Sari direct la conținut

Contractul colectiv de munca duce salariul minim in privat la 440 de lei

HotNews.ro

Noul Contract colectiv de munca, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a inceput deja sa dea batai de cap angajatorilor, pusi in fata unor reglementari cvas-necunoscute.

Iata principalele noutati aduse: cresterea salariului minim la 440 RON (crestere operabila doar pentru mediul privat) si impunerea unui salariu minim de 880 RON pentru angajatii cu studii superioare care ocupa posturi si functii pentru care sunt cerute functii superioare.

HotNews.ro raspunde la cateva dintre intrebarile cel mai des reluate de cititorii nostri in legatura cu noul Contract colectiv de munca la nivel national: Caror firme li se aplica prevederile, Salariul minim, Salarizarea absolventilor de facultate, Salarizarea bugetarilor.

Caror firme li se aplica prevederile

Absolut toate firmele private sunt „atinse” de prevederile noului Contract colectiv de munca. O explica Legea 53/2003 actualizata (Codul Muncii), in articolul 241, alineat 1, litera d:

Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:

– pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

Conform Codului Muncii, articolul 276, alineat 1, litera a, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 2.000 lei.

Salariul minim

Conform Contractului colectiv de munca, salariul minim este de 440 RON. Aceasta prevedere a dat mari batai de cap firmelor, confruntate cu o dilema legitima: cui se aplica prevedere Guvernului privind salariul minim pe economie, stabilit la 390 RON?

Mihaela Matei, din cadrul Directiei Legislatia Muncii a Ministerului Muncii, a declarat pentru HotNews.ro ca salariul minim de 390 RON este aplicabil doar bugetarilor, in timp ce firmele din mediul privat sunt obligate sa plateasca angajatilor un salariu minim de 440 RON.

Cum sunt platiti absolventii de facultate

Salarizarea absolventilor de facultate a starnit si ea controverse in piata muncii. Contractul colectiv prevede, la articolul 40, ca personalului incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare trebuie sa i se asigure un salariu minim de 880 RON.

Specialistii din Directia Programe si Strategii Forta de Munca a Ministerului Muncii au explicat, pentru HotNews.ro, ca lista salariatilor ce trebuie remunerati cu minim 880 RON este cea prezenta in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) – Grupa Majora 2 (vezi documentul atasat), a carei descriere este urmatoarea:

Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice indeplinesc sarcini profesionale care necesita cunostinte de inalt nivel in stiinte fizice, biologice, sociale si umane; intreprind analize si cercetari, elaboreaza concepte, teorii si metode; aplica in practica cunostintele dobandite sau avizeaza lucrari realizate in domeniul respectiv; predau in invatamantul de diverse grade, teoria si

practica uneia sau mai multor discipline; instruiesc si educa persoane handicapate; ofera consultatii in domeniul comercial, juridic si social; creeaza si interpreteaza opere de arta; sustin comunicari stiintifice si intocmesc rapoarte. (MMSSF)

Subgrupele majore componente ale acestei grupe sunt:

21 – Fizicieni, matematicieni si ingineri

22 – Specialisti in biologie, agronomie si stiintele vietii

23 – Profesori in invatamantul superior secundar si asimilati

24 – Alti specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice

In ceea ce priveste salarizarea unui absolvent de facultate incadrat intr-un post/functie/meserie care nu necesita studii superioare, aceasta se face conform schemei prezentate de acelasi Articol 40 din Contractul colectiv de munca.

Salarizarea bugetarilor

Conform specialistilor din Ministerul Muncii, Contractul colectiv de munca se aplica doar firmelor din domeniul privat, indiferent de numarul de angajati. Nu se aplica insa profesorilor, medicilor, functionarilor publici – intr-un cuvant, bugetarilor, a caror salarizare este reglementata prin Ordonanta nr. 6/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 66 din 29 ianuarie 2007.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro