Sari direct la conținut

S-a dat mana libera la inselatorii in domeniul bancar

HotNews.ro

Parlamentarii au dezincriminat la sfarsitul lunii trecute acordarea creditelor cu incalcarea normelor de creditare si folosirea creditelor pentru alte motive decat cele pentru care au fost obtinute, prin Legea 69 din 26 martie 2007 care modifica Legea 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Cu alte cuvinte, Legea 69/2007 va da mana libera la inselatorii, iar aceste fapte de coruptie se vor pedepsi cu o simpla amenda contraventionala conform acestei legi.

Potrivit noii litere b din Legea 69/2007, doar acordarea nelegala de subventii si neurmarirea destinatiei lor raman incriminate.

La litera c din articol se arata ca raman sub semnul penalului doar deturnarile de credite care implica banii publici, incriminand utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si deturnarea creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. Ambele fapte raman pedepsite cu inchisoare de la 5 la 15 ani.

Potrivit lui Marius Coltuc, avocat la Casa de avocatura Coltuc, pana in momentul de fata, persoanele care incalcau normele bancare, atat prin achizitionarea creditelor si folosirea lor in alte scopuri cat si prin alte metode (atat personalul bancar cat si clientii bancii), erau sanctionate prin executare silita, amenda penala si chiar prin inchisoare de la 5 la 15 ani, in urma descoperirii faptei de catre organul de control (audit).

Marius Coltuc crede ca acest “amendament” adus legii 78/2000 va determina cresterea numarului de fraude si implicit falimentarea bancilor care nu sunt bine inchegate pe piata romaneasca.

Ca urmare a acestei dezincriminari, instantele de judecata vor pronunta achitari in peste 50 de dosare penale fata de inculpatii acuzati ca au incalcat legea sau normele de creditare bancara.

Potrivit legislatiei penale (art. 10 lit. b din Codul de Procedura Penala) odata cu dezincriminarea unei fapte, instantele, daca au dosare pe rol, trebuie sa pronunte achitarea fara a exista o motivare in drept.

Potrivit lui Marius Coltuc, printre cei avantajati de aceasta situatie se numara Dinel Staicu, Sever Muresan, Mircea Hossu, Tirdea Paul si lista poate continua.

Legea 69/2007 a fost initiata de trei deputati PSD: Valter Dorneanu, Florin Iordache si Tudor Mohora.

Acestia au motivat ca “normele interne ale unei banci nu sunt legi sau acte normative prin a caror incalcare sa se atraga raspunderea penala. Normele interne ale bancii reprezinta un Regulament intern al bancii care ar trebui sa priveasca exclusiv banca si clientul.

Mai mult, actualmente bancile comerciale din Romania sunt cu capital privat, iar intre banca si client trebuie sa functioneze numai contractul de credit fara vreun amestec din partea statului”.

Incalcarea contractului dintre banca si client poate fi considerata infractiune numai in cazul in care ar exista o reclamatie a bancii in urma existentei unui prejudiciu, sunt de parere cei trei deputati.

De asemenea, initiatorii au aratat ca prin modificarile propuse Legii 78/2000, se urmareste eliminarea posibilitatii de interventie a statului in contractele civile.

„Motivul real cred insa ca a fost altul. Nu putem sa nu vedem ca adevaratii beneficiari ai legii sunt oameni foarte influenti, care au o mare ‘acoperire’ politica”, a spus Marius Coltuc.

Guvernul nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative si a motivat ca Legea 7/2000 reglementeaza, in egala masura, atat coruptia in sectorul public, cat si coruptia in sectorul privat.

Totodata, acceptarea unei astfel de propuneri ar insemna si incalcarea Conventiei penale privind coruptia, adoptata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999 si ratificata de Romania prin Legea 27 din 16 ianuarie 2002.

Reglementarea faptelor de coruptie din sectorul privat este, prin urmare, un demers necesar, iar relatiile sociale din Romania ultimilor ani au dovedit-o pe deplin, se mai arata in punctual de vedere al Guvernului.

La randul sau, presedintele Romaniei a nu a promulgat legea si a solicitat Senatului reexaminarea acesteia, astfel incat sa nu se mai modifice lit. b) a art. 10 din Legea 78/2000, iar textul lit. c) din art. 10 sa incrimineze si modalitatea comiterii faptei prin utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.

„Decizia parlamentului (Legea 69/2007) de a dezincrimina anumite infractiuni bancare prevazute de legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, constituie practic o forma de coruptie nesanctionabila penal, a concluzionat avocatul Marius Coltuc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro