Putin deplinge prabusirea URSS
Prabusirea Uniunii Sovietice a reprezentat „cea mai mare catastrofa geopolitica” a secolului trecut, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, in discursul sau anual rostit ieri in fata parlamentului de la Moscova. „Pentru poporul rus, acest lucru a reprezentat o adevarata drama.
Zeci de milioane de cetateni si compatrioti ai nostri s-au trezit in afara teritoriului rus”, a adaugat liderul de la Kremlin, evocind independenta republicilor sovietice dupa caderea URSS, in 1991.
„Epidemia distrugerii s-a raspindit chiar si in Rusia. Economiile cetatenilor au disparut, iar vechile idealuri au fost distruse”, a mai spus presedintele rus, referindu-se la beneficiarii privatizarilor frauduloase din anii ’90 si la „terorismul care a amenintat unitatea teritoriala”.
Putin i-a avertizat pe birocratii care au de gind sa se imbogateasca peste noapte, avertisment care ii vizeaza nu numai pe oficialii guvernului, ci si pe functionarii din partide sau din mediile de afaceri. „Birocratii rusi se considera o casta, inchisa si aroganta, si vad implicarea in treburile statului ca pe un alt mod de a face afaceri”, a spus Putin.
Rafuiala cu oligarhii
Vladimir Putin a mai insistat asupra necesitatii de a „se pune la punct normele unei civilizatii comune” si de a sincroniza dezvoltarea Rusiei si tarilor prietene.
Evocind apropiata aniversare a 60 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, care va fi celebrata pe 9 mai, la Moscova, Putin a insistat asupra apararii „valorilor rusesti” si a „intaririi comunitatii noastre istorice” in zona fostei URSS.
Ca raspuns la acuzatiile venite din strainatate cu privire la indepartarea Rusiei de democratie, Putin a subliniat ca principalul obiectiv politic al tarii este de a dezvolta o natiune libera si democratica, cu idealuri europene. El a declarat ca libertatile individuale nu vor fi compromise prin intarirea puterii statului.
„Sintem o natiune libera, iar locul nostru in lumea moderna va fi stabilit numai de cit de eficienti si puternici sintem”, a spus el.
Mai multi oficiali occidentali l-au criticat pe Putin ca incearca sa impuna restrictii presei, ca a pus capat alegerii prin vot direct a guvernatorilor regionali, ca si-a asigurat un parlament obedient si ca l-a atacat direct pe un oligarh rus cu ambitii politice, Mihail Hodorkovski, aflat dupa gratii sub acuzatiile de frauda si evaziune fiscala.
In privinta oligarhilor, Putin a declarat ca „posedind o concentrare nelimitata de mijloace de informare, oligarhii le-au folosit in propriile interese corporative”.