Pentru acest an, Hidroelectrica isi propune un profit de 1.200 miliarde lei
Acesta este estimat la o valoare de 1.200 miliarde lei – 36 milioane de dolari, bazat pe profitul brut, realizat de companie pe primul semestru al acestui an: 600 miliarde lei – 18 milioane de dolari. Societatea face eforturi imense pentru a-si recupera pierderile generate de seceta lui 2003, in valoare de 3.
600 miliarde lei, conform declaratiilor lui Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, intr-o recenta conferinta de presa. Din acestea, compania a recuperat deja peste 1.200 miliarde lei prin returnari si compensari.
Desi resimte inca efectele anului trecut, Hidroelectrica nu-si neglijeaza finalizarea unor investitii majore, dar si realizarea de noi capacitati de productie a energiei hidro. Compania intentioneaza sa faca anual investitii in valoare de 155 milioane euro, din care 125 milioane euro din surse proprii.
Detaliile privind strategia de dezvoltare a Hidroelectrica, pe termen lung, au fost prezentate de directorul general al companiei, Traian Oprea.
6.600 miliarde lei – venituri pe primul semestru 2004
„Am avut ploile de partea noastra, deci a iesit soarele si pentru noi. Pe primele sase luni ale acestui an, Hidroelectrica a realizat un profit de aproape 600 miliarde lei – 18 milioane de dolari – la venituri de 6.600 miliarde lei – 200 milioane de dolari.
Anul 2003 a fost greu pentru intregul sistem hidroenergetic romanesc datorita secetei care a determinat o acoperire cu mare greutate a curbei de sarcina. Seceta a dus si la incarcarea costurilor Hidroelectrica in producerea de energie electrica. Rezultatele bune din prima parte a lui 2004 ne fac optimisti, inclusiv in recuperarea pierderilor de anul trecut, in valoare de 3.
600 miliarde lei – 108 milioane dolari. Pana in prezent, din acestea au fost deja recuperate circa 1.200 miliarde lei prin returnari si compensari de energie”.
Investitii pentru 2004-2025: 3,4 miliarde euro
„Dificultatile intampinate de Hidroelectrica in 2003 nu ne-au impiedicat sa ne conturam o gandire coerenta si pe termen mediu si lung.
Este vorba de strategia Hidroelectrica pentru 2004-2025, prin care ne-am propus un program ambitios de investitii – finalizarea unor lucrari de modernizare si retehnologizare, la acele centrale cu durata normala de viata depasita sau care ridica probleme in exploatare si cheltuieli foarte mari, dar si investitii in capacitati noi de productie.
In toata aceasta perioada, vom avea un final de investitii de peste 3,4 miliarde de euro. Investitiile includ reabilitari, modernizari si reparatii, dar un accent puternic se va pune si pe investitiile in protejarea mediului. Este vorba de o suma cumulata de peste 122 milioane de euro, care vor reprezenta efectiv cheltuieli in protectia mediului”.
155 milioane euro, investiti anual
„Hidroelectrica va face investitii si in capacitati noi de productie, cifra insumand peste 1,7 miliarde euro. La capatul acestui drum, Hidroelectrica va avea un patrimoniu mult imbunatatit, cu o crestere a puterii instalate de peste 2.500 MW.
Pentru a ajunge insa la asemenea rezultate, societatea Hidroelectrica va face un efort si va aloca, anual, suma de 155 de milioane de euro, din care peste 125 milioane euro din surse proprii. Diferenta de 30 de milioane euro o vom obtine din creditele antamate de companie.
Una din investitiile noi ale Hidroelectrica, o lucrare foarte importanta pentru marirea productiei hidro, este segmentul de amenajare a Jiului: Bumbesti-Livezeni, lucrare care a fost licitata, dar castigata de un consortiu format din Romelectra-Hidroconstructia.
La acesta isi vor aduce aportul producatori autohtoni, precum – Electroputere Craiova, Uzinele de Constructii Masini Resita si alte segmente care lucreaza pe partea electrica. Dezvoltand zona Jiu, practic rezolvam partial si o importanta problema sociala.
Fiind o zona defavorizata, proiectul, cu o valoare de peste 92 milioane de euro, va avea un impact pozitiv atat in ceea ce priveste cresterea productiei de energie hidro, cat si in crearea de noi locuri de munca”.
10-15 milioane euro, din vanzarea de active pana la finele lui 2004
„Hidroelectrica isi prevede planul de dezvoltare pe termen mediu si lung si prin valorificarea centralelor de putere mica. La acestea, in luna mai a inceput actiunea de vanzare prin licitatie cu strigare pentru o transparenta totala si pentru posibilitatea de participare a tuturor investitorilor care doresc sa le preia, sa le modernizeze si sa le exploateze in consecinta.
Aceasta politica reprezinta pentru Hidroelectrica o alta sursa de investitii si retehnologizari. Din vanzarea de active, speram ca pana la sfarsitul anului 2004, sa realizam o sursa de investitii in valoare de aproximativ 10-15 milioane euro”.
Un atu in plus- Hidroelectrica, producator de servicii de sistem
„Hidroelectrica este, totodata, si aproape singurul producator de servicii de sistem, asigurand calitatea energiei, frecventa si ceilalti parametri, in proportie de peste 85%. Acesta este si motivul pentru care segmentul Olt va intra intr-un amplu proces de retehnologizare.
Vizavi de Olt este si centrala Lotru, care este reprezentativa, ea singura asigurand peste 85% din serviciile de sistem din Romania. Din punctul de vedere al acestor servicii, Hidroelectrica este deja inclusa in Comunitatea Europeana. In acelasi context, este posibil ca, in trimestrul patru 2004, societatea sa fie conectata si ca piata pentru respectivele servicii tehnice.
La o analiza facuta la Atena pentru cei care ofera servicii de sistem in Balcani si in Europa de Est, Banca Mondiala a selectat retehnologizarea de la Lotru, fiind cea care instrumenteaza pregatirea licitatiei si asigurarea creditului pentru angajarea lucrarii.
Acest lucru este o bila alba pentru Hidroelectrica, firma care va primi, in luna septembrie acest an, calificative din partea a doua agentii de ratting – Standard and Poor’s si Moody’s. Acest lucru ar ajuta si mai mult Hidroelectrica in contractarea unor credite pentru investitii si finantari avantajoase de pe piata de capital.”
89% – gradul de umplere a lacurilor
„Un lucru extrem de imbucurator pentru noi este faptul ca, in prezent, gradul de umplere a lacurilor este de 89%. In spatele acestor cifre exista o rezerva de energie de peste 2,5 miliarde kW/h, din care noi putem sa consumam circa 2 miliarde, restul de 570 milioane kW/h, constituindu-se in rezerva.
Acest lucru ne permite ca, in perioadele in care consumul intern ne permite, Hidroelectrica sa incheie contracte spot pentru exportul de energie. Participam la licitatie pe piata, iar contractele sunt de scurta durata. Hidroelectrica are nevoie sa-si continue lucrarile de retehnologizare pe care le face fara garantii guvernamentale.
Dezvoltarea companiei se face din surse proprii, iar exportul de energie electrica este moneda de schimb pentru perioada derularii contractului de retehnologizare. Dimensionarea exportului se face pe o durata si la o valoare in raport absolut cu procesul de dezvoltare sau retehnologizare. Valoarea anuala a exportului corespunde unor cantitati de 2 milioane MWh.
Traderul este casa de comert Atel din Elvetia, dar si EFT, cu sediul la Londra. Cantitatile de export al energiei se face cu confirmarea Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, avand drept suport si aprobarea prin HG a Guvernului.