Lege pentru scaderea pensiei securistilor
Marius Oprea, presedintele IICCR, a declarat agentiei NewsIn ca se pregateste un proiect de lege prin care pensiile de zeci de milioane primite in prezent de tortionarii din vremea comunismului sa fie reduse la valoarea pensiilor de muncitori necalificati.
Mai mult, afirma Oprea, IICCR va propune ca fondurile obtinute in urma reducerii pensiilor fostilor securisti sa fie alocate victimelor regimului comunist.
Toti cei care au abordat subiectul lustrarii pensiilor, societatea civila, numerosi politicieni, au facut-o din prisma reparatiei morale: multi dintre cei care au suferit din cauza regimului opresiv dinainte de 1989 au pensii de zece ori mai mici decat tortionarii lor.
Cele mai vehiculate exemple sunt ale generalului de Securitate (r) Nicolae Plesita (5500 RON) si fostului tortionar Gheorghe Enoiu (2300 RON).
Pe de alta parte, Corneliu Liviu Popescu, profesor de drept in cadrul Universitatii Bucuresti, sustine ca o recomandare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nu permite micsorarea pensiilor, deoarece acestea se bazeaza pe o contributie retinuta din salariu: „Nu ii pot aduce pe tortionari la o pensie minima.
Cel mult, daca pensiile lor sunt disproportionate fata de restul, le pot reduce cu un anumit procent, fara sa aiba caracter de pedeapsa”. Popescu precizeaza ca acest lucru ar fi fost posibil imediat dupa 1989, insa nu acum, dupa 18 ani:
„Lustratia nu e acceptata ca sanctiune, ci ca masura de protectie a democratiei, or, acum, dupa ce suntem membri NATO si UE, nu se mai poate pune problema”.
Mai mult, Popescu avertizeaza ca, daca legea va fi adoptata, Romania risca sa aiba parte de condamnari pe banda rulanta de la CEDO: „Au o jurisprudenta legata de domeniul lustratiei si vor da castig de cauza celor care li se vor plange”. De aceeasi parere este si specialistul in drept constitutional Ioan Stanomir.
El socoteste ca propunerea lui Oprea este morala, insa nu si posibila, avand un mare punct slab: „Daca ar aparea legea, aceasta ar putea fi oricand contestata la Curtea Constitutionala deoarece, prin efectul ei, ar afecta un drept deja castigat. Jurisprudenta Curtii si profilul ei nu ne fac optimisti in acest caz”.
In toate tarile ex-comuniste, fostii ofiteri de Securitate au pensii mai mari decat restul populatiei. In Cehia si Ungaria, fostii ofiteri de Securitate primesc 1,5 din pensia medie, iar in Polonia 1,3. Numai in Rusia si Romania ei au de 7 ori pensia medie sau chiar mai mult.
Un articol de Eliza Roibu