CE da in judecata Romania in cazul „actiunii de aur” detinuta de Guvern la Petrom
Comisia Europeana a decis miercuri sa declanseze procedura de infringement impotriva Romaniei in legatura cu „actiunea de aur” pe care statul roman o detine in continuare la societatea Petrom, a anuntat Leonard Orban, comisarul pentru multilingvism, citat de Newsin.
Dupa privatizarea companiei Petrom, statul roman a pastrat asa-numita „actiune de aur” care ii da drept de veto in cadrul Adunaririi Generale a Actionarilor, putand astfel impiedica anumite decizii dorite de actionarul majoritar, grupul austriac OMV.
Conform legislatiei UE, acesta situatie incalca mai multe precederi ale capitolului Piata Interna din cadrul tratatului.
In urma acestei situatii statul roman poate fi supus la plata unei amenzi semnificative.
OMV sustine ca situatia privind „dreptul de veto” al statului roman asupra deciziilor luate de actionarii Petrom este problema Uniunii Europene si a statului roman, prin urmare nu comenteaza decizia UE de declansare a procedurii de infrigement, a declarat Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV, citat de NewsIn.
„In orice caz, OMV considera ca statul roman este un actionar important al Petrom, avand trei reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al companiei. Conform conduitei nostre de afaceri, acordurile contractuale, precum si toate deciziile importante ale companiei au fost si vor fi discutate in detaliu in cadrul acestui consiliu”, a mai spus Huemer.
Grupul OMV detine in acest moment la Petrom 51% din capitalul social. Al doilea actionar ca marime este statul roman, prin AVAS, cu o participatie de 40.7%, iar restul se afla in proprietatea Bancii Europene pentru Dezvoltare si la alti actionari minoritari.
Potrivit Newsin, procedura de infringement debuteaza prin trimiterea unei scrisori catre autoritatile romane, care au la dispozitie doua luni pentru a prezenta un raspuns oficial.
In cazul in care acesta nu este agreat de CE, se continua procedura printr-o noua scrisoare. In cazul in care Guvernul nu remediaza situatia, Romania este adusa in fata Curtii Europene de Justitie din Luxemburg.