Sari direct la conținut

Miscarea studenteasca, la ordinele PSD

Evenimentul Zilei

Cu ani in urma, toamna era sezonul grevelor studentesti. Acum tinerii par sa se fi linistit, iar reprezentantii lor admit cu greu ideea unei revolte. Asta nu pentru ca studentii ar fi multumiti de bursele pe care le au, de camerele de la camin in care vor sta sau de facilitatile oferite de guvern.

Motivul este unul singur: conducerea celei mai mari organizatii studentesti din tara, Uniunea Studentilor din Romania (USR), a incheiat un pact cu partidul de guvernamint. Mai mult, o parte din conducerea acesteia a trecut la organizatia de tineret a PSD.

In ultimele zile, in universitatile, dar si in campusurile studentesti din Bucuresti au aparut afise prin care studentii erau indemnati sa protesteze fata de faptul ca s-a scumpit regia de camin. Daca in anul universitar trecut, un student platea lunar pentru un loc in camin 600.000 de lei, acum el va fi nevoit sa dea intre 800.000 si un milion de lei.

Si daca marirea regiei de camin reprezenta cu ceva timp in urma, motiv de greva, anul acesta conducerea USR nu este prea convinsa ca ar fi necesar un protest.

“Avem o relatie mai strinsa cu PSD”

Studentii care de curind au preluat conducerea USR nu au adus un suflu nou in organizatie. Mai mult chiar, ei sustin ca se simt in continuare legati de partidul de guvernamint. “Avem o relatie mai strinsa cu PSD, mai ales ca avem si un protocol incheiat cu Tineretul Social Democrat (TSD)”, afirma Florin Gust, prim-presedinte al USR.

Chiar daca a trecut direct la PSD, vechea conducere a USR inca mai influenteaza activitatea organizatiei studentesti, participind si la conferintele de presa pe care cei nou-investiti le organizeaza. “Noi tinem legatura cu ei, exista o colaborare intre noi, dar sa nu credeti ca sintem niste marionete. Avem problemele noastre studentesti, dar nu le amestecam cu problemele de partid.

A fost optiunea lor sa treaca la PSD, este normal, trebuie sa-si urmeze un drum in viata”, incearca sa justifice Florin Gust plecarea colegilor sai.

Posturi in TSD pentru liderii studentilor

La mijlocul acestei luni, cinci membri din conducerea USR au intrat in TSD, iar Nicu Banicioiu, fost presedinte al Uniunii, a devenit vicepresedinte al TSD. Nu inainte insa de a se asigura ca si dupa plecarea sa va lega organizatia studenteasca de acest partid.

La sfirsitul lunii aprilie, el a semnat un protocol cu Victor Ponta, in care este specificat faptul ca aceste doua organizatii vor colabora.

Pe de alta parte, Marian Rujoiu, fostul presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB) – organizatie afiliata la USR – a acceptat de curind functia de director la Agentia Sociala a Studentilor, institutie aflata in subordinea Dacianei Sirbu, membra in conducerea TSD. “Este un mod de a-mi continua munca.

Am acceptat pentru ca am fost propus de catre USR pentru functia de director. Sincer, mi s-a propus si sa intru in TSD si cred ca o sa accept”, declara Marian Rujoiu, adaugind ca nu crede in doctrina PSD, ci in oamenii din acest partid.

La rindul sau, si Irinel Ciocioc, presedintele Consiliului National al Studentilor (CNS), organism care ia decizii in numele studentilor, este angajatul guvernului. El este director al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, institutie din subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT) si aflata sub autoritatea cancelariei primului-ministru Adrian Nastase.

“Chiar daca sint angajat al ANT, studentii sint cei care m-au ales ca presedinte al CNS. Mi s-a propus sa intru in politica, inca nu am intrat”, spune Irinel Ciocioc. Cristi Dumitru, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, singura care inca mai misca in front sustine ca “miscarea studenteasca a fost dezbinata, acaparata de mediul politic.

Si mie mi s-au propus anumite functii, dar nu am acceptat”.

Nu este pentru prima data cind liderii studentilor sar in tabara partidului de guvernamint. Gabriel Ispas, actualul consilier pentru tineret al premierului Adrian Nastase, a fost presedintele ASUB, dar a acceptat sa intre in politica. Dan Dragnea, cel care l-a inlocuit Ispas in fruntea ASUB, nu a stat nici el de-o parte.

A intrat in TSD, iar acum lucreaza in departamentul guvernamental condus de Victor Ponta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro