Ion Iliescu critică dur traseismul politic. „Stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare / Să coabitezi nu înseamnă să te denaturezi”
Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră că traseismul este „simptomul unei boli”, iar traseiştii trebuie priviţi „cu condescendenţă” pentru că „fug de viaţă, de realitate, de ierarhii”, însă îi indică pe aceştia ca fiind vinovaţi pentru „deznădejdea politică”, scrie Agerpres.
El mai afirmă că „stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare” și critică în termeni duri fenomenul alianţelor politice „făcute aiurea”.
„Traseismul este dovada clară că individul politic nu acceptă succesiunea dintre putere şi opoziţie, care e normală într-o democraţie. Voinţa care vrea oricând să fie la putere e una bolnavă. Traseismul e simptomul unei boli, a celor care nu se recunosc învinşi sau pierduţi de pe urma propriilor greşeli, sau pur şi simplu buni, dar nu suficient de buni, cât să mai guverneze. Traseiştii trebuie priviţi cu condescendenţă – sunt cei care fug de viaţă, de realitate, de ierarhii!”, a declarat Iliescu într-un interviu acordat fostului ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, publicat, duminică, pe site-ul personal al acestuia.
„A fi învins face parte din schema unei ierarhii, a unei inegalităţi pe care democraţia se bazează atunci când implementează alegerea şi decizia unei majorităţi. Iar traseiştii chiar asta fac: sfidează majorităţi, deci sfidează democraţii”, a precizat fostul șef de stat.
În opinia lui Iliescu, traseismul este unul dintre motivele „pentru care stânga seamănă tot mai puţin cu stânga, dreapta aduce arareori a dreapta şi partidele uită de unde au plecat”.
„Până unde poţi să te însoţeşti cu un traseist la un drum? Nici până la primul colţ, dacă e cineva cu un avantaj mai mare căruia i se poate alătura, te va părăsi din mers. Fibra unui traseist este imorală, firea lui este impredictibilă, fiinţa lui este incorijibilă”, a spus Ion Iliescu.
Fostul preşedinte indică traseismul ca fiind una dintre cauzele care duc la colapsul democraţiilor.
„Migratorii politici pun partidul înaintea orientărilor lor ideologice, puterea înaintea intuiţiei sau instinctului ideologic. Tocmai de aceea, în timp, competiţia politică e tot mai slabă, iar electoratul preferă să sancţioneze aceste migraţii prin absenteism. Cum pedepseşti un traseist? Arătându-i că, oriunde se duce, nu are votul tău. Unde duce această logică punitivă, dar pe undeva îndreptăţită? La colapsul democraţiilor. Puterea politică a migratorilor este rezultatul unei majorităţi minoritare, al unui segment de populaţie foarte îngust care îşi oferă votul: majoritatea largă e acasă, de unde drumul de la dreapta la stânga şi invers se vede cel mai bine, şi în acelaşi timp se resimte ca fiind cel mai periculos. Însă traseiştii sunt vinovaţi pentru deznădejdea politică. Ştiu că se spune că politica se face pe voturi. Şi este perfect adevărat. Dar politica trebuie să se facă întâi pe principii. Scopul scuză mijloacele, e adevărat. Dar la fel de adevărat e că şi mijloacele pot acuza scopul”, a susţinut Iliescu.
„Stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare”
„Mi se pare foarte important ca în politică să nu mergi pe contrasens. Să rămâi de dreapta sau de stânga”, a mai afirmat el, adăugând: „Stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare. Chiar fenomenul alianţelor politice făcute aiurea e interesant de dezbătut: să coabitezi nu înseamnă să te denaturezi”.
Conform lui Iliescu, ”dreapta a fost disperată să recupereze deceniile în care Europa a fost un continent social-democrat, şi atunci a preluat temele stângii, printr-un transfer ruşinos: şi-a întors faţa către grupurile dezavantajate, către categoriile sociale defavorizate, către teme precum reproducerea inegalităţilor, protecţionismul social, evaluarea muncii, valorificarea capitalului uman”.
„Neexistând masă critică, adică neavând un electorat atent la distincţiile ideologice, lucrurile au mers de la sine. (…) Stânga nu a reacţionat ideologic, ci a preferat să coabiteze cu dreapta falsificată şi astfel i-a făcut cadou electoratul. Cea mai amplă criză a contemporaneităţii e cea a identităţilor politice”, consideră fostul şef de stat, citat de News.ro.
El a precizat că, „de pe margine, lumea a păstrat amintirea extremelor, a derapajelor: stânga autoritarismului şi dreapta capitalismului sălbatic”, deşi „nici stânga, nici dreapta nu presupun asta”.
„În SUA un liberal e mai aproape de stânga, în Europa liberalul e politicianul de dreapta. Aşa că în confuzia acestor termeni, liberalii au devenit ce le-a convenit în funcţie de circumstanţă, nu ce trebuiau să fie. (…) Mi se pare foarte important ca în politică să nu mergi pe contrasens. Să rămâi de dreapta sau de stânga. Dreapta trebuie să se întoarcă acasă, la temele ei, stânga trebuie să îşi ia în serios propria casă şi să o cureţe de dezastrul musafirilor nepoftiţi”, a mai afirmat Ion Iliescu.
Citiți și: