Sari direct la conținut

Gazprom intra in Romania prin Ungaria

New Business

Gigantul energetic rus Gazprom si-a anuntat luni intentia de a cumpara un pachet de actiuni ale companiei maghiare MOL, conform agentiei de presa RiaNovosti. Prin aceasta miscare, surprinzatoare si nu prea, Gazprom isi va respecta intentiile de dezvoltare regionala si, ca urmare, va reusesi sa intre pe piata romaneasca.

Analistii romani cred ca aceasta decizie a Gazprom va spori competitivitatea pietei romanesti a combustibililor.

Gazprom, concernul rus cu cea mai mare cifra de afaceri, intentioneaza sa cumpere 11,8% din compania ungara MOL chiar de la guvernul maghiar, adica exact partea care a mai ramas in posesia statului dupa privatizare.

Gazprom a ratat cumpararea MOL in 2003

Autoritatile din Ungaria au incercat de mai multe ori sa vinda actiunile detinute de stat la aceasta companie, actiuni cotate la 700-800 milioane dolari, acum doi ani batindu-se pentru ele Yukos si Gazprom. Dar fiecare dintre cei doi giganti rusi s-a reorientat la acea vreme. Pina la urma, MOL a fost cumparata de compania germana E.

ON pentru 2 miliarde de dolari, contractul urmind a fi parafat in aceasta vara. Gazprom si-a reinnoit interesul fata de MOL insa, si acum negociaza atit cu E.ON, cit si cu guvernul maghiar preluarea unui pachet de 11,8% din actiunile MOL. Conform analistilor rusi citati de agentia RiaNovosti, Gazprom este dispusa sa ofere 500 milioane dolari pentru acest pachet de actiuni.

Impact puternic pe piata romana

Analistul financiar Constantin Rudnitchi, redactor-sef al revistei „Bilant”, ne-a declarat ca aceasta miscare „va avea un impact destul de clar pe piata romaneasca, dat fiind ca MOL este deja bine infipta in Romania, iar recent a cumparat si Shell Romania.

Pentru Gazprom va fi o intrare indirecta pe piata noastra, o piata care i-a interesat pe rusi si acum citiva ani, cind au incercat sa cumpere Distrigaz Sud. Atunci, nu a reusit ce si-a propus, desi se zvonea ca operatorul roman era pregatit special pentru Gazprom.

Dar, fiind un mare jucator pe piata mondiala, Gazprom are in vedere o dezvoltare regionala, iar Romania face parte din strategia lor”.

Constantin Rudnitchi ne-a mai spus ca intentia Gazprom poate fi legata de recenta declaratie a presedintelui rus, Vladimir Putin, care a anuntat ca nu vor mai fi anchetate privatizarile mai vechi de trei ani. „Aceasta declaratie de pace le permite gigantilor rusi sa-si vada de treaba si de investitiile preconizate in Europa”.

Pe de alta parte, Matei Paun, mambru fondator al Romania Think Thank, ne-a declarat ca eventuala intrare a Gazprom pe piata romana „va insemna o crestere a nivelului competitivitatii pe aceasta piata. Pentru mine, in calitate de consumator, acest lucru conteaza extrem de mult, si ma intereseaza din punctul de vedere al obtinerii unor preturi si servicii mai bune”.

In acest moment, MOL are in Romania peste 130 de benzinarii, dupa achizitionarea Shell Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro