Gabriel Lospa (SIVECO): ”Nu este vorba de probleme, ci de realitati inerente derularii unui astfel de proiect”
[c:1:d] HotNews.ro: Care sunt pasii si care este calendarul punerii in functiune a aplicatiilor software, la nivel national, conform contractului cu APIA.
Gabriel Lospa: Modulele IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control, n.r.) vor fi functionale in termenul impus de Comisia Europeana, asa cum a fost planificat anterior cu APIA. Subsistemele din cadrul IACS privind inregistrarea fermierilor, controlul administrativ si control pe teren sunt operationale.
De asemenea este operational si modulul de identificare a parcelelor (LPIS) care se integreaza total cu sistemul IACS.
Pentru urgentarea finalizarii controlului administrativ, a fost dezvoltat un sistem automat care sa inlocuiasca derularea manuala a procesului de control administrativ. Aceasta decizie a fost luata deoarece aceasta operatiune a durat in alte tari minimum 4-5 luni. Prin automatizare se preconizeaza ca operatiunea va fi finalizata in 2 saptamani.
Aceasta operatiune automata este in curs de derulare. Este in curs de derulare procesul de introducere a rezultatelor rapoartelor de control pe teren.
HotNews.ro: Ce probleme au existat pana in prezent la implementarea si utilizarea aplicatiilor ?
Gabriel Lospa: Nu este vorba de probleme ci de realitati inerente derularii unui astfel de proiect. Pentru fiecare tara, dimensiunea suprafatei agricole, numarul de fermieri, gradul de fragmentare a teritoriului (ca sa mentionam doar cativa factori de avut in vedere) difera mult.
In mod evident aceste chestiuni se reflecta in complexitatea diferita pe care gestionarea situatiilor o presupune.
Din acest punct de vedere, de exemplu, comparatiile intre Bulgaria si Romania sunt destul de greu de facut.
De asemenea timpul de implementare a sistemelor IACS in diferitele tari ale UE difera mult.
Spre deosebire de Romania care are la dispozitie 1 an pentru aceasta activitate, in toate celelalte tari membre, implementarea si punerea in functiune a sistemelor IACS au durat minim 3 ani. De asemenea, aceste sisteme au fost realizate inainte de integrarea tarilor respective in UE.
Polonia care are un numar de fermieri comparabil cu Romania a implementat numai componentele esentiale ale acestui sistem in 3 ani.
De altfel, compania ABG SPIN care face parte din consortiul ce implementeaza IACS in Romania a participat si la implementarea unui sistem similar in Polonia.
Necesitatea de aliniere a procedurilor de lucru ale APIA la regulamentele Comisiei Europene, precum si modificarile specificatiilor functionale din sistem pentru a raspunde acestor cerinte, au impus, in mod natural, adaptari ale sistemului informatic si au generat replanificari in implementarea si punerea sa in functiune. Aceste replanificari se incadreaza in termenele stabilite de CE.
Criticile Comisiei Europene
In comunicatul transmis ieri, 10 octombrie, Comisia Europeana atrage atentia ca este posibila o reducere cu 25% a platilor pentru agricultura in anul 2007.
„Romania poate impiedica aceasta reducere daca solutioneaza doua aspecte de importanta fundamentala: punerea in aplicare si testarea corespunzatoare a doua module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune si Control (SIGC) si evitarea efectuarii platilor catre agricultori inainte de finalizarea controalelor obligatorii […]Auditurile Comisiei
desfasurate in iunie si septembrie au confirmat persistenta unor probleme grave in Romania. Acestea sunt legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la fata locului si de calculare a sumelor care urmeaza sa fie platite.
O serie de deficiente persista si in privinta Sistemului de identificare a parcelelor agricole, precum si in ceea ce priveste controalele administrative si cele efectuate la fata locului. Autoritatilor romane li se va transmite o scrisoare de avertisment, la care acestea vor trebui sa raspunda pana la 9 noiembrie”