6 la 6, scorul Nastase-Tariceanu la cercetati penal. Urmeaza un lider PD?
Cu ancheta impotriva ministrului Muncii, procurorii anticoruptie ridica la sase numarul demnitarilor cercetati penal din cabinetele Tariceanu I si II, cat numara si Guvernul Nastase. Cu o diferenta: sub Guvernul Tariceanu, cei cercetati provin din trei partide, pe cand sub Nastase toti cei intrati in vizorul procurorilor erau de la acelasi partid. Scorul ar putea fi dezechilibrat de un dosar pe numele unui lider PD.
La numarul ministrilor ajunsi pe masa „Comisiei speciale” de la Cotroceni se numara si fostul ministrul al Apararii, Thedor Atanasiu, numai ca in cazul acestuia nu s-a inceput cercetarea penala, procurorii considerand ca acuzatiile ce i se imputau nu se sustin.
Despre Adrian Videanu circula deja informatii ca ar avea dosar la DNA, fiind anchetat in legatura cu o afacere cu terenuri in Baneasa. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie a dat semne, vineri, cand si-a retras 10 consilieri din Consiliul General ca stie mai multe despre anchetarea lui Videanu.
Insa liderii politici acuza politizarea luptei anticoruptie si arata cu degetul catre partidul de suflet al lui Traian Basescu, ocolit pana acum de anchetele procurorilor. Cel putin la varf. Numai ca Adrian Videanu nu ar mai fi, potrivit unor surse, la sufletul lui Traian Basescu.
In plus, un aviz de cercetare penala pe numele vicepresedintelui PD i-ar folosi pentru a credibiliza dosariada DNA care, pana acum, a facut victime in randul adversarilor presedintelui. In total, sase fosti si actuali ministri, cat a “livrat” si Guvernul PSD.
Fostul premier Adrian Nastase (ajuns la al treilea dosar, doua sunt in instanta), fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, fostul secretar general al guvernului, Serban Mihailescu, fostul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu (trecut intre timp la PC) si fostul ministru al integrarii, Hildegard Puwak au ajuns sa fie cercetati penal dupa ce PSD a pierdut puterea iar cateva dosare au ajuns in instanta.
Tot sase oameni contabilizeaza si Guvernele Tariceanu I si II. Seria cercetatilor penal din Guvern a inceput insa cu un membru PC, Gheorghe Copos, fost vicepremier. A continuat apoi cu fostul ministru al industriilor, Codrut Seres (PC) si cu fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy (UDMR).
Primul liberal cu dosar la DNA este insusi ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, urmat la distanta de o saptamana de ministrul muncii, Paul Pacuraru (PNL).
In cazul lui Paul Pacuraru, procurorii au pastrat discretie totala. Din comunicatul DNA aflam doar ca procurorii anticoruptie au cerut avizul comisiei speciale pentru inceperea urmaririi penale a ministrului muncii, suspectat de luare de mita. Insa detaliile cazului au ramas necunoscute. Oficialii DNA au refuzat sa ofere detalii.
Pau Pacuraru s-a declarat surprins la ca procurorii nu l-au instiintat ca are dosar si a sugerat ca ar fi victima unui razboi politic.
Cu putin timp in urma, ministrul muncii a declarat, intr-o conferinta de presa, ca va solicita o discutie lamuritoare cu seful DNA, Daniel Morar, desi, potrivit legii, procurorii sunt independenti iar seful procurorilor anticoruptie nu l-ar putea ajuta in nici un fel.
Surse judiciare sustin ca procurorii nu aveau nici o obligatie legala sa-l instiinteze pe ministrul muncii pentru ca dosarul este in faza asa numitelor acte premergatoare. Obligatia instiintari ministrului intervine atunci cand Comisia Speciala de la Cotroceni aproba cererea iar cel cercetat ajunge in situatia de a fi pus oficial sub acuzare.
Or, dosarul ar fi acum intr-o faza incipienta, cand procurorii pot sa-l avertizeze sau nu pe cel in cauza ca impotriva sa a inceput o ancheta.
Pe de alta parte, surse apropiate anchetei ne-au declarat ca este un caz clar de luare de mita si ca dosarul ministrului muncii se bazeaza pe asa numitele probe directe, care inseamna ca la dosar exista fie un flagrant fie un denunt referitor la o pretinsa dare de mita.
Anchetele procurorilor se complica insa, in unele cazuri, din prin pricina unei decizii date de Curtea Constitutionala in luna august, care spune ca si fostii ministri trebuie cercetati dupa o procedura speciala, la fel ca ministrii in functie. Legea raspunderii ministeriale fusese modificata in 2005 astfel incat fostii ministri sa poata fi anchetati la fel ca simpli cetateni.
Avocatii fostului premier Adrian Nastase au contestat modificarile la Curtea Constitutionala, care le-a si dat castig de cauza. In baza acestei decizii, procedurile privind cercetarea fostului ministru al economiei, Codrut Seres, vor fi reluate intr-unul din doua dosare aflate pe masa procurorilor.