Sari direct la conținut

Daca referendumul nu-l demite pe presedinte, trebuie dizolvat Parlamentul?

HotNews.ro

Ipoteza lansata de cititorii HotNews.ro in comentariile la articolele privind suspendarea presedintelui Traian Basescu: daca populatia voteaza impotriva suspendarii, Parlamentul ar trebui dizolvat. Motivul – pierderea legitimitatii in fata celor care i-au votat.

Ipoteza sustinuta de cititorii HotNews.ro a primit un sprijin neasteptat – senatorul PSD Antonie Iorgovan, care, in Tratatul de Drept Administrativ, editia 2006, sustine ca “un eventual refuz al poporului de a vota demiterea Presedintelui echivaleaza cu un vot de blam la adresa Parlamentului, adica cu retragerea sustinerii”.

Contactat de HotNews.ro, senatorul Antonie Iorgovan a declarat ca textul nu constituite decat “o ipoteza teoretica”.

Discutia priveste legitimitatea ramasa unui Parlament care a votat pentru suspendarea presedintelui, vot urmat de refuzul electoratului de a sustine acest punct de vedere la referendum. Cititorii HotNews.ro au sesizat ca, in acest caz, am avea de-a fgace cu un Parlament al carui vot este, practic, invalidat de popor.

Iorgovan se dezice de comentariul privind dizolvarea Parlamentului

Autorul Tratatului de Drept Administrativ (Editura All Beck, editia 2006), senatorul Antonie Iorgovan, scrie, la pagina 334 (Volumul I), referindu-se la reconfirmarea Presedintelui prin referendum:

“Tocmai de aceea, suntem de parere ca fata de spiritul Articolului 2 din Constitutie, un eventual refuz al poporului de a vota demiterea Presedintelui echivaleaza cu un vot de blam la adresa Parlamentului, adica cu retragerea sustinerii.

Chiar daca in Constitutia noastra nu exista un text expres ca in Constitutia Austriei intr-o interpretare sistematica, ce are la baza structurarea principiilor edificiului constitutional (a – principiile generale, prevazute de Titlul I, b – principiile comune drepturilor si libertatilor fundamentale, prevazute de Capitolul I din Titlul II, c – principiile de functionare a institutiilor republicii si

d – principii ale diferitelor servicii publice si sectoare de activitate), vom putea sustine ca retragerea increderii poporului trebuie sa conduca, logic, la alegerea unui nou Parlament”.

Contactat de HotNews.ro, senatorul Antonie Iorgovan a declarat ca textul nu constituite decat “o ipoteza teoretica”. Iorgovan a explicat faptul ca acest comentariu – aparut in prima editie a Tratatului, se referea la Constitutia din 1991.

Opiniile cititorilor HotNews.ro

Va prezentam cateva dintre comentariile postate pe site de cititorii care sustin ideea dizolvarii Parlamentului in cazul in care presedintele nu este demis prin referendum:

Taiosul (6 feb 2007 13:44)

Fostii securisti sau simpli fripturisti , „parlamentarii” de azi, nu lasa osul.

Sa speram ca poporul care va merge la referendul va provoca demiterea parlamentului actual alaturi de confirmarea presedintelui si alegerea unor noi parlamentari , poate mai curati (macar nitel).

dan (6 feb 2007 14:35)

e clar: ne vedem la referendum!!!!!!!daca tot se va aplica principiul simetriei,ar fi bine sa fie 2 intrebari pe buletinul de vot….”sunteti de acord cu demiterea presedintelui?” si ” sunteti de acord cu dizolvarea parlamentului?” stimati parlamentari- VA RISCATI???

sorin (6 feb 2007 17:22)

Din cate stiu eu Parlamentul se autodizolva daca Presedintele nu intruneste conditiile demiterii in urma referendumului. Si imediat dupa, ar trebui organizate alegeri anticipate. Ceea ce ar putea sa contravina cu noua lege a referendumului.

oleg (6 feb 2007 17:36)

Ok, principiul simetriei. De acord. Ce se intampla insa cu Parlamentul care hotarasete suspendarea Presedintelui, iar aceasta este invalidata prin referndum? Ramane vesnic la putere ca sa nu strice simetria? Sau se organizeaza dupa reconfirmarea Presedintelui alegeri Parlamentare?

Lucian (7 feb 2007 11:41)

… va aduc aminte ca Presedintele este singurul politician ales prin vot uninominal . Tupeul celor ajunsi pe liste de partid cu spagi si sponsorizari dubioase a atins culmea nesimtirii .

Suntem cumva bataia lor de joc? Dupa referendum asteptam dizolvarea parlamentului daca Presedintele ramane in functie, fiindca ei sunt cei care au mers impotriva noastra a alegatorilor si deci nu ne mai reprezinta!

Citeste si Comentariul lui Doc

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro