Bye-bye, tovarase Felix! (de Andreea Pora)
O veste buna si una proasta: Voiculescu pleaca din Parlament, dar ramane in politica.
Parlamentul nu va mai fi acelasi dupa plecarea lui Voiculescu. Cumplita pierdere se va resimti cel putin pana la viitoarele alegeri, cand liderul ramas de-al naibii in politica va reincepe sa-si renegocieze scaunul. Dar pana atunci locul gol lasat de Felix va aminti tuturor colegilor de marele barbat de stat care l-a ocupat.
Nu prea des, e drept, pentru ca seful PC, prins cu partidul care nu vrea sa sara peste 2%, cu tot mai multele antene ale familiei si afacerile proprii si ale prietenilor de pe vremea cand Dunarea atingea cote maxime, nu prea avea timp si de Parlament. Acesta este motivul pentru care a ocupat o frumoasa pozitie in topul chiulangiilor.
Generos din partea domniei sale este insa, chitantele cica ar sta dovada, ca a chiulit pe banii lui, si nu pe cei ai contribuabililor, asa cum fac alti confrati la fel de instariti.
Absent fiind, a vaduvit fonoteca de aur a Senatului si cartotecile cu stenogramele sedintelor de discursurile infocate, de exegezele privind morala in politica si de oratorismul caltos cu care isi sustinea necolaborarea cu Securitatea.
Din (ne)fericire pentru istorie, toate acestea nu s-au pierdut, vor ramane pe veci in memoria celor care au asistat la conferintele sale de presa, punctul forte, de excelenta al domniei sale. Ca de altfel si talk-show-urile in care reusea sa cucereasca publicul colectand, ca nimeni altul, peste 90% bile negre.
Putini vor putea uita scena malacului adus de cuplul Felix Voiculescu-Codrin Stefanescu (iata, acesta a reusit sa adune in juru-i nu doar securisti, ci si artisti cu viitorul inainte precum Mirabela Dauer, Axinte si faimosul cuplu Sociu &Palade) sa-si defuleze in direct cosmarul cu procuroarea comunista Macovei lovindu-l cu bocancul in coaste.
Sau cele trei episoade ale telenovelei biletelului nesemnat de aceeasi tortionara Macovei. Ce sa mai discutam de memorabilul si inepuizabilul balet „Felix si Securitatea”, ale carui gaselnite regizorale vor mai smulge aplauze la scena deschisa, daca ne gandim ca in final pe banca acuzarii ar putea sta CNSAS cu catuse la maini si leucoplast la gura.
Parlamentul nu va mai fi acelasi, dar politica da. Mai exact, Felix va continua sa exerseze arta santajului si a negocierii asupra celor care fac greseala de a-l lua in serios. Va continua cu si mai multa energie, pentru ca domnia sa are veleitati de Hrebenciuc.
Se crede cel putin la fel de abil, de smecher, de inteligent chiar, lucru care i se trage de la vechiul dispret al securistului fata de activistul de partid. Hrebenciuc e totusi unic, chiar daca Geoana afirma ca exista clonat si raspandit democratic in toate partidele de pe glob. In afara de IQ, reala diferenta dintre Felix si Hrebe o constituie nu caracterul, ci procentele.
Iar faptul ca seful PC nu poate intelege dupa atatia ani de ce partidul sau nu are o arie de acoperire egala cu cea a antenelor arata ca timpul liber pe care si l-a luat de la Senat nu-i va folosi la nimic. Decat, poate, daca nu are semnale ca va trebui sa-l petreaca in mod util pe la Parchet.
Sau, daca nu cumva, se hotaraste sa-l ia consilier pe Hrebenciuc, care ar putea sa-i explice ca tradarea in politica se achita in rate pe viata.
Cat despre sceneta televizata cu imposibilitatea de a-si aplica marile proiecte si viziuni, de a „traduce” in practica promisiunile si angajamentele partidului, sa fim seriosi!