Sari direct la conținut

Licitatia din Bufetul Garii (de Traian Ungureanu)

Cotidianul

Primul-ministru a tinut sa revina, duminica seara, dupa sedinta de Guvern, asupra falsului cu care cauta sa acopere un fals: Regulamentul relatiilor intre Guvern si Ministerul Justitiei.

Dupa parerea primului-ministru, Ministerul Justitiei si Guvernul trebuie sa discute, de-acum inainte, cu ochii intr-un pliant din care pot afla cit, unde si ce pot spune. Ideea primului-ministru e bizara, dar nu lipsita de rost.

Bizara, caci ea presupune, pur si simplu, ca pina acum Justitia si Guvernul stateau de vorba ca la bufetul garii, ca se tutuiau si ca faceau schimb de ponturi, cu catusele pe masa si cu acuzatiile in frapiera. Daca a fost asa, e greu de crezut ca un Regulament, plus Comisia de Redactare, plus Seminariile de Evaluare, plus Personalul de Monitorizare vor reusi sa schimbe bufetul in Academie.

In schimb, de la radacina noului Regulament va tisni, ca iedera, o birocratie-paravan. Ea va ascunde ce nu trebuie vazut.

In cazul primului-ministru, dorul de Regulament si irigatia iederei au inceput intr-un moment anume: exact in clipa in care s-a aflat ca Dinu Patriciu, ramas in biroul primului-ministru si dupa plecarea vechii guvernari, a luat, acolo, impreuna cu Calin Popescu Tariceanu, un prinz memorabil: pe masa, independenta Justitiei. A servit, cu sort si fara roba, insasi Monica Macovei.

Ministrul Justitiei, Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu au incalcat, in trei si la cub, cea mai simpla si cunoscuta norma a Justitiei: un magistrat nu are ce cauta in aceeasi camera cu un anchetat, iar un prim-ministru nu are dreptul sa mijloceasca acest gen de intilniri interzise. Aceste principii nu sint nici cugetari secrete, nici teorii in curs de elaborare.

Ideea separatiei intre borfas, judecator si cirmuitor domneste de mult, de cind grecii, romanii si alte popoare defuncte si curioase au incercat sa afle daca pot trai decent impreuna. Pentru asta au pus justitia in locul bunului- plac despotic. Nu se poate spune ca primul-ministru nu avea cum sa cunoasca asemenea noutati.

In ultimele doua mii si ceva de ani, stirea a circulat intens si a patruns in ziare, mult inainte de informatiile bursiere asupra actiunilor care se pot cumpara cu un ghemotoc de lei si vinde pe 10.000 de euro. Prin urmare, nu de reguli, ci de bun-simt era lipsa, la ora intilnirii din biroul primului-ministru.

Asta incearca sa ascunda, acum, Calin Popescu Tariceanu si acesta e rostul Regulamentului despre care vorbeste gazda intilnirii in trei.

Primul-ministru a facut ce face orice contravenient istet. Daca e prins furind, sustine ca a fost victima unei confuzii, ca legea nu e clara si ca, prin urmare, trebuie, de urgenta, elaborata o noua teorie generala a furtului.

Oare despre asta le-a vorbit primul-ministru, ieri, la Viena, cancelarului si presedintelui Austriei? A fost adus continutul Tablelor lui Tariceanu la cunostinta Presedintiei austriace a Uniunii Europene? Nu am ramas cu aceasta impresie.

Alta nepotrivire vieneza: primul-ministru s-a intilnit cu directorul Companiei OMV (cea mai mare corporatie austriaca, prezenta in Romania cu afaceri de zeci de milioane) si cu directorul Erste Bank (proaspata detinatoare a licentei de preluare a BCR). Cu toata importanta exceptionala a acestor investitori pentru bugetul de stat al Romaniei, intilnirile s-au desfasurat in absenta Monicai Macovei.

Primul-ministru nu a simtit nevoia sa ceara ministrului Justitiei sa i se alature, dupa obiceiul de la Bucuresti, atunci cind discuta cu sefi de mari companii. Ba chiar a plecat la Viena, fara sa o includa in delegatie pe Monica Macovei. Care e diferenta? Simplu: domnii de la OMV si Erste Bank nu sint urmariti penal.

Primul-ministru se poate intilni cu ei in parc, la bufetul garii din Viena sau pe muntele Rarau. Legea nu va avea de suferit.

Ramine, totusi, un alt argument, cultivat abil de primul-ministru: atunci cind e vorba despre Rompetrol, o companie care iti hraneste bugetul, dar ti-a deschis si un proces care te poate usura de 100 de milioane, situatia se schimba. E normal, uman si patriotic sa te intilnesti cu dl director si sa o poftesti si pe dna ministru a Justitiei.

Serios? Stirea ar trebui sa stea in fruntea ziarelor financiare: s-a deschis licitatia la serviciile primului-ministru si ale Justitiei! Cine are cifra de afaceri cuvenita si cine poate trinti un proces pe un hectar de bani are acces preferential la Cabinetul premierului si la serviciile Justitiei. Ceilalti, nu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro