Sari direct la conținut

Comisia Europeana va pune punct abuzurilor agentiilor imobiliare

HotNews.ro

Agentiile imobiliare vor fi constranse de Comisia Eropeana sa-si profesionalizeze serviciile. Meseria de agent imobiliar urmeaza la randul ei sa devina una care necesita cursuri de specialitate. Potrivit analistului Radu Zilisteanu, citat de Newsin, aceasta masura va duce la disparitia a sase mii, dintr-un total de zece mii de agentii imobiliare existente la nivel national.

„Dupa implementarea standardului european, pe piata vor ramane maxim 40% dintre actualii agenti imobiliari. Acest lucru se va reflecta in faptul ca aproximativ 60% din cele 10.000 agentii romanesti, dintre care 2.000 doar in Bucuresti, vor disparea de pe piata”, a declarat Zilisteanu pentru Newsin.

Meseria de agent imobiliar urmeaza sa fie reglementata printr-un proiect ce va fi implementat de Comisia Europeana si de Confederatia Europeana Imobiliara in acest an, in toate tarile member UE.

Proiectul isi propune sa strabileasca conditiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a practica aceasta meserie precum si standardele pe care agentiile imobiliare trebuie sa le respecte.

Conform estimarilor lui Zilisteanu, din cauza cerintei de atestare numarul agentilor imobiliari necalificati va scadea in mod simtitor, iar in conditiile in care proiectul atestarii va fi implementat, un agent imobiliar va putea profesa si peste hotare fiindca ii va fi recunoscuta diploma.

„Odata cu adoptarea prevederilor standardului specializarii in acest tip de activitate si in Romania va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agentilor imobiliari fiindca atestatul le va permite sa profeseze in orice tara a Uniunii Europene”, a spus Radu Zilisteanu.

Monica Marin, oficial in cadrul agentiei EuroMetropola considera ca pe langa profesionalizarea agentilor, masura va impune anumite standarde de calitate pe piata imobiliara.

Potrivit lui George Dimitriu director al agentiei imobiliare PYF, alegea personalului si mai ales fidelizarea acestuia a fost intotdeauna o problema pentru agentiile imobiliare.

„Legislatia romaneasca actuala nu prevede masuri in domeniul imobiliar, iar statutul si rolul agentului imobiliar sunt neclare. Despre aceasta meserie toata lumea crede ca o poate face, dar nu e chiar asa. Se entuziasmeaza in fata castigurilor rapide si nu se mai gandesc daca au sau nu calitatile necesare”, spune George Dimitriu, citat de Newsin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro