Sari direct la conținut

Prin blues, Weinberger spune „nu” cianurii

Evenimentul Zilei

Unul dintre cei mai apreciati interpreti de blues din Romania, AG Weinberger, este capul de afis al ultimei seri la Festivalul FanFest, care are loc incepand de astazi, pana in 26 august, la Rosia Montana. Chitaristul povesteste de ce s-a implicat in acest festival, care militeaza impotriva exploatarii aurifere de suprafata cu cianuri.

AG participa pentru prima oara, alaturi de obisnuiti ai festivalului care se declara impotriva cianurii la Rosia Montana: Luna Amara, Blazzaj, Slang, KUMM, Iordache, Implant pentru refuz si Altar.

Intors in 2006 in tara, dupa o experienta americana de aproape cinci ani, AG Wienberger si-a lansat albumul „Nashville Calling”, inregistrat in SUA. Acum, albumul sau a fost inscris la Premiile Grammy la sapte categorii.

Ce te-a atras sa participi la Festivalul FanFest anul acesta?

AG Weinberger: Stiu despre intamplarea de la Rosia Montana de multa vreme si trebuie sa recunosc ca eu am fost pentru venirea canadienilor la inceput. Tin sa subliniez ca nu stiam despre ce este vorba. Asa cum a ajuns la mine informatia, banuiam ca populatia respinge proiectul pe motiv ca „nu ne vindem tara”.

Nu stiam dedesubturile lucrurilor, deci am fost un sustinator al companiei canadiene, speram sa vina sa creeze locuri de munca si infrastructura, sa aduca niste bani acolo, pentru ca noi singuri nu putem face nimic. Un prieten de-al meu, care a fost producatorul trupei Parazitii (iar ei au participat printre primii la FanFest), mi-a explicat de fapt care este problema acolo.

Atunci mi-am schimbat total optica. Nu prea sunt de acord ca in tara mea sa bage cineva cianura, in sistemul nostru care este oricum destul de dezechilibrat. Mihnea de la Luna Amara a fost la un concert de-al meu, la Vama Veche, si mi-a propus sa vin la editia de anul acesta a festivalului. Am acceptat pe loc.

Ce alti invitati in festival te intereseaza?

Cand este vorba despre sustinerea unei idei ori a unei cauze, nu prea se pune problema genului muzical. Fiecare vine acolo sa-si declare in public dezaprobarea fata de un anumit fapt. Ma duc pentru ca am o anumita notorietate publica. Pot sa declar ca sunt impotriva tehnologiei, nu impotriva canadienilor. Banuiesc ca si publicul de acolo gandeste la fel.

Anul trecut ai lansat albumul „Nashville Call”. Ce s-a intamplat de-atunci?

Am ajuns la culmile fericirii, dupa care iar am coborat intr-o dezgustare si dezamagire totale gandind la businessul de muzica din Romania, destul de facil si copilaresc.

Folosesc cuvantul „business” si multa lume intelege gresit. S-a dus deja zvonul ca AG canta doar pentru bani, dar iata ca la Rosia Montana cant pro bono, pentru ca e o declaratie pe care vreau s-o fac. Vorbesc despre „business” ca sa-i invit pe toti cei care participa la fenomenul muzical din Romania sa se maturizeze in gandire.

Ar trebui sa depasim deja acel statut de „brigada artistica” sau „grup vocal-instrumental de la Casa Studentilor”. Am trait mult afara si am invatat cum se face acest lucru ca toata lumea sa-si gaseasca implinirea.

La noi se pare ca totul se face dupa ureche, totul este accidental. Da, se fac bani din anumite produse muzicale, sunt foarte multe lucruri facile. Eu nu o duc rau, cantand un gen muzical care nu-si are filonul in Romania, propunand o alternativa, un stil de viata. Sunt un partizan al eradicarii granitelor, a nationalitatilor si a pasapoartelor.

Integral in EvZ

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro