Presa despre motiunea PSD
PSD s-a hotarat sa depuna o motiune de cenzura pentru ca o firma de consultanta britanica i-a urcat in sondaje, afirma EvZ.
Nici analistii si nici ceilalti actori politici nu i-au insa in serios decizia PSD, sutine Cotidianul.
Pe langa decizia de la Bran, social-democratii au profitat de peisajul alpin pentru a stabili la un pahar de vin componeta viitorului guvern PSD, scrie Romania Libera.
Potrivit ziarului Gandul, reprezentantii PSD mizeaza pe alegeri anticipate in martie 2008.
Satui de promisiunile neonorate ale PNL
Liderii PSD spun ca nu este vorba de o amenintare, ci de o decizie ferma. „Nu ne mai putem asocia cu acest guvern”, a explicat vicepresedintele Ioan Rus. De altfel, printre motivele pentru care PSD vrea inlaturarea acestui cabinet, Geoana a mentionat „ineficienta”, „prestatia lamentabila in atragerea fondurilor europene” si „incompetenta”.
Hotararea PSD de a depune motiune de cenzura e cauzata de nemultumirile fata de liberali. In ultima vreme, mai multi vicepresedinti PSD s-au plans ca liberalii si-au arogat integral meritele maririi pensiilor si acordarii de subventii agricultorilor.
O alta nemultumire este legata de distribuirea fondurilor pentru comunitatile locale conduse de primari PSD. Recent, la Mamaia, Geoana s-a confruntat cu reprosurile presedintilor PSD de consilii judetene referitoare la faptul ca executivul i-a „sarit” la distribuirea fondurilor.
Liderii PSD sustin ca decizia de a depune o motiune chiar cu riscul de a se ajunge la anticipate a fost incurajata de cercetarea sociologica efectuata de o firma de consultanta britanica. Potrivit secretarului general al PSD Titus Corlatean, sondajul arata o crestere a optiunilor de vot pentru social-democrati la 24%-25%. In acelasi timp, spune Corlatean, PD a scazut la 37%. Potrivit aceluiasi sondaj, PNL se situeaza la 10a.
Analistii nu iau in serios motiunea
„Eu sint sceptic ca se va intimpla ceva. Faptul ca Geoana a inceput cu vorba, nu cu fapta, arata mai degraba ca un nou balon aruncat pentru a testa piata. Totul pare destul de neserios cit timp Geoana a anuntat doar ca vrea la guvernare, dar nu a spus si cu cine va forma majoritatea pentru asta“, crede directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru.
La rindul sau, analistul politic Cristian Ghinea crede ca PSD se foloseste de aceasta motiune mai mult ca de o pirghie pentru a negocia intrarea la guvernare alaturi de PNL. „Pe hirtie, motiunea are sanse sa treaca, dar mi-e teama ca este folosita mai mult ca baza de negociere pentru o alianta cu PNL. Daca Tariceanu accepta, ramine premier, PSD intra la guvernare, iar Basescu este ocolit.
In acest caz, se va ajunge la o formula cu Tariceanu premier si multi ministri PSD in jurul lui“, spune Ghinea.
Emil Boc crede ca Geoana doar il santajeaza
PD a evitat ieri sa precizeze daca va sustine sau nu o motiune de cenzura a PSD la adresa guvernului Tariceanu. In schimb, liderul democratilor, Emil Boc, a preferat sa lanseze un atac la adresa social democratilor. „Pozitia exprimata de PSD astazi este una de tip Geoana, de a santaja PNL, in scopul obtinerii de resurse de catre PSD“, afirma Boc, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Acesta a mai spus ca „PD este retinut in a da crezare acestei pozitii, pina la o actiune concreta a PSD, anuntata de Geoana pina pe 10 septembrie. Dupa aceea vom dezbate situatia in forurile de conducere ale PD“.
Daca PD ezita sa se pronunte asupra motiunii PSD, presedintele PLD, Theodor Stolojan, a anuntat ca parlamentarii partidului vor vota pentru caderea Guvernului. „Vom sustine orice motiune de cenzura care va conduce la alegeri anticipate“, ne-a declarat ieri Stolojan. Liderul PLD pune sub semnul intrebarii demersul social democratilor. „Declaratiile lor sint focuri de artificii.
PSD-ul nu si-a terminat reformele interne, are probleme serioase in interiorul partidului si nu este pregatit pentru guvernare, iar ideea de a intra ei la guvernare nu este compatibila cu optiunile oamenilor“, crede Stolojan. (Dan DUCA)
PRM si PC se mai gindesc
Peremistii se contrazic intre ei pe tema sustinerii motiunii, in timp ce conservatorii vor sa vada mai intii textul.
Liderii PRM se contrazic pe tema pozitiei partidului in ceea ce priveste motiunea de cenzura a PSD. Presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, eticheteaza anuntul lui Mircea Geoana drept „un experiment aiuritor si riscant, care ar prelungi agonia societatii romanesti“, si afirma ca PRM refuza sa fie folosit.
„In legatura cu cele anuntate de dl Mircea Geoana la Bran, pozitia Partidului Romania Mare este clara: nu ne place viclenia in politica, asa cum nu ne place sa fim folositi noi, pentru a-si face altii interesele“, afirma C.V. Tudor intr-o declaratie remisa ieri agentiei MEDIAFAX.
Secretarul general al peremistilor, Gheorghe Funar, sustine insa ca acestia sint gata sa voteze demersul PSD. „Vom analiza in forurile de conducere ale partidului, dar parerea mea este ca vom sustine aceasta motiune, care poate fi chiar una PSD-PRM, impotriva acestui Guvern romano-maghiar“, a declarat liderul PRM. Acesta pune sub semnul intrebarii intentia PSD de a depune o motiune.
„Pesedistii au devenit niste razgindaci. Este posibil ca si PSD sa se razgindeasca. Este posibil ca acest anunt sa fi fost facut doar in scop publicitar“, a mai spus Funar. Pozitia lui Funar este impartasita si de vicepresedintele Lucian Bolcas, care, intr-o declaratie data la Realitatea TV, a afirmat ca parlamentarii PRM vor vota pentru caderea Guvernului.
Conservatorii, in schimb, au anuntat ca vor decide daca vor sustine sau nu motiunea PSD doar dupa ce vor analiza textul acesteia, a anuntat purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca. „Asteptam sa se concretizeze motiunea. Vom analiza textul acesteia si vom lua o decizie in primul Birou politic de dupa prezentarea textului“, a declarat Ciuca.
Guvernul din munti
Varful de lance a fost Ilie Sarbu. „Nu plecam de aici pana nu se ia o decizie! Ori alba, ori neagra! Intram la guvernare! Daca aveam ministri in Guvern, urcam la 30% in sondaje! Daca nici maine nu se ia nici o decizie, noi plecam”, spunea vicepresedintele Sarbu luni seara, pe terasa de la Bran, expunand deja si variante de viitori ministri.
„Ce guvernare, mai?”, a intrebat Geoana turnandu-si un pahar de vin. „Pai Ilie Sarbu a spus ca formati guvernul. La Agricultura il numiti pe Valeriu Steriu.” „Cine e Steriu? Ilie vrea sa-i rupem picioarele?”, s-a amuzat Geoana. Mai tarziu, spre miezul noptii, intrarea la guvernare a fost dezbatuta fara el, la o masa separata, de Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea si Victor Ponta.
La masa lui Geoana, liniste mormantala. Se tragea cu urechea. Sarbu, Ponta si Dragnea ii expuneau lui Hrebenciuc argumentele pro guvernare. „Daca noi eram in Guvern, oamenii stiau ca PSD le-a marit pensiile, nu Tariceanu, care le trimite scrisori”, s-a indignat Ilie Sarbu. „Pai, poate sa le trimita si Geoana scrisori!”, a replicat Hrebenciuc.
„Nu poate, ma, sa le trimita Geoana, ca, daca nu scrie pe ele prim-ministru, n-au nici un efect”, a continuat Sarbu. In cele din urma, Hrebenciuc a marsat la idee. Dar cine sa-l anunte pe Geoana? „Liviu, ii zici tu?”, l-a intrebat Ponta pe Liviu Dragnea.
„Lasati, ca ii zic eu, am venit hotarat!”, s-a sacrificat tot Ilie Sarbu, socrul lui Ponta. Geoana a anuntat ieri decizia, adoptata in unanimitate: „A sosit clipa!” depunerii unei motiuni de cenzura pana pe data de 10 septembrie. Oficial, anuntul PSD este ca vrea sigur la guvernare.
Anticipate in martie
Cei mai inflacarati pesedisti, in special cei tineri, vorbeau de intrarea PSD in alegeri anticipate. Din calculele conducerii PSD, in varianta in care negocierile politice vor esua, anticipatele ar putea avea loc in luna martie, dupa caderea in Parlament a celor doua viitoare propuneri de Guvern formulate de Traian Basescu.
Vicepresedintele Ion Stan spune ca, pana atunci, PSD trebuie sa urmeze un plan drastic de masuri, prezentate ieri de doi consultanti britanici, plan care ar trebui sa urce partidul cu inca zece procente in cinci luni.
Una dintre masurile discutate ieri a fost initierea unei ample campanii de popularizare a masurii de crestere a pensiilor: pesedistii din teritoriu vor merge din usa-n usa pentru a informa cetatenii ca PSD este partidul care a crescut pensiile.