Sari direct la conținut

Aur si argint pe banda rulanta

Evenimentul Zilei

Salt in Olimp

Monica Rosu a adus, aseara tirziu, a sasea medalie de aur a delegatiei Romaniei si a treia de ieri. Cu o evolutie senzationala la sarituri, aparatul ei preferat, bacauanca a cistigat fara emotii titlul olimpic.

La prima saritura, Rosu a obtinut un 9,575. Antrenorul Octavian Belu a simtit imediat nevoia sa o incurajeze: „Hai, Monica! Hai!”. Si pustoaica de 17 ani nu l-a dezamagit. A sarit ca la carte. Elegant, natural si, totodata, spectaculos. I-a impresionat pe arbitri, care i-au acordat fara sa ezite cea mai mare nota a serii, 9,737. Cu o medie de 9,656, Monica era deja imbatabila.

„Dupa ce mi-am incheiat exercitiul, am fost sigura de victorie. Nu mi-a mai fost frica de nimeni”, avea sa dezvaluie gimnasta la final. De altfel, urmatoarea clasata, Annia Hatch (SUA), a totalizat doar 9,481. Belu a sarit in sus de bucurie. Era o victorie foarte importanta, care sa repare moralul fetelor, dupa semiesecul de la individual compus.

„Mi-am dorit-o enorm”

„Astept de mult medalia asta. Mi-am dorit-o enorm, iar acum, in sfirsit, visul s-a indeplinit. Am fost favorita la acest aparat si ma bucur ca mi-am respectat statutul”, a spus Rosu, care nu parea sa realizeze inca faptul ca este dubla campioana olimpica, dupa titlul cucerit cu echipa.

Desi abia coborise de pe podiumul de concurs, pustoaica din Bacau se gindea deja la imbunatatirea exercitiilor. „Dupa Mondialele de la Anaheim am muncit enorm pentru aceasta medalie. Acum vreau sa-mi perfectionez saritura a doua, pentru a fi si mai buna”, a mentionat Rosu. Ea va primi 50.

000 de euro pentru aceasta performanta, suma la care se adauga inca atit pentru aurul din concursul pe echipe.

Belu era in al noualea cer. „Monica merita aceasta medalie, fiindca a efectuat cele mai dificile si mai corecte sarituri. Sper sa aiba vointa sa domine si in urmatorii ani acest aparat. Pentru noi este o premiera aurul la un aparat, dupa ce la Sydney n-am cistigat nici un titlu. Sper sa fie de bun augur pentru finalele urmatoare”, a adaugat experimentatul tehnician.

„Marocanul”, sosia campionului olimpic

Marian Dragulescu a cistigat aseara medalia de argint in concursul de la sol. Desi a avut aceeasi nota, 9.787, ca si canadianul Kyle Shewfelt, noul campion olimpic, „Marocanul” s-a clasat doar pe treapta a doua a podiumului. Departajarea s-a facut pentru ca nota cea mai mica acordata de arbitri romanului a fost 9,70, in timp ce canadianul a primit un 9,75.

Campion european la sol, Dragulescu a avut o evolutie foarte buna in finala acestui aparat, peste ceea ce s-a intimplat in concursul pe echipe. Lupta cu canadianul Kyle Shewfelt a fost una extrem de strinsa, departajarea celor doi fiind facuta la mustata. De altfel, romanul ar fi cistigat fara probleme titlul olimpic, daca nu ar fi avut o mica ezitare la ultima diagonala.

Shewfelt, care a intrat in concurs imediat dupa Marian, a fost mai sigur pe el, reusind sa incheie cu brio exercitiul.

La final, Dragulescu era putin dezamagit, dar a probat fair-play. „Dupa ce am urmarit exercitiul canadianului, am simtit ca voi pierde. A fost mai bun decit mine si a meritat aurul, in primul rind pentru ca n-a gresit deloc. Evolutia mea n-a fost rea, dar nici stralucitoare, asa incit sa merit aurul”, a recunoscut „Marocanul”.

Gimnastul va mai concura si astazi in finala de la sarituri, unde este hotarit sa obtina medalia de aur. „La sarituri voi incerca ceva nou, care mi-a reusit la antrenamente. Ori iau aur, ori nimic!”, a spus Dragulescu la final.

Urzica, inlacrimat

Marius Urzica a pierdut aseara in ultimele secunde titlul olimpic la cal cu minere, fiind devansat de chinezul Haibin Teng. Marius a avut un exercitiu foarte bun, pentru care a primit nota 9,825. Teoretic, nu mai avea cine sa-i rapeasca titlul. Practic insa, arbitrii au decis ca Teng, ultimul sportiv din concurs, a fost mai bun, si i-au acordat un 9,837.

Lui Urzica (29 de ani) nu-i venea sa creada ca a pierdut medalia de aur in ultima secunda, pentru doar 12 sutimi, care reflecta mai degraba subiectivismul judecatorilor, decit diferenta dintre doi campioni.

Dupa festivitatea de premiere, campionul de la Sydney avea lacrimi in ochi. Pe fata lui se citea o crunta dezamagire. „M-as fi bucurat enorm sa obtin aurul. L-am dorit atit de mult… Din pacate, noi facem exercitiile cum stim mai bine, dar arbitrii sint cei care hotarasc.

Nu vreau sa discut despre arbitraj acum, dar cu certitudine ca eu am fost dezavantajat de faptul ca am intrat al treilea in concurs, iar el -ultimul”, a declarat Marius.

Aproape sigur, Olimpiada de la Atena a fost pentru Urzica ultima din cariera, desi a aminat deocamdata luarea deciziei. „Nu stiu ce voi face mai departe. Sper sa ma pot bucura de aceasta medalie, iar apoi sa iau o hotarire”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro