Ucraina insistă ca Occidentul „să-şi sporească substanţial” livrările de armament: „E timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin”
Ucraina le-a cerut joi aliaţilor săi occidentali „să-şi sporească substanţial” livrările de armament pentru ca armata sa să poată face faţă trupelor ruse, adresându-se în special unui număr de 12 ţări, între care Germania şi Turcia, care dispun de tancuri Leopard pe care Kievul le solicită în mod constant.
„Lansăm un apel către toate statele partenere care au furnizat deja sau au în vedere furnizarea de ajutor militar, cerându-le să-şi sporească substanţial contribuţia”, solicită într-un comunicat comun miniştrii apărării şi de externe, Oleksii Reznikov și Dmitro Kuleba, potrivit Agerpres.
Cei doi miniştri solicită celor 12 ţări, între care Turcia – care se prezintă ca mediator în conflict – şi Germania – care întârzie să răspundă cererilor Kievului, conform ucrainenilor – să furnizeze tancuri Leopard 2 cât mai curând posibil, „una dintre cele mai presante şi urgente nevoi” pentru armata ucraineană.
Acest apel survine în ajunul unei reuniuni cruciale a Grupului de Contact pentru Ucraina la Ramstein, în Germania, pentru coordonarea în continuare a ajutorului destinat Kievului într-un moment în care armata rusă îşi aruncă forţele în bătălia de la Bahmut (est).
Ajutorul militar internaţional trebuie „să fie adus la un nou nivel de calitate”, pledează cei doi miniştri ucraineni.
„Ucraina garantează că va utiliza aceste arme într-un mod responsabil”
În acest stadiu, „Rusia păstrează un avantaj cantitativ substanţial în materie de trupe, arme şi echipamente militare”, susţin ei, în pofida ajutorului financiar şi militar deja foarte important din partea Occidentului pentru Ucraina.
„Facem apel la toate aceste ţări şi la alte ţări cu capacităţi corespunzătoare să se alăture iniţiativei de creare a unei coaliţii internaţionale de tancuri pentru a sprijini Ucraina”, au îndemnat Reznikov şi Kuleba.
Cei doi miniştri au declarat că „garantează” că Ucraina „va utiliza aceste arme într-un mod responsabil şi exclusiv în scopul protejării integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”.
Reznikov şi Kuleba au „salutat decizia îndrăzneaţă şi binevenită a Marii Britanii” anunţată sâmbăta trecută „de a transfera primul escadron de tancuri Challenger 2 în Ucraina”.
Dar „aceasta nu este suficient pentru a atinge obiectivele operaţionale”, explică ei în comunicatul lor comun. „Kremlinul este hotărât să-şi intensifice şi mai mult ostilităţile” şi „nu şi-a schimbat obiectivele cu privire la Ucraina şi anume de a o distruge”, avertizează cei doi miniştri ucraineni.
„Este timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin”
De asemenea, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak le-a cerut aliaților Ucrainei să aprovizioneze Kievul cu tancuri, spunând că ar trebui să înceteze să se mai teamă de președintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.
- „Este timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem ultimul pas.
- De la Washington la Londra, de la Paris la Varșovia, se spune un lucru: Ucraina are nevoie de tancuri. Tancurile sunt cheia pentru a pune capăt războiului”, a scris Podoliak pe Twitter.
True leadership is about leading by example, not about looking up to others. There are no taboos. From Washington to London, from Paris to Warsaw, one thing is said: \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 needs tanks; tanks — the key to end war properly. Time to stop trembling at Putin and take the final step.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) January 19, 2023
___