Decodarea raportului: 2007, spun cele mai multe voci. Si explica de ce
Inainte de Raportul Comisiei Europene, unele dintre cele mai importante figuri din Parlamentul European, dar si specialisti romani, au raspuns intrebarilor EurActiv.ro. Cea mai raspandita opinie este ca Romania trebuie sa adere la 1 ianuarie 2007, fiind pregatita pentru Uniunea Europeana.
Cu ocazia prezentarii de catre Comisia Europeana -pe 16 mai- a unui raport crucial pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, EurActiv.ro a intervievat cativa dintre cei mai influenti actori europeni din Parlament, dar si politicieni si specialisti romani.
Raportul Comisiei ar trebui sa consemneze si progresele remarcabile ale Romaniei.
Totusi, au fost mentionate exemplele unor tari precum Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, care au profitat in plin de pe urma aderarii, dar si exemlul tarilor Scandinave, care imbina o crestere economica excelenta, cu un sistem social de invidiat.
Interviurile pe scurt
Moscovici:
„Daca Raportul indica un ritm bun al reformei, aderarea e stabilita”
Pierre Moscovici |
Daca raportul va indica ca ritmul reformei permite aderarea in ianuarie 2007, Romania va avea stabilit faptul ca merita sa fie stat membru, crede Pierre Moscovici, vicepresedinte al Parlamentului European si raportor pentru Romania.
Sunt de acord cu Comisarul Rehn atunci cand acesta afirma ca „Incheierea si implementarea reformei judiciare, ca si rezultatele concrete ce demonstreaza ca ele au un efect real sunt de importanta fara egal pentru evaluarea nostra.
Conditiile sistemice, conditiile structurale care arata ca reformele sunt ireversibile trebuie puse in practica.” Totusi, as insista in punerea accentului pe ritmul schimbarilor care au loc, consistenta acestora si credibilitatea lor. Tara a evoluat impresionant de la alungarea dictaturii lui Ceausescu.
S-au facut deja eforturi considerabile in partea Romaniei pentru a-si alinia legile, cadrele de reglementare si practicile administrative cu acquis-ul Uniunii. Tara ar trebui sa mentina momentum-ul reformelor nationale.
Interviul complet cu Pierre Moscovici
Seful Socialistilor Europeni:
„Ar fi un dezastru ca Romania nu reuseasca sa cofinanteze ajutorul UE”
Poul Rasmussen, seful socialistilor europeni |
Poul Nyrup Rasmussen, Presedintele Partidului Socialistilor Europeni si fost prim-ministru al Danemarcei este preocupat ca Romania s poata cofinanta proiectele UE si sa adere „nu doar la piata unica, ci si la Europa Sociala”.
„As recomanda ca atat Romania cat si Bulgaria sa adere la UE la 1 ianuarie 2007. As accentua ca amandoua au in continuare destule progrese de facut, dar ca acest lucru ar fi mai rapid realizat in interiorul decat amanand aderarea. As recomanda ca lupta impotriva coruptiei sa fie o prioritate de top. Mai este nevoie de reforme judiciare.
„Cred ca Romania deja merita sa devina stat membru, cu toate ca inca sunt multe de facut pentru a atinge standardele din alte tari UE. Coruptia este o pata majora asupra societatii romanesti – nu doar in politica si administratie publica. „
Interviul complet cu Poul Nyrup Rasmussen
Presedintele Liberalilor Europeni:
„Suntem convinsi ca Romania trebuie sa adere la 1 ianuarie 2007”
Annemie Neyts-Uyttebroeck, presedinta grupului Liberalilor si Democratilor din Parlamentul European, spune ca „organizarea judiciara si domnia legii in Romania inca au nevoie de imbunatatiri.”
„Nu exista un singur model de integrare si nici o tara-model. In UE nu exista filozofia unui singur model care trebuie urmat de catre toate statele membre. Guvernul Romaniei si oamenii ar trebui sa aleaga dintre cele mai bune practici ceea ce li se pare interesant si pozitiv.”
Interviul complet cu Annemie Neyts-Uyttebroeck
Presedintele grupului liberal-democrat:
„Raportul este o analiza obiectiva colorata de climatul politic”
Graham Watson |
Graham Watson crede ca Romania trebuie sa isi dezvolte propriul model de integrare, bazat pe „consolidarea unui mediu propice pentru afaceri, pe investitii solide in educatie si instruire, transparenta si eficienta in folosirea fondurilor europene.”
„Ca de obicei, rapoartele Comisiei legate de aderare se bazeaza pe analize obiective, dar colorate de climatul politic – atat cel din UE cat si din tara care urmeaza sa adere. Dupa cum se stie, dezbaterea din cadrul Uniunii legata de viitorul UE este mult mai aprinsa decat a fost vreodata, ceea ce creeaza ingrijorari specifice.
Totusi, sunt increzator ca progresele foarte concrete inregistrate de Romania vor depasi ca greutate aceste considerente politice.”
Problema ar fi acum sa ne asiguram ca Romania profita la maximum de oportunitatile oferite de calitatea de membru si contribuie la dezvoltarea Uniunii Europene. In acest sens, stabilitatea politica, continuarea reformelor in sectorul judiciar si implementarea acquis-ului comunitar in zone legate de agricultura si fondurile structurale vor fi decisive.
Interviul complet cu Graham Watson
Angel Martinez:
„Problemele ramase pot fi rezolvate mai bine in interiorul Uniunii”
Probleme precum „proportia mare a populatiei implicata in agricultura sau chestiunile legate de mediu”, vor fi rezolvate mai bine in interiorul Uniunii decat in exteriorul acesteia, credeeuroparlamentarul socialist spaniol Miguel Angel Martinez.
„Nu vad nici un punct slab real in ceea ce priveste statutul legal; problemele se afla mai degraba in zonele care au trebuit rezolvate si in alte tari inainte de aderare, cum ar fi proportia mare a populatiei implicata in agricultura sau chestiunile legate de mediu, care vor fi rezolvate mai bine in interiorul Uniunii decat in exteriorul acesteia.
Poate ca o anumita instablitate si tensiune politica ne ingrijoreaza pe multi dintre noi, dar acesta nu va fi un obstacol major pentru aderare, ci mai degraba o chestiune care ar trebui imbunatatita cat de curand.”
Partidul meu – Partidul Socialist al Muncitorilor din Spania – si eu insumi nu avem nevoie de nici un argument in plus pentru a fi cu tarie in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Interviul complet cu Angel Martinez
Ministrul Boagiu: „Romania si-a facut lectiile”
Anca Boagiu |
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, crede intr-un raport obiectiv din partea Comisiei Europene si asteapta decizia finala a Consiliului European din luna iunie.
„Credem in transparenta, corectitudinea, onestitatea rapoartelor si a informatiilor in rapoarte pentru ca intotdeauna a fost astfel cand Romania nu si-a indeplinit angajamentele, lucrul acesta a fost mentionat.
Avem un parteneriat cu Comisia si cu Uniunea Europeana si consideram ca nu avem de ce sa ne ingrijoram.”
Interviul complet cu Anca Boagiu
Euroobservatorul Daciana Sarbu: „Va fi o decizie 90% politica”
Daciana Sarbu |
„Daca va fi o decizie favorabila va fi pentru ca interesul lor este ca noi sa fim in 2007 in Uniune,” crede Daciana Sarbu, observator in Parlamentul European in cadrul grupului Socialistilor Europeni.
„La capitolul nerealizari cu siguranta as avea multe de spus la capitolul agricultura, ca si la capitolul administratie, de fapt doua puncte sensibile pe care le-au mentionat si ei.
La justitie, dincolo de progresele evidente care s-au facut pe legislatie mai sunt probleme grave in salile de judecata si in mersul justitiei in general.”
Interviu complet cu Daciana Sarbu
Nicolae Idu, directorul Institutului European din Romania
Cred ca data aderarii va fi 1 ianuarie 2007. Nu cred in amanarea datei aderarii sub nici o forma pentru ca este prea tarziu sa se intample acest lucru. Sigur ca Romania nu este perfect pregatita sa fie un stat membru conform celor mai inalte standarde, dar nici celelalte state care au aderat acum doi ani nu au fost in aceeasi situatie.
Amanarea aderarii cu un an ar avea un efect dezastruos in administratie, la nivelul clasei politice si la nivelul populatiei, chestiune care este evaluata la Bruxelles. Apoi sa nu uitam ca aderarea Romaniei si a Bulgariei genereaza niste asteptari si in jurul acestor tari. Efectele ar fi negative intr-o cantitate mai importanta decat daca ar insemna doar o simpla asteptare.
Eu nu cred in amanarea datei aderarii, eu cred ca aderarea se va produce in 2007 si la pachet cu Bulgaria, desi Bulgaria are niste probleme acum legate de justitie.
In mod normal raportul de marti va face o recomandare, dar data va fi stabilita la Consiliul European din 17 iunie. Aceasta recomandare poate va fi intr-o anumita masura conditionata. Aceste conditionari chiar sunt bine venite pentru ca ne pun la treaba, e cumva in folosul nostru sa se intample acest lucru. Lucrurile cred ca vor merge inainte.
Eu cred ca mai degraba ar trebui sa vedem mai departe de 16 mai. Constat ca toate orizonturile se opresc la 16 mai. Nu se poate intr-o tara care vrea sa devina stat european sa nu gandeasca ce va face dupa 1 ianuarie 2007. Noi la institut strigam de vreo 2 ani: haideti sa vedem ce se intampla dupa, avem opinii.
Noi vom trece de la asumarea responsabilitatilor tranzitiei si preaderarii care veti vedea ca vor fi o nimica toata, la asumarea responsabilitatilor la nivelul UE. Suntem pregatiti pentru asta, avem legaturi in legatura cu diferite variante ale politicilor si cum functioneaza aceste institutii?
Ion Bogdan Lefter: „Amanarea nu ar fi o tragedie”
Profesor Universitar, editorialist si redactor-sef la revista aLtitudini, Lefter invita la calm: „Comisia Europeana exercita o presiune constanta asupra statelor candidate asa cum a facut-o si cu celelalte 10. Intra si asta in scenariul aderarii si nu cred ca ar trebui sa privim aceste lucruri ca niste puncte de criza in relatia dintre Romania si UE.”
„Cu toate problemele care sunt, la Bucuresti, la Sofia, progrese mai mari intr-o parte, progrese mai mici in cealalta, cate o crima de strada din fericire nu la noi, totusi Romania si Bulgaria vor deveni state membre la 1 ianuarie 2007.”
Interviu complet cu Ioan Bogdan Lefter
Valeria Valeri, consilier de preaderare
Refuz sa ma gandesc la o posibilitate de amanare. Nici nu cred ca se justifica, dar oricum nu se va schimba mult din punct de vedere economic pentru ca economia romaneasca e de mult timp integrata in economia Uniunii Europene care este de fapt prmul partener si pentru import si pentru export.
Dar cred ca cel mai mult ar afecta o motivatie, o stare psihologica si din acest motiv cred ca nu ar fi bine si nici nu se va intampla.
Sunt anumite puncte din programul de reforma care inca nu s-au indeplinit 100% si cred ca e un lucru normal. Comisia Europeana le va monitoriza in continuare pana la sfarsitul anului, dar asta nu inseamna ca pana la sfarsitul anului nu se vor putea rezolva. E un pic prematur de a preconiza altceva decat aderarea pentru ca mai sunt cateva luni si foarte multa munca deja e facuta. Eu sunt foarte optimista.