Din cauza secetei, legumele romanesti sunt diforme si fara gust
In urma secetei, legumele romanesti au capatat forme ciudate, culori anormale si gusturi necunoscute pana acum de consumatori. „Pepenii din Dabuleni si Bobicesti, pana anul acesta cei mai dulci din tara, nu sunt mai mari de 2 kg si nu-i mai cumpara nimeni, ca n-au nici un gust“, ne spune un vanzator din Slatina, Cornel Velea.
Ardeii grasi s-au stafidit, iar din vinete, ca sa faci zacusca, trebuie sa arunci mai mult de jumatate, ca sunt «fierte» pe o parte, a mai spus vanzatorul. Doar varza s-a facut. Singurul inconvenient este ca pretul a sarit, de la 2.000-3.000 lei vechi/kg, anul trecut, la 15.000-20.000 lei vechi anul acesta.
Taranii romani sunt disperati de efectele pe care seceta le-a avut asupra gradinilor in care cultivau legume si verdeturi. „La rosii s-a uscat de tot vrejul, nu mai au nici o frunza, cate un lastar pe ici, pe colo. Din tot vrejul, daca 10% mai e verde.
Din cauza asta, pe o parte rosiile s-au facut frumoase, pline, pe o parte s-au ingalbenit, s-au maronit“, ne-a spus Maria Stan, gradinareasa in Dragomiresti, Vaslui. Aceeasi situatie este si in Olt, unde rosiile au inceput sa se usuce inca de acum doua luni. „Si timpuriile, cele mai rezistente la soare, si-au schimbat formele si gustul.
Sunt mici, s-au deshidratat si stafidit pe partea vazuta de soare“, ne-a explicat Lile Ciurea, gradinar cu experienta de peste 50 de ani in Proaspeti, Olt. „Nu ne ramane decat sa culegem rosiile inca de cand sunt verzi, sa facem muraturi sau sa le lasam sa se coaca singure, in beci, artificial.
Dar nu au nici un gust asa, si nu le vindem ca ne facem de ras la cucoane“, mai spune Ciurea. La fel sunt ardeii grasi si gogosarii: zbarciti si arsi de soare.
de Steliana Bancu