Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, acuza Parlamentul de ”imoralitate politica”
Mitropolitul Bartolomeu al Clujului a adresat miercuri un Apel catre Curtea Constitutionala prin care indeamna aceasta institutie la asumarea „competentei supreme de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice”.
Apelul, semnat de alti sapte inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe, condamna – in termeni duri – hotararea Parlamentului prin care s-ar putea invalida referendumul si s-ar putea prelungi suspendarea presedintelui. Aceasta initiativa este o premiera, pana acum Biserica tinandu-se departe de criza politica.
- „Parlamentul a adoptat o lege prin care isi confera dreptul de a decide a-posteriori, adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum, care va fi soarta presedintelui suspendat. Or, aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare.
Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politica” – fragment din Apel
Citeste si:
In textul Apelului, semnatarii arata ca „nu am nutrit … iluzia ca alesii poporului, prinsi in crancene lupte fratricide, mai au timp sa se gandeasca si la cei care i-au ales, si cu atat mai putin la Dumnezeu.
Din nefericire, temerile s’au adeverit, iar pastoritii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale ca e timpul sa intervenim din nou”.
Semnatarii Apelului sunt: Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, Episcopii Sofroniu al Oradiei si Justininan al Maramuresului, Episcopii vicari Irineu, Vasile, Petroniu si Iustin.
Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta scrisoare „reprezinta pozitia semnatarilor sai”. „Potrivit canoanelor si hotararilor Sfantului Sinod, Biserica Ortodoxa Romana este neutra din punct de vedere politic, dar nu indiferenta de ce se intampla in cetate”, a mai spus Stoica.
Cine este Bartolomeu Anania
Bartolomeu Anania este una din cele mai controverate figuri ale Bisericii Ortodoxe Romane, fiind acuzat in mai multe randuri de apartenenta la Miscarea Legionara, precum si de legaturi stranse cu fosta Securitate.
Nascut in 1921 in comuna Glavile judetul Valcea, Bartolomeu Anania este in prezent Mitropolitul Ardealului de Nord al Crisanei si Maramuresului.
La varsta de 14 ani, Valeriu Anania – numele de mirean al mitropolitului – s-a inscris in organizatia Fratia de Cruce, o structura a Miscarii Legionare destinata tinerilor de generala si liceu. In 1942, Valeriu Anania s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti primind numele de Bartolomeu.
Arestat in 1958, Bartolomeu Anania a facut sase ani de temnita comunista la Aiud, sectia Detinuti Politici, sub acuzatia de apartenenta la Miscarea Legionara. Eliberat in 1964, parintele pleaca in Statele Unite ale Americii, unde a ocupat mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Roman.
In memoriile publicate de fostul sef al securitatii Ion Mihai Pacepa, Bartolomeu Anania este acuzat de colaborare cu Directia de Informatii Externe (DIE), acuzatie pe care Mitropolitul a negat-o vehement.
In 2006, Bartolomeu Anania a fost numit de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.