Sari direct la conținut

Iliescu si Nastase au facut presiuni pentru musamalizarea dosarului Tiriac jr.

Romania Libera

Din dosarul aflat acum pe masa instantelor de judecata a disparut aceasta fotografie provenita din albumul personal al Ralucai Sandu. In ea apareau Tiriac jr. si Raluca Sandu dupa ce tocmai prizasera o doza.

Alaturi, ustensilele de rigoare: o tava cu un rest de cocaina portionata si consumata, un card de culoare alba pentru portionat liniile de prizat si un pai de culoare rosie pentru prizat, plus un rest dintr-un joint cu canabis.

Acesta tine loc de traditionala ciorba de potroace, consumatorii de cocaina drega ndu-se cu canabis. Dupa cum sustin sursele judiciare, fotografia s-a aflat in dosar in momentul in care procurorii au solicitat instantei prelungirea interdictiei de a parasi tara, dar a disparut ulterior.

Dar nu numai poza compromita toare a disparut din dosar, ci si casetele pe care erau inregistrate declaratiile mai multor martori. Explicatia este simpla. Ulterior acesti martori, indianul Yyagi Shailendra si concubina lui, Robu Monica, si-au schimbat cu 180 de grade depozitiile in favoarea lui Tiriac jr.

Sursele noastre afirma ca respectivele casete nu au fost trimise intentionat instantei, pentru ca mai tarziu martorii sa poata spune ca au fost fortati sa dea declaratiile.

Tiriac jr. a fost inculpat initial in dosarul 117/P/2002 pentru infractiunile de trafic de droguri de mare risc, detinere de droguri in vederea consumului propriu si punerea la dispozitie a locuintei in vederea consumului de droguri.

Toate aceste acuze, spun surse judiciare, sunt sustinute cu probe indubitabile: declaratiile a sapte martori, procese-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice (inclusiv SMS-uri) purtate de Tiriac jr. si persoanele de la care a cumparat sau carora le-a vandut droguri. Plus inregistrari ale declaratiilor martorilor, fotografii si alte date colaterale.

Cum ar fi, spun aceleasi surse, cea referitoare la faptul ca Tiriac jr. ar fi putut introduce droguri in tara, profitand de faptul ca tatal sau detine un terminal propriu la Aeroportul Henri Coanda – „Tiriac Air”.

Probele administrate in dosar aratau fara dubiu nu numai ca Tiriac era „dependent de cocaina, ajungand sa consume droguri si pe capacul WC-urilor din cluburile bucurestene”, dar facea si trafic cu droguri. Din cauza presiunilor politice, invinuirea principala, cea de trafic de droguri, a disparut din dosarul care se afla acum la instantele de judecata.

Arestarea lui Tiriac jr., blocata de Botos si Muscalu

Primele presiuni s-au facut in momentul in care procurorul care instrumenta cazul a dispus retinerea si a propus arestarea lui Tiriac jr. dupa ce acesta a fost oprit la Aeroportul Otopeni. Procurorul general Ilie Botos l-a chemat urgent din concediu pe seful Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, Gheorghe Muscalu, caruia i-a dat dispozitie sa rezolve problema.

Si a rezolvat-o. Dupa ore intregi de presiuni, procurorii si politistii care lucrau la dosar au fost obligati sa-l lase sa plece acasa pe Tiriac jr.

Potrivit unor surse din zona juridica, in 24 iunie 2003, procurorul-sef Muscalu s-a impotrivit vehement arestarii preventive, sustinand ca se fac presiuni de la cel mai inalt nivel, iar procurorul general Ilie Botos nu este de acord cu respectiva masura, „care ar pune in pericol institutia”.

Presiuni politice pentru musamalizarea dosarului

Presiunile veneau de sus de tot, chiar de la Guvern si Presedintie. Ele s-au accentuat in luna septembrie 2004, cand politistii si procurorii care lucrau la caz au aflat de la superiorii lor ca presedintele de atunci, Ion Iliescu, era direct interesat de caz.

Mai mult decat atat, surse demne de incredere ne-au spus ca Ion Iliescu i-ar fi cerut procurorului general Ilie Botos sa-l protejeze pe Tiriac jr. Pentru ca lucrurile sa fie bine intelese, mesajul a fost trimis si de la Palatul Victoria.

Oficiali din aparatul judiciar sustin ca la jumatatea lunii septembrie a anului trecut premierul Adrian Nastase i-ar fi chemat pe procurorul general Ilie Botos si pe seful Sectiei Cercetari Penale si Antidrog, Gheorghe Muscalu, la Guvern, unde i-ar fi amenintat ca „ii va da afara daca nu rezolva dosarul lui Tiriac jr.”.

Indicatiile venite de la primul ministru au avut se pare efect imediat, intrucat Gheorghe Muscalu le-ar fi cerut chiar atunci procurorilor ca solutia in ceea ce-l priveste pe tanarul Tiriac sa fie disjungerea cauzei, nu trimiterea in judecata.

In ciuda acestei comenzi politice, procurorul care a redactat rechizitoriul din 15 septembrie 2004 a dispus trimiterea lui Ioan Alexandru Tiriac in judecata pentru trafic de droguri si alte infractiuni. Gheorghe Muscalu nu a fost insa de acord cu aceasta solutie si a repartizat dosarul altui procuror, fara a infirma rechizitoriul initial, asa cum ar fi fost legal.

O data ce dosarul a fost dat pe maini sigure, din rechizitoriu au disparut o fotografie compromitatoare si declaratiile acuzatoare ale martorilor care il incriminau pe Tiriac jr.

Dosarul a incaput pe mana Corinei Gheorghisan, adusa la Parchetul General de faimosul Alexandru Tuculeanu, cel care i-a arestat pe presupusii autori ai Armagedonului, in care erau descrise averea lui Adrian Nastase si relatiile sale cu personaje din lumea interlopa.

Corina Gheorghisan, fidela si dedicata partidului aflat la putere, s-a specializat in ultima vreme pe dosare ale politicienilor care anul trecut erau in opozitie, printre care si multiplele dosare pe numele Traian Basescu.

De aici incolo lucrurile au mers ca pe roate, iar procurorul general Gheorghe Botos, cu largul concurs al procurorului Gheorghe Muscalu, s-a ocupat personal de martorii care pana atunci il acuzau pe tanarul Tiriac de trafic si consum de droguri.

Potrivit unor surse demne de incredere, cei doi responsabili la varf din Parchetul General le-ar fi promis martorilor, la randul lor implicati in „Dosarul cocaina”, avantaje substantiale, pe care mai apoi le-au si primit. In urma acestor aranjamente, inculpatul Tiriac jr.

este scos de sub urmarire penala pentru trafic de droguri, pentru care ar fi primit intre 15 si 20 de ani de inchisoare, fiind trimis in judecata doar pentru detinere si consum de droguri, precum si pentru punerea la dispozitie a locuintei pentru consumul de droguri.

Tiriac jr. a scapat de acuzatia de trafic de droguri, pentru care pedeapsa era intre 15 si 20 de ani de inchisoare. In momentul de fata el este acuzat pentru consum de droguri, infractiune pedepsita cu maximum 10 ani, ceea ce face posibila aplicarea suspendarii conditionate a executarii.

Si lui Tyagi Shailendra i s-a schimbat incadrarea din trafic de droguri in indemn la consum ilicit de droguri, ceea ce a dus la o condamnare de doar doi ani in loc de 10-20 cat putea sa ia. Acum el este in libertate.

Adrian Nastase da o lege speciala pentru Tiriac jr.

La 13 august 2004 Cabinetul Nastase propune Parlamentului „Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri”. Aceasta initiativa, care i-a apartinut chiar lui Adrian Nastase, a avut loc in perioada in care dosarul lui Tiriac jr. privind traficul si consumul de droguri facea valva.

In acest proiect consumatorii de droguri sunt absolviti de orice raspundere penala daca se interneaza intr-o clinica de dezintoxicare.

Potrivit expunerii de motive care insoteste propunerea legislativa, Adrian Nastase mentioneaza ca initiativa se doreste o „reconsiderare a pozitiei fata de consumatorii de droguri, care, asa cum se contureaza din ce in ce mai clar in opinia organismelor internationale, sunt in primul rand victime, si nu infractori”.

Intr-unul din articolele proiectului de lege trimis de Adrian Nastase la Parlament se precizeaza: „Daca pana in momentul pronuntarii hotararii inculpatul respecta protocolul programului terapeutic, instanta poate sa nu-i aplice nici o pedeapsa”.

Noua Lege antidrog conceputa de Adrian Nastase special pentru Tiriac jr. este promulgata la 4 noiembrie 2004, in acelasi moment in care Adrian Nastase castiga un Mercedes S 500 in valoare de 100.000 de dolari in urma unui pariu. Pariul a fost pus in 2001 si miza era construirea de catre Cabinetul Nastase a 400 de sali de sport pana la alegeri, din bani de la buget.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro