Sari direct la conținut

Avanpremiera Gay Parade: bate, cruci si curcubee

HotNews.ro

GayFest 2007, festivalul homosexualilor ce se desfasoara in aceasta saptamana, va avea punctul culminant in cursul zilei de sambata, cand Parada Gay este programata sa se desfasoare pe un traseu din zona Pietei Unirii. Aflata la a treia editie, parada de anul acesta pare sa nu mai fi atras atat oprobiu din partea clericilor si a reprezentantilor unei anumite parti a societatii.

Unii ar spune ca e semn de normalitate, altii ca minoritatile sexuale au dat dovada de atata insistenta, incat nimeni nu se mai socheaza de actiunile lor. HotNews a stat de vorba cu toate partile implicate pentru a creiona un tablou cat mai clar asupra acestei manifestari.

Florentina Bocioc, directorul executiv al fundatiei ACCEPT a explicat pentru HotNews cateva din motivele care scot minoritatile sexuale in strada si ce spera sa obtina in urma acestui eveniment.

Romanii par mai toleranti azi

HotNews.ro: Ce spera comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) sa obtina in urma GayFest-ului?

Florentina Bocioc: Dorim, in primul rand, ca tema drepturilor persoanelor LGBT sa fie introdusa pe agenda publica, in special tema casatoriei si parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex.

Speram ca anul acesta dezbaterile in jurul temelor puse in discutie sa fie bazate pe schimburi de idei si nu de injurii. Speram ca opinia publica sa fie mai deschisa, mai receptiva la mesajul nostru si speram intr-un numar mai redus de violente verbale si fizice.

[c:1:d]HotNews.ro: A adus vreo schimbare pentru comunitatea LGBT GayFest-ul de anul trecut?

Florentina Bocioc: Cred ca le-a dat oamenilor mai mult curaj sa iasa in public. Problemele lor au devenit mai vizibile, ceea ce genereaza o reactie din partea autoritatilor.

HotNews.ro: Cum ati caracteriza evolutia gradului de toleranta a heterosexualilor acum, fata primul mars pe care l-ati organizat in urma cu trei ani?

Florentina Bocioc: Cred ca oamenii sunt mai toleranti azi, decat acum trei ani. Nu am date statistice care sa arate acest lucru, ci numai informatii empirice, din experienta organizarii marsului de anul acesta.

Oamenii au aratat anul acesta mai mult interes si pentru alte evenimente asociate Festivalului, in special evenimente culturale. Interesul nu a fost concentrat numai asupra marsului.

In plus anul acesta autoritatile locale au raspuns mai repede cererii nostre si demersul de aprobare a marsului nu a fost lung.

HotNews.ro: Care credeti ca sunt motivele pentru care societati precum cele din Romania, Rusia, Polonia, Grecia, Serbia sunt atat de intolerante in relatia cu minoritatile sexuale?

Florentina Bocioc: Interzicerea homosexualitatii in timpul comunismului a facut acest subiect tabu, iar in jurul lui s-au nascut mituri si credinte negative, care nu au legatura cu realitatea.

Frica de necunoscut poate fi cel mai mare dusman. La acesta se adauga si discursul religios, foarte puternic in acesta regiune, un discurs intolerant fata de problematica homosexualitatii.

„O manifestare care promoveaza valorile democratiei si drepturile omului”

HotNews.ro: Au existat discutii cu reprezentantii clerului pentru a se ajunge la un consens? (Intreb asta pentru ca stiu ca anul trecut s-au opus vehement marsului)

Florentina Bocioc: Nu am avut discutii speciale in acest sens si nu cred ca tema centrala a discutiei ar trebui sa fie consensul. Noi ne-am exprimat public punctul de vedere si nu asteptam de la biserica sa fie de acord cu noi.

Asteptam in primul rand sa nu tolereze violenta fata de homosexualitate, violenta facuta in numele valorilor religioase.

Asteptam condamnarea de catre ei a discursurilor organizatiilor de extrema dreapta.

HotNews.ro: S-a pus vreun moment problema eliminarii marsului din programul GayFest-ului avand in vedere ca e o actiune extrem de vizibila si considerata de multi ofensatoare?

Florentina Bocioc: Nu. Nu ne-am gandit nici un moment sa renuntam.

Manifestarea noastra nu este ofensatoare, este o manifestare care are un mesaj ce promoveaza valorile democratiei si drepturile omului. Unii oameni aprecieaza drepturile pe care le au abia in momentul in care le pierd.

Noi vom organiza acest mars pana cand persoanele LGBT vor avea aceleasi drepturi ca persoanele heterosexuale.

HotNews.ro: Pe baza experientelor altor tari, puteti face o estimare asupra momentului in care o parada a comunitatii LGBT nu va mai atrage atatea critici?

Florentina Bocioc: Mi-e greu sa fac acest lucru. Contextul politic si social romanesc e diferit astazi decat a fost cel din Statele Unite sau Olanda acum 20 sau 15 ani.

Cred in puterea oamenilor de a se schimba si de a-si iubi semenii. Plecand de la aceasta premisa imi doresc ca si in Romania marsul sa devina curand un eveniment central al orasului si un prilej de sarbatoare.

HotNews.ro: Comparativ cu tarile din regiune cum ati aprecia gradul de toleranta al societatii romanesti fata de minoritatile sexuale?

Florentina Bocioc: Cred ca Romania se incadreaza bine in contextul regional, respectiv are un grad de intoleranta destul de mare fata de minoritatile sexuale.

In 2003, conform unei cercetari realizate de Institutul de Politici Publice, 40% dintre romani credeau ca homosexualii si lesbienele ar trebui sa paraseasca tara. Nu stiu daca procentul a scazut in 2007. Sper ca da.

BOR si Gay

Crestini adevarati
Foto: AP

Biserica Ortodoxa Romana are in continuare o pozitie transanta fata de problema manifestarilor publice initiate de minoritatile sexuale. O pozitie similara este intalnita in mai toate spatiile de ortodoxie din estul Europei, societatile din Serbia si Rusia avand o atitudine extrem de virulenta la adresa comunitatii LGBT.

La marsul gay de anul trecut cei aproximativ 500 de participanti au fost atacati cu pietre de mai multe zeci de trecatori, dar si grupuri organizate venite la parada special, fortele de ordine facand cu greu fata violentelor.

Printre tinerii rasi in cap si afisand ostentativ simboluri naziste se numarau si persoane cu cruci si icoane aninate la gat, cu biblii si tufe de busuioc ridicate in aer, dar si peturi de plastic la purtator cu aghiasma. Intregul tablou a fost completat de fundalul muzicii religioase interpretata live.

De altfel Parintele Alexandru din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane si-a exprimat mahnirea legata actiunile minoritatilor sexuale, declarand pentru HotNews.ro ca este trist si amarat.

„Acesti oameni, care au dreptul la libertate, fireasca intr-o societate democratica, simt nevoia sa-si marturiseasca sarbatoresc unul dintre cele mai impovaratoare pacate ale nefirii, intr-o bucurie trista si stinghera”, spune parintele Alexandru.

El este increzator ca intr-o buna zi „aceasta minoritate, vietuitoare alaturi de noi pe acelasi pamant, va intelege ca decenta, discretia si bunul simt nu-i aduc nici o vatamare”.

Rusia si Serbia ard curcubeul pe rugul intolerantei

Paradele minoritatilor sexuale isi au originea in New-Yorkul verii lui 1969, cand reprezentantii minoritatilor sexuale din acest oras au protestat impotriva unor raiduri ale politiei americane in barurile lor din cartierul Greenwich Village.

Protestele din Stonewall, dupa cum au ramas in istorie, au marcat debutul campaniilor de emancipare si recunoastere a minoritatilor sexuale.

In ziua de azi, in mai toate capitalele si orasele mari din lume au loc anual parade ale minoritatilor sexuale. In aceasta parte a Europei, cele mai controversate dar si violente au avut loc la Belgrad si Moscova.

Anul acesta, autoritatile locale din Moscova, prin vocea primarului care a calificat actiunea ca fiind satanista, au interzis un mars gay. Acest lucru nu a impiedicat reprezentantii acestor minoritati sa se stranga in centrul orasului.

Ceea ce a urmat a umplut de indignare asociatiile pentru drepturile omului. Participantii la mars au fost stalciti in bataie de crestini si membrii gruparilor de extrema-dreapta, politia prezenta la fata locului fiiind depasita numeric. Cateva zeci de homosexuali au fost arestati, printre ei numarandu-se si un euro-parlamentar german venit la Moscova sa sustina aceasta minoritate rusa.

O situatie similara a avut loc si la Belgrad, unde participantii la mars au fost batuti grav de suporterii echipelor de fotbal din capitala Serbiei.

Romania in spiritul Europei de Est

In opinia a doi sociologi chestionati de HotNews.ro, este de asteptat ca gradul de toleranta al romanilor la astfel de manifestari sa creasca in urmatorii ani.

Sociologul Mircea Kivu e de parere ca reactia violenta a societatii are loc si pe fondul unei atitudini sexiste a Bisericii Ortodoxe din Romania.

„Un alt argument este omogenitatea romanilor. La noi populatia e formata in proportie de 80% din romani. Astfel, gradul de intoleranta este superior altor state. Ma astept totusi ca in urmatorii ani sa creasca nivelul de intelegere”, mai spune Kivu.

Sociologul Alina Tudose e de parere ca reactia de respingere a romanilor vine si ca umare a intarzierii autoritatilor din Romania de a reglementa statutul minoritatilor sexuale.

”Sa nu uitam ca orice manifestare publica sta sub semnul libertatii de exprimare chiar si in Romania, care de-abia in 2000 a reglementat statutul minoritatilor sexuale, dupa ce o perioada indelungata a incriminat orice act sexual intre adulti de acelasi gen.

Astfel de demonstratii publice expun unul dintre subiectele tabu ale romanilor si, aducandu-l in strada, incearca sa-l conduca spre o zona mai ridicata de toleranta” opineaza Alina Tudose.

Aceasta considera ca se pot aduce argumente istorice, religioase sau de orice alta natura, pentru care o astfel de parada a persoanelor de orientari diferite decat cea heterosexuala nu este de dorit.

„La fel de bine insa, se pot aduce argumente impotriva celor care nu doresc sau nu accepta o realitate prezentata si prin intermediul gay parade.

In cele din urma, reactiile negative ale anumitor indivizi sau grupuri, la expunerea publica si zgomotoasa a unui subiect considerat „delicat” de peste 50 de ani, sunt normale pentru pregatirea emotionala si psihica de care dispune societatea romaneasca in prezent.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro