta parintilor, discutii cu parintii si cu psihologul scolar, discutii si in consiliul consultativ al elevilor, consiliere pentru elevi, colaborare cu jandarmeria si politia.

Masurile depind de gravitatea cazului: mustrare verbala, scaderea notei la purtare, sanctionare cu eliminare pe 3-5 zile, mutarea elevului in alta clasa si includerea elevilor intr-un program de consiliere, mai ales unde e vorba si de violenta domestica.

Pe perioada vacantei, Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala Constanta asigura consiliere psihopedagogica pentru elevi si parinti, zilnic, la sediul din Bulevardul Mamaia numarul 197 dupa urmatorul program: luni-joi intre orele 09:00-16:00 si vineri intre 08:30-14:30. Serviciul este asigurat de catre consilierii scolari din retea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro