Presa despre cele trei fronturi ale luptei politice: euroalegeri, motiune, vot uninominal
Liderii PNL sustin ca nu le vor oferi social-democratilor posturi in executiv pentru a renunta la motiunea de cenzura, iar PD-istii spun ca nu-l iau in calcul pe Mircea Geoana pentru formarea unui cabinet, noteaza Evz. Neoficial insa, democratii vor sa se intilneasca in taina cu liderii PSD sa vada daca incep sa caute inlocuitor pentru Tariceanu, scrie Cotidianul. 25 noiembrie este data la care majoritatea partidelor ar dori sa fie organizate alegerile europarlamentare, afirma Gandul. Prim-ministrul a declarat la finalul discutiilor cu liderii partidelor parlamentare ca data alegerilor va fi stabilita si anuntata in perioada urmatoare, scrie Romania libera. Cotidianul aminteste si de negocierile dintre partidele politice pentru introducerea votului uninominal, sub patronajul APD.
„Nici liberalii, nici democratii nu vor sa auda de un guvern alaturi de PSD.
Liderii PNL sustin ca nu le vor oferi social-democratilor posturi in executiv pentru a renunta la motiunea de cenzura, iar PD-istii spun ca nu-l iau in calcul pe Mircea Geoana pentru formarea unui cabinet daca cel actual pica in parlament.
„Nu se poate pune problema unei guvernari PSD-PNL. Nu avem cum sa intram la guvernare cu PSD pentru ca PNL a participat la alegeri pe lista Aliantei D.A. cu un program de centru-dreapta, iar PSD a mers in alegeri cu un alt program.
Daca motiunea trece, vom trece in opozitie”, a declarat ieri Calin Popescu-Tariceanu. Desi le surade varianta ca PSD sa dea jos guvernul, PD nu are vreo oferta pentru Mircea Geoana.
„Decat sa intram la guvernare cu PSD, lucru care este exclus si imposibil, preferam alegeri anticipate”, a declarat liderul democrat Emil Boc. El a precizat ca, potrivit statutului partidului, este interzisa orice colaborare cu social-democratii.
Chiar daca, in urma cu cateva luni, declara ca aceasta prevedere ar putea fi eliminata, Boc s-a razgandit: „Cand va fi altcineva presedinte al PD, probabil ca ar fi posibil. Cat eu sunt presedinte al PD, aceasta teza este si ramane in vigoare”, noteaza Evz.
„Oficial, PD nici nu vrea sa auda de PSD. Neoficial insa, democratii vor sa se intilneasca in taina cu liderii PSD sa vada daca incep sa caute inlocuitor pentru Tariceanu.
Potrivit unor surse din conducerea PD, democratii vor purta niste discutii informale cu lideri ai PSD pentru a dezbate problema motiunii. O prima intrevedere de acest gen trebuia sa aiba loc ieri, insa, potrivit surselor citate, a fost aminata pe saptamina viitoare.
Potrivit acelorasi surse, asemenea discutii informale au existat intre PD si PSD imediat dupa referendumul din 19 mai, cind democratii le-au propus social democratilor sa sustina motiunea de cenzura pe care o introdusesera.
„Daca am fi format noi Guvernul atunci, PSD ar fi putut sa se manifeste serios in opozitie, nu ca acum“, sustin sursele.
Daca neoficial asteapta un telefon de la echipa Geoana, cind vine vorba de declaratii oficiale, liderii PD nici nu vor sa auda de PSD.
Astfel, democratii si-au reinnoit ieri afirmatiile potrivit carora motiunea de cenzura anuntata de PSD este doar o unealta de santaj la adresa PNL si sustin ca PNL si PSD au ajuns deja la un acord de colaborare”, scrie Cotidianul.
„25 noiembrie este data la care majoritatea partidelor ar dori sa fie organizate alegerile europarlamentare. Asa a reiesit in urma consultarilor de ieri, de la Palatul Victoria, dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii principalelor formatiuni politice.
Dupa absenta anuntata a pe?distilor, Tariceanu a mai indurat un afront, de data aceasta de la fostul sau amic politic Mircea Geoana: acesta nu a venit la negocieri, pe motiv ca intalnirea era, pe fond, una tehnica si necesita prezenta esalonului doi din partid, seful delegatiei PSD fiind vicele Cristian Diaconescu.
Premierul a trecut mai usor peste gestul lui Geoana, dat fiind ca au lipsit si presedintii UDMR Marko Bela si PC Dan Voiculescu, avand astfel scuza. A venit, in schimb, liderul peremist Corneliu Vadim Tudor, care s-a luat la harta, in timpul intalnirii, cu secretarul gene?ral al PSD Titus Corlatean.
Dupa cum a povestit presedintele PRM, cearta a inceput atunci cand Corlatean a re?vendicat pentru PSD rolul de vioara intai a opozitiei. Vadim Tudor i-a reprosat ca partidul sau sprijina actualul Guvern si l-a anuntat ca PRM nu va vota motiunea de cenzura”, afirma Gandul.
„Premierul a amanat din nou anuntarea datei alegerilor pentru Parlamentul European, dupa negocierile purtate ieri cu partidele parlamentare, mai putin PD. Data agreata de mai multe partide este 25 noiembrie.
Prim-ministrul a declarat la finalul discutiilor cu liderii partidelor parlamentare ca data alegerilor va fi stabilita si anuntata in perioada urmatoare: „la prima sedinta de guvern sau la a doua”.
Tariceanu a precizat ca „este atributia guvernului sa stabileasca data alegerilor”, incercand astfel sa elimine intrebari suplimentare referitoare la subiect.
seful Guvernului a precizat doar ca „se bucura sa constate o viziune relativ apropiata intre partide” in ceea ce priveste optiunile pentru organizarea euroalegerilor”, noteaza Romania libera.
„In aceasta seara se decide daca in 2008 vom avea alegeri parlamentare in baza votului uninominal. Negocierile politice sint „patronate“ de Asociatia Pro Democratia.
In aceasta seara, la sediul Asociatiei Pro Democratia au loc negocieri decisive privind sistemul electoral bazat pe votul uninominal. La negocieri participa partidele care au semnat primul protocol privind votul uninominal, PNL, PD si PSD, precum si reprezentanti ai UDMR si PC, invitati de catre Pro Democratia pentru largirea bazei de negocieri.
Noua runda de discutii politice este generata de blocarea de catre PSD a proiectului aflat in dezbatere in Parlament, cel care are drept coautori Pro Democratia si PNL.
Proiectul in cauza vizeaza obtinerea a 50% dintre mandate de catre cistigatorii colegiilor uninominale, iar restul de 50% urmind sa fie atribuite unor candidati clasati pe pozitiile doi si trei in colegiile uninominale, in functie de rezultatul global obtinut de partide.
Negocierile nu vor reprezenta o formalitate. Reprezentantii PSD, cu Viorel Hrebenciuc si Victor Ponta in frunte, vor veni cu o varianta a sistemului de vot german,
care prevede ca 50% dintre mandate sa fie obtinute de cistigatorii colegiilor uninominale, dar jumatatea cealalta de mandate ar urma sa se obtina in urma votului pe lista de partid.
De cealalta parte, Mihai Voicu (PNL) si Valentin Iliescu (PD) ne-au declarat ieri ca birourile centrale de conducere ale partidelor din care fac parte au decis luni sa „se mearga pe proiectul Pro Democratia“.
„Doar in situatia-limita in care nu se va ajunge la un consens si pentru ca vrem sa fie eliminat blocajul am putea accepta si elemente din proiectul PSD“, a mai spus democratul Valentin Iliescu.
Nou-veniti la masa negocierilor, PC si UDMR agreeaza de asemenea varianta Pro Democratia, dupa cum ne-au declarat Bogdan Ciuca si Marton Arpad”, afirma Cotidianul.