Noul sport national: creditmania
Creditele contractate de populatie pe termene mai mari de cinci ani au crescut de peste doua ori in acest an fata de anul anterior, atat in cazul imprumuturilor luate in lei, cat si in cazul celor luate in valuta, potrivit datelor raportate de banci la Banca Nationala a Romaniei.
Imprumuturile luate pe perioade mai mari de cinci ani sunt considerate ca fiind contractate pe termen lung. Creditele care urmau sa fie acordate pe perioade de timp mai scurte n-au avut acelasi succes. Si acestea au crescut, dar mai lent.
Pe termen lung: 70% din totalul creditelor
Soldul creditelor in lei luate pe mai mult de cinci ani ajunsese la 15,7 miliarde lei in luna mai, de 2,1 ori mai mare decat cel inregistrat in urma cu 12 luni.
Concomitent si imprumuturile luate in valuta au avut o crestere similara, ajungand la 17,46 miliarde lei la finele lui mai. Una peste alta, romanii si-au asumat datorii pe termen lung de peste 33 de miliarde de lei. Acestea reprezinta circa 70% din totalul creditelor luate de romani.
In acelasi timp, creditele pe perioade mai scurte au avut cresteri mult mai lente. Imprumuturile in lei contractate pe perioade intre un an si cinci ani au inregistrat in mai o crestere de 12% fata de luna similara a lui 2006.
In schimb, soldul imprumuturilor luate in alte valute pe perioade intre un an si cinci ani a scazut de la 2,42 miliarde de lei in mai 2006 la 2,11 miliarde lei in luna mai a acestui an. Scaderea a fost generata aproape integral de aprecierea monedei nationale fata de euro si celelalte valute.
Foamea romanilor pentru credite mari, care s-a tradus prin indatorarea pe perioade de timp mai lungi, a fost sustinuta de oferta bancilor. Daca in urma cu cativa ani numai imprumuturile pentru locuinte puteau fi contractate pe mai mult de cinci ani, acum toate celelalte tipuri de imprumuturi pot fi contractate pe perioade si mai lungi.
Francul finanteaza si consumul
Credite de nevoi personale fara ipoteca pe zece ani nu mai sunt de mult o noutate. Bancile au lungit in ultimii ani perioadele pe care acorda creditele pentru ca mai multi clienti sa poata imprumuta sume mai mari, dar si pentru ca businessul lor sa infloreasca.
Creditele de consum in franci elvetieni, moneda la care dobanzile sunt mai mici decat cele practicate la lei si la euro, au avut succes la romani. Creditele de consum acordate in alte valute decat moneda nationala si euro au inregistrat o dublare: de la 0,58 miliarde lei la 1,24 miliarde lei, potrivit datelor raportate de institutiile de credit la BNR.
Marea parte a acestor imprumuturi este acordata in franci elvetieni, acestea fiind chiar mai ieftine decat imprumuturile in moneda europeana. Bancile mai acorda si credite in dolari SUA, dar acestea nu mai sunt cerute decat de romanii care urmeaza sa faca achizitii in aceasta moneda.