Presa despre „razboiul biletelor”
Tariceanu riposteaza neconvingator cu Felix si cu un SMS de amenintare, scrie Cotidianul. Baie de sange portocaliu. Cine mai ramane in picioare, se intreaba cei de la Evenimentul Zilei. Documentul trimis de presedintele Basescu este vazut de redactorii Jurnalului National ca fiind mult mai direct si grav decat cel al premierului. Kovesi crede ca fapta premierului s-ar incadra la coruptie, scrie Curentul.
Tariceanu se apara cu Felix si cu un SMS
preluare Cotidianul
Dupa ce biletul galben a fost facut public, premierul Calin Popescu Tariceanu a declansat o serie intreaga de acuzatii la adresa presedintelui Traian Basescu si a apropiatilor lui.
Atit in primele ore dupa ce Basescu a prezentat biletelul, cit si ieri. „Eu, ca premier, sint obligat sa nu ramin indiferent cind cel mai mare contribuabil din Romania sesizeaza posibile ilegalitati. Demersul presedintelui a fost doar pentru a ascunde ceea ce se intimpla la Cotroceni si in jurul lui“, a aratat premierul ieri de la Calarasi, unde se afla in vizita de lucru.
Amenintari pe telefonul privat
Tariceanu spune ca a primit mai multe mesaje de amenintare pe telefonul privat. „Le-am primit cu ocazia schimbarilor facute in vara trecuta la RAAPPS, cind a fost demis directorul in functie, care era omul de casa al celebrului cuplu (Elena Udrea-Dorin Cocos – n.r.) care vad ca ocupa prima pagina a ziarelor din Romania.
Eram amenintat ca se vor face dezvaluiri cu privire la anumite chestiuni pe care le invocau daca nu voi accepta ca el sa fie repus in functie. Nu am acceptat, pentru ca nu am nici un fel de teama in legatura cu nimic“, a spus Tariceanu. El a precizat ca mesajele nu erau semnate. „Mafia nu semneaza cu numele“, a afirmat premierul.
Circuitul hartiilor prin palate
preluare EvZ
Traseul documentelor la Palatul Cotroceni este diferit. Petitiile cetatenilor obisnuiti ajung la Departamentul pentru probleme cetatenesti.
Dupa analizarea lor, hartiile sunt trimise mai departe la ministere sau la alte autoritati care pot rezolva problema.
Nu acelasi lucru se intampla si cu corespondenta oficiala, cum este cea dintre presedinte si premier. Aceasta vine fie prin posta secreta, fie prin curier. Aceste documente ajung direct la biroul presedintelui, care decide ce face cu ele: le trimite la arhiva, la analiza unor departamente sau raspunde direct la ele.
La guvern, procedurile folosite difera, in functie de natura sesizarilor. Procedura de baza este ca primul-ministru nu se implica in chestiuni care nu tin de competentele sale (sic!).
O serie de memorii si de petitii sunt redirectionate la alte institutii spre informare sau, acolo unde e cazul, spre actiune.
EvZ.
Kovesi crede ca fapta premierului s-ar incadra la coruptie
preluare Curentul
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pastreaza o rezerva respectuoasa fata de subiectul biletului guvernamentalo-prezidential. Ea a declarat ca deocamdata nu a fost sesizata cu cercetarea penala in acest caz. Totusi, procurorul general al Romaniei a fost de parere ca „teoretic, fapta s-ar putea incadra la infractiunea de coruptie”.
Deocamdata, a spus Kovesi, Parchetul strange probe, dupa care va decide daca se va autosesiza. „Dupa cum se stie, in Romania se pedepseste cumparatorul traficului de influenta”, a informat ea.
Fapta de a „cumpara influenta” este prevazuta de articolul 6, indicele 1 din legea nr. 78/2000 privind faptele de corutie.
Potrivit prevederilor legale, promisiunea, oferirea de daruri sau alte foloase, direct sau prin intermediari, unei persoane care are influenta sau lasa sa se inteleaga ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca sau sa nu faca un act care intra in atributiile sale de serviciu se pedepseste cu inchisoarea intre doi si zece ani.
Pe de alta parte, alineatul 2 al aceluiasi articol stipuleaza ca faptuitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat in legatura cu acea fapta.